Carisma - Techniczne - łozysko amortyzatora
daroslo - 27-10-2008, 22:02
Dołączam się do tematu, też mam takie objawy jak opisane wyżej.
Łaczniki stabilizatorów wymieniłem, gumy w wachaczach nie wykazują luzów, zdjąłem nawet cały jeden amortyzator aby sprawdzić górne mocowanie, - jest bez luzów, a te stuki to żeczywiście dobijają. Orientowałem się w cenie górnego mocowania amorków, przed liftem koszt jednego mocowania (łożysko oporowe wtopione w obudowę) ok. 250zł, po lifcie można już wymienić samo łożysko koszt ok. 50zł. Acha kupiłem jeszcze gumy do stabilizatora (tzw."psie budy") koszt ok. 10zł/szt, ale jak popatrzyłem jak ich wymienić to dałem spokój w/g mnie trzeba odkręcić całe sanki aby dostać się do zacisków tych gum, a może ktoś ma patent na wymianę tych gum stabilizatora to chętnie skorzystam z pomocy.
Stuki jak były tak są, ja narazie podgłaśniam radio.
MAłY - 27-10-2008, 22:11
daroslo napisał/a: | ok. 250zł, |
to oryginał? bo na allegro widziałem juz za 140zł. kiedys u Japaneze kupiłem za 170
daroslo - 27-10-2008, 23:07
Orginał do pierwszego montarzu Japoński, jeszcze niedawno sprzedawali za ok.180 zł ale z racji wzrostu kursu dolca cena poszła w górę. A tak na marginesie jak ktoś ma zamiar kupowac teras części to szukać ze starych zapasów w sklepach bo z nowych dostaw będzie masakra.
[ Dodano: 27-10-2008, 23:09 ]
A co do zamienników w kwesti górnego mocowania amortyzatora, to podobno ktoś w Polsce próbował robić ale z opinii kogoś kto to kupił do niczego to nie pasowało a wykonanie było pod psem, jak już zamienniki to japońskie.
phixius - 28-10-2008, 15:13
A może te stuki nie z zawieszenia, a od luzów na przekładni kierowniczej?
ziutex111 - 28-10-2008, 16:39
Mam chyba przyczyne stukania. Ale jeszcze nie jestem pewien na 100%. Mam prawie centymetrowy luz na półosi (góra-dól) i to chyba to puka. Tylko jak zniwelowac ten luz? zeby sprawdzic czy to jest na pewno to?
[ Dodano: 28-10-2008, 16:41 ]
MAłY, witam a masz moze luzy na półosi? moze to to samo co ja mam.
MAłY - 28-10-2008, 16:55
mam takie luzy(moze nie centymetr, ale jest). ja tez o tym mysle i chce sie za to zabrac po 1listopada. Kiedys mechanik przy wymianie łozyska w kole i osłony przegubu wyczaił ze rozleciał sie krzyzak od strony skrzyni(poskładał go bo nie dostałem nowego). przez tydzien miałem taką cisze w samochodzie ze az głupio. No ale tylko przez tydzien. A i jeszcze w przegubie zewnętzrnym zabezpieczenie mam troche wyjechane i szarpiąc za półoś słychac lekkie stuki. NIestety samgo zabezpieczenia kupic nie moge tylko cały przegub.
popp - 30-10-2008, 20:42
Matejko napisał/a: | ziutex111 ktory rok auta?
popp nie wiem czegos - nie wypowiadam sie |
To, że nie wiem jak nie znaczy, iż jest to niewykonywalne Sam kupowałem takie łożysko do swojej cari z 2002 stąd wiem , że ustrojstwo występuje 'luzem' (koszt około 290 złotych)
A odnośnie samej wymiany nie będę się wypowiadać bo po judaszowsku umyłem łapki i zostawiłem zabawę osobom bardziej kompetentnym - czytaj ASO
Pozdrawiam
Wojtasss - 31-10-2008, 16:51
Ja miałem ten sam problem. Stukało i stukało i wymieniałem wszystko co sie dało jak się później okazało bez sensu.. Trzeba pamiętać, że zawieszenie Carismy (w szczególności przed liftem) jest głośne. Pojechałem do autoTW i tam powiedzieli mi że albo mocowanie albo amory. Wymieniłem na początku same mocowania amortyzatorów i denerwujące stuki się skończyły!! Jest to dość droga operacja ponieważ nie ma zamienników na rynku, ale wydaje mi sie, ze się opłacało. W końcu mogę komfortowo pokonywać studzienki i nie zaciskać zębów z nerwów!!
Anonymous - 31-10-2008, 19:50
Wojtasss o co chodzi z tymi mocowaniami amorków ? Chodzi mi czy mówisz o mocowaniu "na dole" czy "na górze" amortyzatorów ? Strasznie mi się nie podoba to stukanie. Zawsze mam wrażenie że to stukanie wydobywa się układu kierowniczego ale to jest tylko taki miraż ... chyba.
Wojtasss - 31-10-2008, 22:52
Ja mówię oczywiście o górnych mocowaniach amortyzatorów. Niestety koszt kompletu to 500zł z tego co się orientuję + robocizna..
ziutex111 - 01-11-2008, 10:45
Jak juz pisałem to wymienilem górne mocowanie amorka i jak pukało tak puka. Za tydzien jestem umowiony z mechanikiem zobaczymy co on poradzi podobno jest dobry w tym co robi.
Anonymous - 01-11-2008, 21:38
ziutex111 to mnie zmartwiłeś. Niestety graty które mogą tak "pukać" jest masa. Możliwe że mamy nawet innepodłoże problemów. Wojtasss dokładnie jak te mocowanie wygląda ?
ziutex111 - 01-11-2008, 23:24
Dzisiaj zauważyłem ze jak jade po bruku albo nierównościach i wcisne pedał hamulca stuki ustaja. Moze w koncu znajde przyczyne tego pukania bo juz mnie to troszke denerwuje. Cari mam dopiero 2 miechy, i chyba ja "oddam w dobre rece ".
Matejko - 02-11-2008, 09:39
pewnie klocek w jarzmie ma lekki luz i przez to obija sie o tarcze podczas jazdy - mam to samo
Anonymous - 03-11-2008, 09:09
Przed liftem jak wali poduszka amorków zaleca się wymianę kompletnej poduszki amorka (na rysunku numery 40025, 40162, 40146)i niestety są to koszty (jak ktoś wspomniał) około 500 zł - dla przykładu ceny z serwisu to:
1. poduszka 280
2. łożysko amorka 230
3. uszczelka gumowa 60
Niestety to komplet ale kupowany osobno - warto dowiedzieć się gdzie takie rzeczy można kupić taniej - niestety odradzam wszelkiego rodzaju hurtownie etc. bo tam tez drogo - mi udałosię kupić komplecik za 310 i jestem happy.
Te części sa tylko w oryginale więc odradzam jakiekolwiek rzemiosło.

Pzdr.
|
|
|