To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] dziwna dziura

mlun - 11-10-2008, 13:53

To zalej normalna benzyne a nie te z "ulepszaczami" sprubuj też na innej stacji i wtedy zobacz czy się zmieniło czy nie. A ile już masz przelatane bez wymiany filtra( bo to też może być jedna z przyczyn)?
Anonymous - 11-10-2008, 14:12

auto ma 143 tys filtr paliwa nie był jeszcze wymieniany przynajmniej tak wychodzi z histori serwisowej auta ( nie moge go odkrecic bo dolna sruba jest zardzewiała jak cholera musze to wymienic z przewodem paliwa ) co do paliwa to lałem rozne rodzaje :) problem wystepuje nadal na zwykłym paliwie nawet czesciej

tez obstawiam filtr paliwa bo to jedyna rzecz ktorej nie wymieniłem jeszcze :D

ps moze wiesz jak jest zakonczony ten dolny przewód paliwowy czy idzie on bezposrednio do baku i czy jest tam wspawany ?czy tez gdzies jest łaczony po drodze ??

Była by to cenna informacja

ps 2 :D co do V power po 142 tys chcąc wyczyscic przepusnice okazało sie ze jest praktycznie czysta :shock: mysle ze to zasługa tego paliwa :!: :?:

baldi30 - 11-10-2008, 15:41

wydaje mi się że usterka moze być trudna do rozpoznania nawet po podłączeniu do kompa, ja tez lałem różne paliwo verwe98 też , fakt lepiej troszkę chodzi ale to nie to.

[ Dodano: 11-10-2008, 15:43 ]
a jeszcze jedno: czy Ty Manysh masz problem z wejściem na wyższe obroty?
:?: :?:

Anonymous - 11-10-2008, 16:38

Witam.
Z tego co wiem jest to moment przelaczenia sie pracy silnika w tryb economy jesli mi nie wierzysz przelacz sobie licznik na tryb chwilowego spalania w chwili gdy bedzie opisana przez Ciebie dziora patrz na wskaznik napewno po chwilipokaze Ci zmiejszenie dawki paliwa,
W momencie jak sie przelacza nie puszczaj ani nie dododawaj gazu.
Cari przelacza sie tryb eco gdy jedziesz stala predkoscia nie szalejsz trzymasz ciagle te same obroty po jakims czasie w takim trybie jazdy przelaczy sie w tryb ECO,i mozesz sie to dziac na kazdym biegu.
Pozdrawiam

Anonymous - 11-10-2008, 17:50

baldi30 napisał/a:

[ Dodano: 11-10-2008, 15:43 ]
a jeszcze jedno: czy Ty Manysh masz problem z wejściem na wyższe obroty?
:?: :?:

nie u mnie jest wszytko ok tylko ta dzura jak to nazwałes wystepuje ale jak masz problem z wejsciem na wysokie obroty to moze byc pompa

ukrafal napisał/a:
Witam.
Z tego co wiem jest to moment przelaczenia sie pracy silnika w tryb economy jesli mi nie wierzysz przelacz sobie licznik na tryb chwilowego spalania w chwili gdy bedzie opisana przez Ciebie dziora patrz na wskaznik napewno po chwilipokaze Ci zmiejszenie dawki paliwa,
W momencie jak sie przelacza nie puszczaj ani nie dododawaj gazu.
Cari przelacza sie tryb eco gdy jedziesz stala predkoscia nie szalejsz trzymasz ciagle te same obroty po jakims czasie w takim trybie jazdy przelaczy sie w tryb ECO,i mozesz sie to dziac na kazdym biegu.
Pozdrawiam

gadasz głupoty ;) Jadąc 140km/h nie ma mowy o trybie ECO !!!!! trzymajac ta sama predkosc nastepuje przerwa na chwile po ponownym wcisniecu pedału przyspieszenia wszystko wraca do normy gdy tego nie zrobie to daje to efekt przypominajacy hamowanie silnikem

baldi30 - 11-10-2008, 19:50

słuchaj Manysh a czy byłeś z tym w ASO?
mlun - 11-10-2008, 20:28

Niestety nie wiem jak z tym filtrem jest ponieważ ja się do niego nie dotykałem tą przykrą robote zostawiłem dla mechanika przy okazji okresowego przeglądu:P
U Ciebie ten filtr to się już kwalifikuej do wymiany. Tylko pytanie czy masz przed czy po lifcie bo cena filtra wtedy jest bardzo różna :P

Anonymous - 11-10-2008, 22:44

baldi30 napisał/a:
słuchaj Manysh a czy byłeś z tym w ASO?

Niestety w UK sprawy nie są takie proste byłem jakis czas temu Mitsubishi service :) wymienili filtr paliwa i dolali czegos do paliwa i było cudownie ( jak sie pozniej okazało nie wymienili filtra i skasowali mnie 65 Funtów ) Problem sie nasilił wiec po wymianie wszystkiego ( mam na mysli Swiece Filtr powietrza itp ) pojechałem do Volvo podpiac sie do kompa a ze o nie nie mogli tego zrobic bo nie maja takiego złacza to wysłali mnie do hyundai-a okazało sie ze w pamieci ECU nie ma zadnych błedów. Pojechałem do mojego zaufanego mechanika i przedstawiłem mu sytuacje , on najpierw podejzewał pompe ale jak zobaczył ze w ECu nic nie było od razu z tej wersji zrezygnował. Padło na Filtr paliwa jednak ani ja ani on nie moglismy go wykrecic bo jest zardzewiały oczywiscie da sie ale istnieje 90% szans ze przewód paliwowy peknie i bedzie kupa roboty bo w tym durnym kraju tylko Mitsubishi moze sprzedac taki przewód :) wiec narazie rozwazam opcje jak do tego podejsc

Misiek przed liftem filtr pod skrzynka bezpieczników generalnie to cena filtra jest pikus w stosunku do tego przewodu paliwa prosto od Mitsubishi :)

mlun - 11-10-2008, 23:27

A może ktoś w polsce Ci taki przewód by kupił i wysłał?
Anonymous - 12-10-2008, 00:35

Manysh, Jesli chcesz odezwij sie do mnie na PW podam Ci numer telefonu do mojego mechanika mi sciagaja wszystkie czesci co sa potrzebne do naprawy mozesz sprobowac pogadac z nimi moze i Tobie sciagna.
Anonymous - 12-10-2008, 01:22

wielkie dzieki za pomoc chłopaki

znalazłem caisme która stoi na szrocie koło yorku zajade tam i zobacze moze da sie wymontowac taki przewód

ps Rafal jak mozesz to podeslij mi numer na PW chociaz z yorku do luton kupa drogi moze sie przydac

saphire - 12-10-2008, 16:31

Manysh napisał/a:
gadasz głupoty ;) Jadąc 140km/h nie ma mowy o trybie ECO !!!!!

A to bardzo ciekawe co piszesz bo mnie się tryb eco włącza na płaskiej autostradzie przy jednostajnej jeździe nawet do 150km/h ;p - to nie zależy od obrotów tylko od obciążenia silnika (a raczej zapotrzebowania na jego moc)

Generalnie jeśli podczas większego obciążenia np. w jeździe z przyśpieszaniem pod górkę sa problemy z mocą to trzeba się zainteresować układem paliwowym (pompa wysokiego, filtr paliwa, wtryskiwacze itp.) - trzeba zmierzyć ciśnienie paliwa i inne parametry w trakcie takiej jazdy MUT'em lub innymi "przyrządami"

Anonymous - 12-10-2008, 17:53

no wlasnie dzis takze zauobserwowalem malem 140 km/h i takze przeszedl mi w tryb ECO
Anonymous - 12-10-2008, 19:34

saphire napisał/a:
Manysh napisał/a:
gadasz głupoty ;) Jadąc 140km/h nie ma mowy o trybie ECO !!!!!

A to bardzo ciekawe co piszesz bo mnie się tryb eco włącza na płaskiej autostradzie przy jednostajnej jeździe nawet do 150km/h ;p - to nie zależy od obrotów tylko od obciążenia silnika (a raczej zapotrzebowania na jego moc)

Generalnie jeśli podczas większego obciążenia np. w jeździe z przyśpieszaniem pod górkę sa problemy z mocą to trzeba się zainteresować układem paliwowym (pompa wysokiego, filtr paliwa, wtryskiwacze itp.) - trzeba zmierzyć ciśnienie paliwa i inne parametry w trakcie takiej jazdy MUT'em lub innymi "przyrządami"

a mi tam przy 140 juz nie wchodzi w tryb ECO byc moze to tez jakas usterka

baldi30 - 13-10-2008, 21:41

A ja dziś dzwomiłem do ASO we Wrocku i jestem umówiony na przyszły poniedziałek, ale już przez telefon gostek mówił coś o przepustnicy bo pytał się też o pływająxce obroty