To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Nagłośnienie w carismie..

Anonymous - 29-05-2006, 10:49

arturro napisał/a:
puszczeniem przez procesor na tyl tylko sygnalu mono

noooo wlasnie dobrze mowisz, czasami specjalnie podlacza sie tylne glosniki w trybie mono wlasnie w celu poszerzenia sceny dzwiekowej z przodu, ale nie ma na to reguly, wsyzstko zalezy od akustyki auta :)

young - 29-05-2006, 22:02

To w aucie jest akustyka ? :wink:
luk_szc - 29-05-2006, 23:49

Wbrew pozorom jakaś jest ;)
Anonymous - 30-05-2006, 11:39

young, nie ma pomieszenia bez akustyki, lepsza lub gorsza, w zaleznosci od auta, ale jest
young - 31-05-2006, 09:09

Szczerze mówiąc, to wiem o akustyce dość sporo, chodziło mi o fakt, że w aucie jest kiepsko w tym temacie. Myślałem że to jest oczywiste i że mnie zrozumiecie :wink: :D
Anonymous - 31-05-2006, 09:19

i tym mozna poznac porzadny zaklad car audio po tym jak z samochodu zrobi sale koncertowa. jakby ktos byl zainteresowany moglbym pogadac z kumplem (mistrzem europy) aby wpadl do nas na zlot (jako zaproszony gosc) i dal posluchac swojej xanti, gdzie sprzet gra cuuudownie :D
young - 31-05-2006, 11:50

Zgadzam się z arturro. Jeśli ktoś ma nieograniczony budżet, czas, chęci, zamiłowanie, odpowiedni słuch, profesjonalne podejście do sprawy, dojście do dobrego sprzętu i umiejętności, to można w aucie zrobić sale kinową, bądź studio odsłuchowe. Ale wdaje mi się, że nie o tym była mowa :D
Serek - 31-05-2006, 18:10

Arturro, czy kolega mówił coś o tym fajnym urządzeniu, które ma zainstalowane u siebie ? To chyba polskiej konstrukcji procesor dźwięku, czy jakoś tak.
Anonymous - 01-06-2006, 01:05

jest to jeden z elementow jego instalacji.
Anonymous - 01-06-2006, 01:41

....fajne granie mialem przez jeden dzien i sprzedalem......ale ja glupi jestem :?
Przy fabrycznych glosniczkach (4szt nie wiem dokladnie jakie) zainstalowalem w bagazniku mala spawarke czyli wzmacniacz Monacor CarPower 1502 (750W, 1x500W RMS) i "glosniczek" Lanzar Max 12 (1000W, ok.400W RMS) oczywiscie w odpowiedniej obudowie:)) jeden dzien a tak sie do tego przyzwyczailem ze mi z rak wyszarpywali jak sprzedawalem:)) wszystko za jedyne 500zl - okazyjnie chociaz taki nowy sprzecik ok 800 zl. no jeszcze zalezy kto jak lubi muzyki sluchac :) ) ....dla mnie bylo bomba:))

Serek - 03-06-2006, 14:10

Gratuluję koledze Monacora. Szkoda, że już nie ma. U mnie było podobnie, jak sprzedawałem swojego cyfrzaka 800 Watt RMS z Monacora. Nadejdą jednak lepsze dni a wtedy znów powrócą... :P
Anonymous - 17-06-2006, 10:15

Mam pytanko co do kabelków...
Czy o fabrycznej instalacji należy zapomnieć ze względu na jej przekrój i zastosować np. 2x2mm2 beztlenowy?
I czy to ma faktycznie jakieś większe znaczenie - jakie?
Niestety u mnie gra to wszystko fatalnie !!!
Radyjko niby dobre CDX 300 4x50W bez dodatkowego wzmaka i głośniki 4 x sony po jakieś 120W + gwizdki
Niestety nie udało mi się osiągnąć z tego "HI END-u"
Jakie błędy?
Dodam tyko że z tyłu zamontowałem głośniki w miejsca fabryczne wytłumiając te wnęki filcem (czy raczej fizeliną) - bez poprawy, tył gra tragicznie, przód jeszcze jako tako...
Pozdo i szerokości...

Anonymous - 17-06-2006, 10:41

endriu napisał/a:
Mam pytanko co do kabelków...
Czy o fabrycznej instalacji należy zapomnieć ze względu na jej przekrój i zastosować np. 2x2mm2 beztlenowy?
I czy to ma faktycznie jakieś większe znaczenie - jakie?
Niestety u mnie gra to wszystko fatalnie !!!
Radyjko niby dobre CDX 300 4x50W bez dodatkowego wzmaka i głośniki 4 x sony po jakieś 120W + gwizdki
Oryginalne okablowanie to zwykły drut o przekroju ca. 0,25 mm i nie przenosi dobrze sygnału. Dobrze jest wymienić na beztlenówkę. Koszt niewygórowany, a różnica brzmienia kolosalna. U siebie zamontowałem takie przekroje: 1,5 na tweetery słupkach, 2,5 mm na średnio-niskotonowe w drzwiach i 4 mm z tyłu. Różnica brzmienia kolosalna. Głośniki grają zdecydowanie czyściej i przenoszą bas.
Anonymous - 17-06-2006, 11:01

... i jeszcze jedno: jakie są objawy, kiegy się ewentualnie zamiani bieguny plus i minus?

[ Dodano: 17-06-2006, 12:56 ]
Mam z tyłu:
okrągłe głośniki o średnicy 17 cm
trójdrożne, współosiowe
szczytowa moc 200 W
moc znamionowa 40 W
membrana HOP
Czy mocowo są o.k. do radyjka 4x50 ?
Jeśli tak, to dlaczego charczą? (na 2/3 głośności)

Serek - 17-06-2006, 18:13

Kurcze Panowie, temat głośników wałkowany sto razy. Napiszę zatem dla kolegi endriu, że tylne harczą ponieważ są uszkodzone lub słabej jakości, radio kończy się na wewn. koncówkach mocy, ew. wina przewodów ale o tym wspomniał kolega gregorbu. Proponujemy zatem wymienić przewody, wykonać wygłuszenie wewnętrzne drzwi, zastosować panele redukcyjno-usztywniające pod kosze głośników, również na tylnej półce wykonać takie czynności. Niewiele a poprawa gwarantowana. Następnie myśleć o wymianie radioodtwarzacza, z czasem zastosowanie zewn. wzmacniacza mocy, innego zestawu głośników. To wszystko, dobranoc. :wink: