Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 DI-D] Dziwne objawy przy dodawaniu gazu
Anonymous - 14-10-2008, 22:14
sam do końca nie wiem, czy to stukanie to już poważna sprawa czy nie... ale jak rozmawiałem ze swoim mechanikiem od Mitsu to zapewniał, ze to jest objaw koła dwumasowego... Ja na takim objawie przejechałem już 16.0oo km i mysle, że następne 50.000 tez przejadę. Mam objaw dokładnie taki sam jak Ty, czyli jak jade na biegu i doaje i ujmuje "gazu" to przy dodawaniu czuję na lewarku , że jest lekkie "uderzenie".
Nie sprawdzałem jeszcze dokładnie przegubów półosi....
Nie przejmuj sie tak bardzo, ale bądź czujny. Spokojna , łagodna jazda przedłuży żywot koła dwumasowego i całego układu przeniesiena napędu.
Pozdrawiam
Tomashi - 14-10-2008, 23:22
OK - dzięki. Będę czujny
Choć nie powiem: zmartwiony trochę jestem...
Jak coś się będzie działo - odświeżę temat.
pozdrawiam
Anonymous - 15-10-2008, 07:30
ok. też będę prowadził obserwację, jakby cos nowego to oczywiście dam znać...
POzdr.
JCH - 15-10-2008, 09:50
Tomashi napisał/a: | Choć nie powiem: zmartwiony trochę jestem... | Przy przeglądzie na 75 tys. km zwróciłem uwagę w ASO na taki właśnie stuk. Występowało przeważnie gdy zmieniałem z IV na V przy dość niskich obrotach. Serwis stwierdził, że wszystko jest ok i to normalny odgłos. W tej chwili mam prawie 120 tys. i nie zauważyłem postępu. Od jakiegoś czasu w ogóle nie słyszę tego stuku.
Tomashi - 15-10-2008, 11:48
Brzmi optymistycznie
Mamy blisko (R.Śl-Bytom) więc musimy się kiedyś spiknąć - "karniemy" się naszymi DI-D'ami i porównamy, OK?
EDIT:
heh... dopiero teraz zauważyłem, że masz "espejsa" Ale motor chyba te sam?
fidox - 23-10-2010, 13:20
witam
dzieki temu forum nie bałem się kupić carismy kupiłem ją 4 lata temu z przebiegiem 35 tyś
obecnie mam około 90tyś
chodziła jak brzytwa
obecnie mam podobne objawy co w atku
żona mówi (bo ona głównie jeździ) że jej coś przy 30 km/h na zakrętach terkocze (i odgłos nie dochodzi od kół tylko albo z tyłu albo ze środka - ale ja tego nie odczułem
więc sprawdziłem na kanale
wydaje mi się że coś dzieje się w skrzyni biegów a dokładnie w miejscu gdzie półoś wchodzi do skrzyni
są tam luzy które po hamowaniu biegirm i dodawaniu gazu powodują stuki
obawiam się czy nie należy wymienić jakiś łożysk w skrzyni
prosze o opinie i podanie dobrego mechanika w krakowie/wieliczce
czy to typowe objawy(luzy przy przenoszeniu napędu) i nie przejmować się
czy robić to szybko bo poleci np obudowa skrzyni?
pozdrawiam
Saqu - 23-10-2010, 17:52
fidox napisał/a: | przy 30 km/h na zakrętach terkocze |
Terkotka podczas zakrętów może być objawem kończącego się przegubu.
|
|
|