[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie dziala wskaznik paliwa ???
Anonymous - 19-02-2009, 21:43
Owczar już odpowiadam.
O ile dobrze rozszyfrowałem numer VIN to jest właśnie wersja japońska. Jest to auto z '97 roku ale wersja 92 - 96. Zresztą sami zobaczcie... może się mylę.
JMBSNE52ATZ001157
A co do przepalonych kontrolek... rezerwy i innych. Jak się do nich dostać? To samo dotyczy żarówek w klawiszach.
Owczar - 19-02-2009, 21:54
Zgadza się, autko to poprzedni model, ale jest z 1996 roku, świadczy o tym literka T. Nie wiem jak jest w Twoim modelu. Poszukaj w dziale galant 92-96, albo poproś moda o przeniesienie tematu. Tam na pewno szybciej Ci pomogą. Choć pewnie i u nas ktoś będzie wiedział jak wymienić te żaróweczki
Juiceman - 19-02-2009, 22:00
Nie mam pojęcia jak to się robi w starszym modelu, ale może będzie jakaś analogia :>
demontaż
czekoladka_1981 - 20-02-2009, 13:09
peterpan1203 napisał/a: | może się mylę.
JMBSNE52ATZ001157 |
Dokładnie: 09/1995r
1,8 SOHC / E52A /GLI
matyr - 20-02-2009, 14:41
Owczar napisał/a: |
Matyr wydaje mi się, że nie masz się czego obawiać, bezwładność nie jest większa od tempa ubywania paliwa. Musiałbyś mieć chyba wir w baku.
|
to jakoś dziwnie z tą bezwładnością, bo w żadnym innym aucie czegoś takiego nie spotkałem, wskazówka powinna spadać proporcjonalnie do zużywania się paliwa, niezależnie od tego jak szybko się to dzieje... a u mnie spada po prostu zbyt wolno. W mieście jest ok, są korki, postoje to się to jakoś wyrównuje czasowo, w trasie kicha i tyle.
Owczar - 20-02-2009, 15:18
I spada, w trasie to auto pali mniej.
Załóżmy, że pali 6,5 ON na 100km.
Zbiornik ma teoretyczynie 64 litry.
Czyli po przejechaniu 100km wypalasz 6,5 litra ON, czyli około 10% pojemności zbiornika.
Wskazówka jest podzielona na 4 przedziały po 25%, czyli po takiej trasie spadnie Ci o mniej niż połowę takiego przedziału. U mnie jest tak samo. Zatankuję do pełna, przejadę 70km po trasie i nie widzę, że opadła, a zacznę jeździć po Wawie to za widzę jak szybko opada
matyr - 20-02-2009, 18:52
A jechałeś w trasę z pełnym bakiem? U mnie jest tak, że wskazówka pokazuje 1/3 baku i jednocześnie pali się rezerwa! I rzeczywiście, jak się okazuje po zatankowaniu, ta rezerwa jest prawdziwa! Czyli wskazówka źle wskazuje ilość paliwa - i myślę, że to nie jest normalna sytuacja, a na bank nie jest tak w kazdym aucie.
Owczar - 20-02-2009, 19:01
Prawdziwa, tzn co? Ile wchodzi Ci paliwa jak się zaświeci rezerwa? Być może od któregoś momentu zawiesza Ci się pływak i nie schodzi niżej.... Jeździłem w trasę z pełnym bakiem. Po jakiś 100km wskazówka spada dopiero do max. A kontrolka mryga dopiero poniżej 1/4, tak około 1/8 zapala się na stałe. Ile przejeżdżasz km po zatankowaniu do pełna a zaświeceniem kontrolki?
yam1530 - 20-02-2009, 19:26
Mi kontrolka zapala się dopiero po przekroczeniu przez wskazówkę ostatniej kreski.No może chwileczkę przed jej przekroczeniem.
matyr - 20-02-2009, 19:31
no prawdziwa, czyli zapala się przy około 10 litrach paliwa w baku. Nie pamiętam jak to było z tymi przejechanymi km, to był wyjazd świeżutko po kupnie samochodu, w kazdym razie zatankowałem do pełna, pooooooojechałem, i nagle, gdy miałem 1/3 baku zapaliła się rezerwa. Pamiętam, że się ucieszyłem, ze ona działa (nie wiedziałem wtedy jeszcze jaka jest dokładnie pojemność baku) bo gdyby nie to, to jechałbym dalej i w końcu stanął, bo nie miałem pojęcia, że zostało mi tak mało oleju. Od tamtej pory nie byłem na tyle daleko, żeby raz jeszcze to sprawdzić, raczej bujam się po mieście i tu jest wszystko ok, wskazówka elegancko spada, proporcjonalnie do rzeczywistej ilości paliwa. Uff, ale się rozpisałem.
zizu86 - 20-05-2011, 20:25
Witam,
od 2 tyg jestem szczęśliwym posiadaczem Galanta 2,0 GLS, rok produkcji 1997 r.
Mam pytanie dotyczące kontrolki od rezerwy paliwa. Nie wiem czy jest on w ogóle w tym modelu, jeśli tak to od zaświecenia się tej kontroli na ile wystarczy mi paliwa??
m6riano - 20-05-2011, 20:48
przy ciągłej jeździe do nawet 100km.
Przy miejskiej..odpalanie na zimnym ok 50.
waldi-1 - 24-04-2012, 22:26
czesc, mam problem ze swoimi hc, wymieniajac wskaznik temp cieczy ze zwykłych licznikow zrobiło mi sie gdzies zwarcie, prawie juz wszsytko działa lecz niema podswietlania wskazowek, czy wiecie moze co jest przyczyna braku czerwonych wskazowek ?
mam taka rozpiske, moze ktos sie doszuka gdzie sa sterowane te podswietlanie zarowek
Uploaded with ImageShack.us
jesli nikt niema zielonego pojecia o moim problemie, to moze ktos wie czym podswietlane sa wskazowki, bo jesli mam podswietlaanie cyferek to wskazowki sa podswietlane osobno
Maciek31 - 02-11-2019, 11:11
Witam
W moim galu wskaźnik poziomu paliwa jakby to powiedzieć po przekręceniu zapłonu nie zaczyna wzrastać od zera do aktualnego poziomu paliwa tylko cały czas stoi w miejscu poziomu paliwa(np jest 1/2 baku paliwa to wskaźnik cały czas stoi na tym 1/2 a nie wzrasta od zera do 1/2)
Jakieś pomysły ,czy tak ma być ?
Pozdrawiam
BigTomala - 02-11-2019, 11:29
Tak ma być. Wskaźnik pokazuje aktualny stan paliwa i zmienia się wraz z jego poziomem (w zależności czy ubywa podczas jazdy czy zostaje dolane po zatankowaniu) Wszystko jest dobrze więc nie ma się czym przejmować.
|
|
|