To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] KOŁA Jakie opony???

zawidam1990 - 07-04-2009, 19:57

Jeszcze mam takie pytanko zupełnie poza konkursem a nie chciałem zakładać nowego tematu aby nie zaśmiecać forum. :D Chodzi o oponki mam felgi 15 a na nich opony zimowe 195/55R15, czy możliwe jest wsadzenie letnich 195/60 lub 195/50. Jak jest możliwość to jakie będą skutki na tych z wyższym profilem, jak np zapakuje samochód, a jakie bedą skutki z niższym profilem.
osiem - 07-04-2009, 20:27
Temat postu: Opony
Witam.
Chciałem zapytać, czy mogę bezpiecznie załozyc opony do mijego Miśka o rozmiarze 195/50/15?

endriu1970 - 08-04-2009, 18:04

Witam
195/55r15" to opony o optymalnych rozmiarach jeżeli zdecydujesz się na 195/50/15 musisz uważać łatwiej uszkodzić fele a i komfort jazdy się pogorszy a znowu 195/60/15
cóż teściową zostaw w domu bo z tyłu może się zdażyć obcierka przy obciążeniu
także koledzy -zawidam1990- -osiem- wiecie już wszystko.
pozdro. 8)

osiem - 08-04-2009, 19:30

endriu1970 napisał/a:
Witam
195/55r15" to opony o optymalnych rozmiarach jeżeli zdecydujesz się na 195/50/15 musisz uważać łatwiej uszkodzić fele a i komfort jazdy się pogorszy a znowu 195/60/15
cóż teściową zostaw w domu bo z tyłu może się zdażyć obcierka przy obciążeniu
także koledzy -zawidam1990- -osiem- wiecie już wszystko.
pozdro. 8)

Ok. JUz wszystko wiem. A co do obcierania to teraz mam 195/60/15 i czasami mi obcierają.
To jest takie dziwne wrazenie. Jest huk tak, jakby walił jakis plastik. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, ze koło uderza w błotnik, siła idzie na drzwi, które dotykaja nadkola. A tam z kolei siła idzie na plastik na drzwiach (boczek).

mirekW - 17-09-2009, 19:36

Mam pytanko ,mam opony o rozmiarze 195/55/r15
mam zamiar zakupic zimówki firmy BARUM.(ze wzgledu na cene)
Chciałem zapytac o opinie na temat opon tej firmy.

Pozdrawiam.Z gory dzieki za pomoc.

jawlo - 17-09-2009, 21:12

Opinie o oponach znajdziesz na stronach sklepów internetowych:

www.opony.com.pl

www.oponeo.pl

Ja mam FRIGO z Dębicy i przy tej cenie jestem zadowolony.

xjacobs - 17-09-2009, 21:22

mirekW napisał/a:

barum to taka typowa taniocha, lecz nie najgorsza - po prostu opona, bez rewelacji :)
osobiście wolałbym dołożyc kilka groszy do trochę lepszych opon typu Fulda czy Sava (wygrywają z Barumkami jakby nie patrzeć...). Chociaz na polskie zimy nie wiem czy jest sens brać jakąś lepszą oponę...

osiem - 18-09-2009, 15:14

xjacobs napisał/a:
mirekW napisał/a:

barum to taka typowa taniocha, lecz nie najgorsza - po prostu opona, bez rewelacji :)
osobiście wolałbym dołożyc kilka groszy do trochę lepszych opon typu Fulda czy Sava (wygrywają z Barumkami jakby nie patrzeć...). Chociaz na polskie zimy nie wiem czy jest sens brać jakąś lepszą oponę...

Pozwole sobie wtrącić słówko odnośnie FULDY. Masakra jakich mało. Do tego stopnia, ze kupiłem na ten sezon nowe opony, chociaz na fuldach przejeździłem jedna zime. Teraz kupiłem Firestony winterhawki 2 i mam nadzieje ze bedzie duzo lepiej. Pozdrawiam

xjacobs - 18-09-2009, 15:21

osiem napisał/a:
xjacobs napisał/a:
mirekW napisał/a:

Pozwole sobie wtrącić słówko odnośnie FULDY. Masakra jakich mało. Do tego stopnia, ze kupiłem na ten sezon nowe opony, chociaz na fuldach przejeździłem jedna zime. Teraz kupiłem Firestony winterhawki 2 i mam nadzieje ze bedzie duzo lepiej. Pozdrawiam
to nie wiem jak ty jezdzisz - smigam na fuldach i są jak nowe...
osiem - 21-09-2009, 10:26

[] to nie wiem jak ty jezdzisz - smigam na fuldach i są jak nowe...[/quote]

Keżdże normalnie. Te opony sa nowe. Serio. Nie wiem moze coś z nimi nie tak.

mirekW - 21-09-2009, 19:25

A moze ktos jezdzi na SAVA-ch- zimowkach!!!
Moze jakas opinia o tych oponach?

lucxxx - 22-09-2009, 10:21

zimowe savy mamy założone w firmowej Octavii i musze powiedzieć że sprawdzają sie bez zarzutu. patrząc na cena/jakość to są naprawdę bardzo dobre.
mirekW - 23-09-2009, 17:12

Dzieki za opinie!!!

Pozdrawiam

warpik - 23-09-2009, 20:57

Doradźcie mi proszę. Mam SS 1.3 GLX '99 kupiony we Włoszech. Włoska instrukcja obsługi nie mówi nic rzecz jasna o oponach zimowych ;)

W instrukcji pisze tylko że mam mieć 175/65R14 82T (mam takie letnie). Nadeszła pora na zmianę na zimówki. Czy mam kupić zimówki o dokładnie tych samych parametrach?

JCH - 23-09-2009, 22:19

warpik napisał/a:
Czy mam kupić zimówki o dokładnie tych samych parametrach?
Tak. Ja bym tak zrobił jak jest napisane w instrukcji.