To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] ABS zbyt szybko łapie..?

Mirek Jurek - 29-11-2008, 21:25

W moim przypadku (kilku przypadkach) przy hamowaniu (ok. 40 km/h) kolo wpada w niewielka dziure i ABS sie wlacza, a co za tym idzie - hamulca brak :evil: ALE... po szybkim zdjeciu nogi z pedalu i ponownym wcisnieciu jest oki.
Dzieje sie tak bardzo rzadko i tylko przy malych predkosciach. Narazie tak jezdze, bo wiem jak reagowac w takiej sytuacji.
Dodam, ze za kazdym razem gdy takowa sytuacja ma miejsce zapala sie kontrolka ABS na kilka chwil.
Wszystkie czyjniki sprawdzone pod wzgledem mechanicznym.

W czym tkwi problem? Co jeszcze sprawdzic?
PZDR

JaGrab3 - 29-11-2008, 22:17

abs ma swoją pamięć błędów - tam odczytać na kompie abs. Opis byl na forum.
Mirek Jurek - 29-11-2008, 22:28

JaGrab3 napisał/a:
abs ma swoją pamięć błędów - tam odczytać na kompie abs. Opis byl na forum.

Tak zrobie. Dzieki @JaGrab3
PZDR

Anonymous - 01-12-2008, 18:16

czy zębatka ABS i pierscien o którym była mowa na poprzedniej stronie , to ta sama częś, czy w przypadku przerdzewienia pierscienia należy wymienic cały przegub?
JaGrab3 - 01-12-2008, 18:40

tak to to samo.
Nie, tylko zębatkę - ona wchodzi na wcisk na przegób.
ps, mało prawdopodobne zeby ci ona przerdzewiała...

Anonymous - 01-12-2008, 18:43

jest pęknieta i już , wygląda jakby od rdzy , ale nieraz wpadłem w porządną dziure , wiec w sumie nie wiadomo ,
gdzie moge dostac taką zębatke , jeden człowiek zaproponował mi cały przebub za 150 zeta .

JaGrab3 - 01-12-2008, 18:55

150 zeta za nowy przegub z zębatką? Jak tak to tanio.
Japaneze miał zębatki za 50zł. Namiary znajdziesz na forum wpisz sobie frazę "Japaneze".
Ja też miałem pękniętą, a pękła przez nieudolną wymianę przegubów... udało się zespawać.

irekkczek - 02-12-2008, 20:00

japaneze za 20 zł ma ale używany w stanie super więc polecam!!
shrek_x_ - 04-12-2008, 21:01

ostatnio kupowałem u Japaneze zębatki po 30 zetów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 04-12-2008, 21:04 ]
nie byłeś czasem u jakiegoś mistrza mechaniki???
mnie sie to przydarzyło gościu potraktował młotkiem zębatki,a nowych nie kupisz ,nie istnieją jako część wymiena w katalogu,jedynie z przegubem a przegub jest razem z półosia :-X :-X :-X dalej nie bede pisał o cenie ,chce miec miłe sny
pozdro

Anonymous - 17-12-2008, 08:03

30 zeta , 2 dni , i zębatka jest w domu , Japaneze rządzi !!!!!!!!!!!
wonsz - 18-12-2010, 15:47

Ja mam następujący problem. Wystarczy że jest trochę ślisko i jak próbuje hamować załącza się ABS ale niestety raczej nie mogę nazwać tego hamowaniem. Auto jedzie, coś tam pod maską wariuje. Już nieraz nabawiłem się przez to strachu. Dodam tylko że przy wciśniętym na maxa pedale hamulca hamują tylko przednie koła. Załączam filmik z odgłosami z pod maski.
Wyłączyłem ABS i hamują wszystkie koła.

FILMIK

irekkczek - 18-12-2010, 16:09

hmm dziwny odgłos, ale może filmik zniekształca głos. Na moje oko(z tego co widać na drodze) ABS działa prawidłowo, śliska droga i słychać odgłos pompy. Jeśli droga jest bardzo śliska to można z wciśnięty pedałem hamulca jechać i jechać i ABS nas nie zatrzyma, jedynie pozwoli manewrować. Jak dla mnie wszystko w porządku.

Napisz czy wcześniej ten odgłos był mniej słyszalny? Bo brzmi to jak poprawnie działający ABS.

wonsz - 18-12-2010, 16:41

Tak mocno warzy też Tobie? Bo ten główny odgłos na filmiku to właśnie z pod maski jest. Miałem wcześniej Mazde 323F '97 i taki hałas nie był, bardzo fajnie hamowała.
mar111cin - 19-12-2010, 09:02

Wonsz jeżeli jeździsz na letnich to od razu jest rozwiązanie problemu.
dwa jak tak chwyta abs, to lepiej jednak samemu w takich warunkach lekko odpuścić hamulec i dozować z taką siłą, żeby abs się nie włączył.
trzy sam myślałem nad wyciągnięciem bezpiecznika absu, bo na śniegu i lodzie wtedy by nie odpuszczał hamowania, jednak teoretycznie bez absu może bardziej obracać autem.

m6riano - 19-12-2010, 09:41

Hamuj na rękawie/z rękawem wtedy ABS będzie ci się wyłączał i tyle..';-)
Widocznie japońce nie przewidzieli że na drodze może być lód/śnieg/błoto pośniegowe czy co tam jeszcze sie może w Polsce zdarzyć i "ułożyli" taki ABS żeby dobrze hamował na ichniejszych mokrych podeszczowych drogach.