[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Odpalanie TD, wskazówki, problemy
sampler - 30-10-2008, 21:07
Prad swiec wcale tutaj nie am nic do gadania. Swieca musi byc konkretnie taka jaka powinna byc o odpowiedniej cieplocie i czasie grzania. Trzeba dobrac wg katalogu i powiem wam ze np roznica miedzy swieca Mitsubishi a chociaz HKT jes bardzo duza.
markus - 31-10-2008, 09:22
Bylem wczoraj u mechanika raz jeszcze, po przejechaniu ok 100 km filtr paliwa byl zapowietrzony(okazlo sie ze jak wczesniej spradzalem filtr to chodzil takze za lekko). Odpowietrzylismy go ladnie, wrocilem spowrotem do wroclawia. Wstaje dzisiaj rano i....filtr paliwa znowu jest zapowietrzony. Takze mam nadzieje ze przyczyna usterki wlasnie zostala zlokalizowana. Mam nadzieje ze to jakas nieszczelnosc ukladu paliwa jest powodem tak ciezkiego odpalania(chociaz dzisiaj po wymianie swiec odpalil za pierwszym razem, co prawda po dluzszej chwili, ale za pierwszym)
Owczar - 31-10-2008, 09:34
A zanim odpaliłeś to podpompowałeś paliwo przy filtrze?
markus - 31-10-2008, 09:42
no wlasnie nie, bo jechalem do pracy i nie bardzo chcialem miec urabane rece od oleju. Dlatego jutro przed odpaleniem autka najpierw odpowietrze calkowicie filtr i zobaczymy czy odpali od razu bez zadnego zajakniecia;)
Owczar - 31-10-2008, 10:17
Ale i tak odpalił za pierwszym razem. Więc to może wcale nie wina zapowietrzonego filtra.. A długo czekałeś na świece po włączeniu zapłonu?
markus - 31-10-2008, 10:27
nie, poczekalem az zgasnie kontrolka(+jakies 3,4 sekundy) i zaczalem odpalac. W pierwszej chwili myslalem ze odpali od razu, ale trwalo to z 8,9 sekund zanim odpalil(caly ten czas lapal, ale nie odpalal). Poza tym dzisiaj jest bardzo cieplo i nie wiem czy to czasami nie pomoglo. Jutro bede wiedzial znacznie wiecej, bo zanim go odpale to najpierw odpowietrze filtr.Mam nadzieje ze to jest przyczyna
Owczar - 31-10-2008, 10:35
Jak odbiorę swojego też zacznę sprawdzać. Właśnie rozrząd jest w nim wymieniany
markus - 31-10-2008, 11:02
wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej z mechanikiem i powiedzial mi ze to raczej nei jest zapowietrzone paliwo. Tzn jest to usterka ktora nalezy usunac, ale to nie ona powoduje problemy z rannym odpalaniem. Zobacze jeszcze jutro rano czy to prawda, ale entuzjazm jakos tak opadl;(
Owczar - 31-10-2008, 11:54
A powiedzieli co może być przyczyną?
markus - 31-10-2008, 12:13
no wlasnie nie, autko juz troche u niego stalo, ale nic nie znalazl. A sporo juz sprawdzil rzeczy. Fajnie byloby juz miec to z glowy. Ale nie wiem czy najpierw nie dam do naprawy skrzynie biegow, bo bardzo mnie drazni jedynka(ze zle wchodzaca dwojka spokojnie moglbym zyc)
Owczar - 31-10-2008, 12:20
A może wtryski są już słabe i troszkę leją. Co do skrzyni, a w jakim stanie masz olej? U mnie ejdynka też nie wchodzi za bardzo podczas jazdy, ale jak już wolno się toczy to wchodzi. Przed wymianą oleju i łożysk redukcja do dwójki była prawie niemożliwa. Jak było z jedynka nie pamiętam. Bo w takim stanie przejechałm nim bardzo mało km. Marcino chwali sobie texaco 75W80, to podobno to samo co olej rover mtf 94 lany do hond. Czytałem o nim na innych forach i naprawdę chwalą go. Sam szukałem, ale miałem mało czasu i zalałem shella 75W80, ale nie spiraxa tylko jakiś o oznaczeniu numerycznym.
markus - 31-10-2008, 13:32
To na pewno nie wtryski. Byly sprawdzane w Swidnicy, w jakiejs specjalistycznej firmie. Sa w idealnym stanie, podobnie jak silnik(ma idealna kompresje, mozna odpalic autko nawet bez swiec, tylko znacznie dluzej trzeba pomeczyc silnik). Ponoc tez nie pompa paliwa, bo przy odpalaniu wtryskiwane jest paliwo. Z reszta to chyba pewne bo po odpaleniu wylatuje chmura dymu(paliwo ktore zostalo na poczatku wtrysniete). I w tym wlasnie tkwi problem, nikt nie wie dlaczego autko nie chce rano odpalic za pierwszym razem;( Moze ktos moze polecic jakiegos sprytnego mechanika?? I kogos od skrzyni biegow?? Bede wdzieczny za informacje
yam1530 - 31-10-2008, 14:04
markus, a sprawdzałeś bezpiecznik od świec???
markus - 31-10-2008, 14:11
raczej nie, ale czy wtedy komputer nie wykazby zadnych bledow?? I czy autko mialo by problem z odpalaniem tylko rano??
yam1530 - 31-10-2008, 14:16
komputer nie będzie pokazywał błędów. Odezwij sie na prv
|
|
|