[92-96]Colt CA0 - [CAxA] kupilem tarcze nacinane speedmax czy to dobry wybor ?
ictus - 15-10-2008, 20:34
do gti i tak nie ma.... jeszcze nie znalazlem jakichs upgrade'owych tarcz do siebie
no chyba ze big brake kit
Serek - 15-10-2008, 21:20
Mikody - nawiercane i nacinane, z klockami Ferodo Premier. Zestaw skuteczny, jeździł w Galancie 1.8.
Speedmax - nacinane, klocki Akebono. Obecnie w aucie Galant DOHC. Tarcze 276 mm. Jak na tę chwilę nie jest źle. Dopiero 300 km zrobione.
Z tego co udało mi się znaleźć w sieci - Speedmax to tarcza JC nacinana. Stąd cena bardzo zbliżona.
p0gr0m - 25-10-2008, 17:46
no wiec wymienilem nowe tarcze nowe klocki i uzywnane zaciski i jak narazie misiek ladnie chamuje i wkoncu kola sie nie grzeja
Anonymous - 29-01-2009, 18:54
troche odgrzewam, ale w kontekście klocków Kashiyamy. mam od roku i jestem bardzo zadowolony. nie piszczą, nie syfią i hamulec bardzo skuteczny mimo tarcz w średniej formie. zhamowanie ze 170kmh nie sprawia większych problemów. oczywiście przy świeżym płynie heblowym ;P DOT 4 naturalnie (ew. 5.1)
co do nacinania to jak już Itcus mądrze wspomniał nie służy to do chłodzenia tylko usuwania zanieczyszczeń. A w gruncie rzeczy z założenia do niwelowania poduszki gazów powstającej między tarczą a klockiem w czasie hamowania z dużych prędkości.
lecz trzeba pamiętać iż im większa średnica tarczy i większa ilość niejednorodności tym większa podatność na zwichrowanie lub pękanie. (nierównomierne nagrzewanie) więc trzeba uważać na "taniość"
pzdr
malibu_qq - 07-02-2009, 22:33 Temat postu: chłodzenie hamulców Witam myślałem nad wymontowaniem halogenów w swoim colcie '95 i poprowadzeniu tunelów sluzacych do chlodzenia hamulców. Co o tym myślicie???????? może ktoś juz robił takie zabiegi???
Anonymous - 07-02-2009, 22:41
a co startujesz w jakis wyscigach czy jak ?? co jest nietak z Twoimi hamulcami ze chcesz je az tak chlodzic??
malibu_qq - 08-02-2009, 10:11
tzn powiem w ten sposób jezdze czesto dosc ostro 2-3 hamowania z duzej predkosci i hamulce sie grzeja, tracą skuteczność. Np w VW corrado G60 takie tunele występują fabrycznie co jest bardzo przydatne. Nie jest istotne po co robic takie cos tlyko czy jest mozliwość wykonania takich yuneli i czy ktoś juz to robił.
Anonymous - 08-02-2009, 11:30
raczej wiele to nie zmieni.
w colcie 1.6 tarcze są po prostu zbyt małej średnicy i grubości, dlatego się grzeją.
żeby to zmienić trza by wsadzić większą i grubszą tarczę.
raczej też nikt czegoś takiego nie robił. spróbuj i pochwal sie efektami
malibu_qq - 08-02-2009, 12:06
w takim razie będe pierwszy
londolut - 08-02-2009, 14:22
Dedis napisał/a: | w colcie 1.6 tarcze są po prostu zbyt małej średnicy i grubości, dlatego się grzeją.
żeby to zmienić trza by wsadzić większą i grubszą tarczę. | Albo założyć wentylowaną i/lub nawierconą tarczę. Mikoda robi taki stuff.
rosomak1983 - 08-02-2009, 14:35
mam tarcze lucasa kupione czekaja na montarz. Jakie dokupic do nich klocki????
Anonymous - 08-02-2009, 15:39
malibu_qq, pytalem sie Ciebie o to bo bylem zdziwiony tym ze chcesz cos takiego zrobic bo mi np. moje hamulce wystarczaja i nie mialem takich problemow
Anonymous - 08-02-2009, 16:42
londolut napisał/a: | Dedis napisał/a: | w colcie 1.6 tarcze są po prostu zbyt małej średnicy i grubości, dlatego się grzeją.
żeby to zmienić trza by wsadzić większą i grubszą tarczę. | Albo założyć wentylowaną i/lub nawierconą tarczę. Mikoda robi taki stuff. |
CAO 4G92 ma tarcze wentylowane z fabryki.
nawiercenia i nacięcia w bardzo małym stopniu pomagają chłodzić tarczę (choć pewnie w jakimś ułamku też pomoże, bo powiększa to powierzchnię tarczy). z założenia tarczę się nacina i nawierca aby szczeliny odprowadzały gazy i pył powstający w czasie hamowania z dużych prędkości, po to żeby między klockiem a tarczą nie tworzyła sie poduszka gazów. pomaga to także utrzymywać tarcze w czystości.
pzdr
Anonymous - 08-02-2009, 18:19
rosomak1983, załóż klocki ATE niezłe klocki. szkoda że tarcz nie masz też ATE bo byłby komplet. pozdro
rosomak1983 - 08-02-2009, 20:35
Mateo567, myslałem na ferodo premium czy premier....
|
|
|