Carisma - Ogólne - spalanie carismy 1,8 GLX benz/gaz
vrilya - 26-11-2008, 19:59
Z ta trasa ciezko powiedziec, zrobilem raptem 120kilometrow a i to w 2 turach po 60 wiec nie wiem ile spalil. Nastepnym razem jak bede gdzies jechal sprawdze dokladniej;) Co to wiekszego spalania zima, jasne ze spali wiecej, ale bez przesady. Tym bardziej ze kupilem go troszke ponad 3 tygodnie temu, a przeciez wtedy temperatury byly jeszcze nawet powyzej 15stopni, a spalanie identyczne jak teraz. Tym bardziej ze staram sie naprawde jezdzic w miare oszczednie;)
daroslo - 26-11-2008, 20:43
vrilya napisał/a: | No wlasnie, ja mam 1.8 w automacie i pali mi 14litrow gazu w miescie:\ ? |
Takie spalanie przy automacie to raczej norma a wszególności kiedy się depnie.
Do zużycia benzyny dolicz ok.20% wyjdzie Ci teoretyczne zużycie gazy.
Chociaż z drugiej strony automat paliłby 40% więcej od manuala?Moja Cari 1,8 z manualem zużywa 10 l/100 gazu przy jeździe mieszanej.
vrilya - 26-11-2008, 20:47
Wlasnie, kiedy sie depnie, to tak jak pisalem wyzej- zatankowalem 13litrow i po 70 kilometrach juz nic nie bylo, a tego deptania moze bylo ze 3 razy... 14 to srednie spalanie przy normalnej spokojnej jezdzie, tak jak pisalem, biegi zmieniaja sie przy ok. 2.5 tys obrotow, rozumiem gdybym krecil ja do 4tys na kazdym biegu...
daroslo - 26-11-2008, 21:37
Zmień gazownika, niech Ci w innym serwisie sprawdza sterownik kompem, może coś nie tak podłączone, albo padły wtryski i leją.
arekb - 02-12-2008, 09:04
Ja na pierwszym zbiorniku po zalozeniu sekwencji okolo 300 km przejechalem
. Zobacze jak bedzie sie dalej spalanie zachowywalo i bede pisal.
Jeszcze pytanko. komputer pokazuje srednie spalanie benzynki, a czy dobrze wskazuje spalanie gazu?? Moja Carii 2001r. po lifcie.
Kris1980_147 - 02-12-2008, 21:06
arekb napisał/a: | Ja na pierwszym zbiorniku po zalozeniu sekwencji okolo 300 km przejechalem
. Zobacze jak bedzie sie dalej spalanie zachowywalo i bede pisal.
Jeszcze pytanko. komputer pokazuje srednie spalanie benzynki, a czy dobrze wskazuje spalanie gazu?? Moja Carii 2001r. po lifcie. |
To akurat wątek dla posiadaczy silnika 1.8 z LPG
Ale powiem ci tak, ja tez mam 1.6 po lifcie i spalanie wg. kompa pokazuje mi obecnie 7,5L/100km +/- 0,2L. Tak więc komp dalej pokazuje spalanie Pb, bo gazu mi łyka 9 L/100km +/- 0,2litra
arekb - 03-12-2008, 14:45
Cytat: |
To akurat wątek dla posiadaczy silnika 1.8 z LPG |
Faktycznie , nie zaowazylem. Sorki
A tak na marginesie.... wrzucilem notesik i długopis do schowka i przy kazdym tankowaniu spisuje stan licznika i ilosc gazu wlanego, ewentualnie jeszcze PB jesli wleje. Moze bede dobisywal jeszcze temp. i miasto/trasa. Zobaczymy za pol roku ile mi faktycznie pali:)
vrilya - 05-12-2008, 21:02
Zatankowalem sobie ostatnio paliwka 14.3litra i przejechalem 120kilometrow, wiec spalanie plus minus wyszlo 12 litrow, oczywiscie w miescie. Wydaje mi sie to znacznie za duzo przy moim stylu jazdy... Pomyslalem sobie moze odlaczyc aku i 'nauczyc' skrzyni jezdzic po mojemu? Chociaz watpie zeby dalo to jakiekolwiek efekty;] Przydaloby sie cos wykombinowac z tym spalaniem, bo w miesiac zrobilem prawie 2tys km, wiec przy spalaniu mniejszym o np.2 litry bylaby juz znaczna oszczedosc. Poki co mam zamowione kable wysokiego napiecia, swiece i filtr powietrza, ale te 2 ostatnie rzeczy byly dosc niedawno zmieniane. Ktos ma jakis pomysl?
MotyF - 05-12-2008, 21:12
Ja gazu nie mam ale mam 1,8 i wiecie co . Jak jade "średnio" to 11/12 pali, jak "cisne" po 5000 obr. do trójki i daje 5 bieg spala mi 8/9 . A jak mi średnia wyszła 14/100 to tylko jednemu się udało wyprzedzić (golf 4 gt cośtam
Co do gazu mam w escorcie (wiem inny temat) ale też sekwencja i zakładający jest mistrzem w tym co robi. Do kazdej marki ma inny zestaw map, autko odpala, podpina pod "dziwne" urządzenie, które samo steruje gazem. 30 minut i ma dla mnie 3 mapy.
Paliwa essi łykał 11/100 (1,4 ) a gazu 9,5/100. 2 mapa to uczyniła. Może warto inną mape "wsadzić"?
vrilya - 06-12-2008, 23:03
To mam jeszce jedno pytanie, jak u Was ze spalaniem benzyny przy gazie? Bo mi ciagnie ok. 1.25 litra na kazde 100km na gazie, fakt ze robie sporo krotkich odcinkow ale az strach sie bac jak beda duze mrozy ;]
Piwor - 06-12-2008, 23:38
Lol, jak to. Albo jeździsz na gazie, albo na benzynie. Jak możesz jeździć na jednym i drugim?
siwek - 07-12-2008, 08:16
Cytat: | To mam jeszce jedno pytanie, jak u Was ze spalaniem benzyny przy gazie? Bo mi ciagnie ok. 1.25 litra na kazde 100km na gazie, fakt ze robie sporo krotkich odcinkow ale az strach sie bac jak beda duze mrozy ;] | Piwor, he he wydaje mi się że chodzi my o ilość spalonej benzyny w czasie rozruchu samochodu aż do nagrzania i przełączenia na gaz
Jeśli robisz dużo krótkich odcinków to co sie dziwisz... przecież przy każdym odpaleniu bierze benzynę i przełącza się dopiero przy odpowiedniej temperaturze.
Tak jest na każdej sekwencji... Jeśli to ci przeszkadza to pozostaje ci jedynie zmiana na gaz starszej generacji gdzie będziesz mógł sobie sam zmieniać z benzyny na gaz wtedy kiedy bedziesz chciał
kris80 - 07-12-2008, 08:38
Ja nie mam sekwencji i też mi trochę gazu zawsze bierze ale sa to znikome ilosci. Nie wiem czy to mozliwe ale wydaje mi sie ze jak mam koncówkę gazu to zaciąga trochę benzyny wtedy.
Piwor - 07-12-2008, 09:54
siwek, w peugeocie miałem ręczną opcję zmiany gazu, teraz zmienia mi przy 2500 rpm na gaz, z automatu.
Stąd moje zdziwienie, że żre mu benzynę.
marcin84k - 07-12-2008, 16:36
czy to znaczy ze na sekwencji nie ma wyboru na czym sie chce jechac?? tzn jak bym chcial i mial ochote na bardziej ekstramalna jazde i moj wybór by padł na benzyne,,, to nie ma takiej możliwości przy sekwencji??
|
|
|