[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprzęgło - Lancer CYxA
RalfPi - 29-09-2013, 20:02
dzięki - pobadam dzisiaj jeszcze silnik i sprzęgło.. I pogadam z sąsiadem, co się zna - co prawda ma Pandę, ale też jeździ i też ma sprzęgło
A w najgorszym wypadku wymienię sprzęgło.
Pozdrowienia!
[ Dodano: 29-09-2013, 20:48 ]
Otóż od pewnego czasu, od powrotu z podróży 2x350km w trzy osoby (jazda normalna, ale przy wyprzedzaniu redukacja na 4-4.5krpm i rura), zaczęło mi sprzęgło nie pracować jak należy tzn.:
sprzęgło "łapie" w dziwny sposób - przy wyciskaniu pedału sprzęgła słyszę takie głuche puknięcia... puk, puk, puk i dopiero napęd jest przeniesiony na koła.
odstępy między puknięciami to ok. 0.7s.
Dzieje się to tylko na 1 i 2 (przy wyższych biegach może też, ale już tego nie rejestruję).
Może ktoś jeszcze coś doradzi?
Krzychu sugeruje, że może to być tłumik drgań skrętnych..
Czy można wymienić tylko ten element?
Czy od razu całe sprzęgło lepiej wymienić (przebieg 61kkm).
Trik - 29-09-2013, 23:57
Tak z ciekawości zapytam. To gwarancja Tobie już wyszła, że szukasz części?
RalfPi - 30-09-2013, 10:20
Tak - już 3lata i 3miesiące ma samochód.. i 61kkm.
Kumpel z pracy mówi, ze za cicho rafia słucham
Lukaso - 24-01-2014, 12:19
Dołącze do tematu z pytaniem czy można jakoś mechanicznie obniżyć nieco łapanie sprzęgła w 1.8. Chciałbym aby był taki lekki margines przy wciskaniu - szczególnie sprawa to problemy przy ruszaniu z 1 oraz wjazdu tyłem pod wzniesienie z garażu.
Jeżeli jest linka jakaś lub skok pedału do regulacji czy można to gdzieś znaleźć pod nogami ?
corekko - 27-04-2015, 20:16 Temat postu: lancer1.5 a sprzęgło-wymiana?-ASO:"sprzęgła nie ma" witam,
po pierwsze - dużo tu czytuję co i jak w autkach piszczy, po drugie (wynika z pierwszego) nie zawracałbym gitary gdyby nie problem chyba poważny
ale do rzeczy:
Lancer 1,5 z 08
co się dzieje?obroty się wykręcają w górę a autko jak żółw, falują jak przy braku paliwa lub jakimś strasznym syfie w baku - w mojej ocenie z 1/3 mocy silnika nie idzie w koła
i werdykt w ASO przy okazji zwykłego przeglądu: "sprzęgła nie ma"
i co Wy na to?
trochę tu było w temacie i to nie tylko w lancerze 1,5 bo tu: http://forum.mitsumaniaki...Ag%B3o&start=15
(cenne porady jaceksu79)
ale to nie dość że już stare, to nigdzie nie było tak, a tak, to i tamto... stąd nowy temat a nie odgrzewanie kotleta...
szybko upewniono mnie, że po "zniżkach" to będzie ze 2 tysie za same części, więc pytam lepiej zorientowanych co radzicie?
w internetach można znaleźć zestaw sprzęgła EXEDY MBK2118 za niemalże 1/3 tej kwoty tylko czy to dobry wybór? a może coś zupełnie innego?
dodam, że autko od jakiegoś czasu dość dynamicznie jeżdżone z przebiegiem jakieś 110 kkm, może nawet to błędy kierowców (bo w sumie jest ich aż 3) ale bez jaj... przez 90-100 kkm nic a teraz bęc
to już czas?
jaceksu79 pisał że Lancery 1,5 mają papierowe sprzęgła, ale przecież nie ten - ten (mój) miał być super
RalfPi - 27-04-2015, 20:58 Temat postu: Re: lancer1.5 a sprzęgło-wymiana?-ASO:"sprzęgła nie ma&
corekko napisał/a: | witam,
po pierwsze - dużo tu czytuję co i jak w autkach piszczy, po drugie (wynika z pierwszego) nie zawracałbym gitary gdyby nie problem chyba poważny
ale do rzeczy:
Lancer 1,5 z 08
co się dzieje?obroty się wykręcają w górę a autko jak żółw, falują jak przy braku paliwa lub jakimś strasznym syfie w baku - w mojej ocenie z 1/3 mocy silnika nie idzie w koła
i werdykt w ASO przy okazji zwykłego przeglądu: "sprzęgła nie ma"
i co Wy na to?
|
Może być, że sprzęgła nie ma - objawy na to wskazują.
Jeżeli zamierzasz autem jeździć dłużej, to te 2kzł chyba nie zrobią większej różnicy. Swego czasu szukałem sprzęgła do 1.8 i stało po 2.2kzł, więc cena jest ok.
Jeżeli zamiennik jest tani, to można spróbować - ja bym jednak brał oryginał (spokój na kolejne 100kkm).
corekko - 27-04-2015, 21:19 Temat postu: Re: lancer1.5 a sprzęgło-wymiana?-ASO:"sprzęgła nie ma& tzn. jesteś po wymianie? a jeśli tak to ile masz wykręcone na liczniku? (rocznik niewiele mówi - ten mój "model" przez pierwsze 3-4 lata życia służył jako 2, a nawet 3 auto w rodzinie)
a wracając do samego sprzęgła
- jeśli to to, to trudno - musi boleć (w sumie teraz każde auto około 100 kkm generuje pierwsze poważniejsze wydatki)
pytam o EXEDY bo 1. mają niezłą opinię 2. na moje pytanie w ASO czyje to sprzęgło (LUK, Sachs inn.) odp. padła "oryginalne"
a i tu na forum i sam z siebie już nie raz przekonałem się że to co ORY... to nie zawsze takie super
jeśli już to bardziej trafia do mnie za to argument by od razu jechać kompletem, a nie na części
ma ktoś jakieś doświadczenia ze sprzęgłami w nowych lancerach i im podobnych?
Trik - 27-04-2015, 23:20
Jutro będę w ASO to zapytam "mego" mechanika co i jak.
Jak spojrzałem na "iparts" to do Colta 1.5 (ten sam motor i skrzynka) jest o wiele większy wybór niż do Lancera ceny od 820 (Sachs) do 2104 (Ashika) za komplet.
Jedyny argument jaki do mnie trafia za częściami z ASO to 2 letnia gwarancja na takowe.
Zresztą z tego co się ostatnio dowiedziałem w Grafix-ie, to nie dość że ceny poszły trochę w dół (nie wiem o ile), to jeszcze mogą udzielić dodatkowych 20% rabatu (przynajmniej dla mnie).
BTW. Mój Lancer ma 185Kkm na tym samym sprzęgle.
corekko - 27-04-2015, 23:56
Trik napisał/a: |
BTW. Mój Lancer ma 185Kkm na tym samym sprzęgle. |
pogratulować!
przykład RalfPi i mój daje jednak do myślenia... ot - 63 kkm RalfPi, moje 110 i masz prawie swoje 185
a tak na serio - też już o tym myślałem, Colty są w tej wersji ciut dłużej na rynku i są pewne analogie - może warto tak pomyśleć
jeśli byś mógł spróbuj dopytać, czy tam w oryginalnej części siedzi mitsu by mitsu czy jak ktoś tu już pisał części LUK'a, ale sygnowane również znaczkiem z diamentami
no i jak już kłaść temat na tapetę to 1. ile taka robótka $ i ile potrwa?(bo to ponoć pół auta trzeba wybebeszyć)
ja powinienem jutro mieć wycenę ze stolicy - to też napiszę co i jak
RalfPi - 28-04-2015, 08:22
corekko napisał/a: |
przykład RalfPi i mój daje jednak do myślenia... ot - 63 kkm RalfPi, moje 110 i masz prawie swoje 185
|
Ale ja sprzęgła nie wymieniłem - zjeździłem.. co tu dużo mówić - ostro - 87kkm i w zasadzie nic się nie dzieje
A szukałem sprzęgła, bo Żona startowała z 6.5krpm'ów... i trochę sprzęgło zaśmierdziało - no ale działa bez zarzutu.
Trik - 28-04-2015, 19:14
Zatem.
O cenę nie pytałem ale jeden z mechaników, niestety nie mając pewności, optował za Ashiką.
Była tez przypowieść o starczym kierowcy, który skatował sprzęgło ledwo przy 8KKm przebiegu, ze śniegu wyjeżdżając.
BTW.
Pytałem o filtr paliwa, bo czeka mnie wymiana - pewnie jeszcze w tym roku. Do wszystkich silników jest ten sam symbol 1770A106 cena netto 885 pln bez doliczonego rabatu. Oddzielnie to tylko uszczelkę można dokupić za 23 pln netto .
Oczywiście na alibabie sa po 2$ sztuka ale trzeba zamówić 1000 sztuk.
Pytałem tez o łańcuch rozrządu, lecz wymieniany jest tylko w przypadku jego uszkodzenia, to dodatkowy plus tego silnika. Choć kiedyś myślałem, że był w czynnościach serwisowych po 300Kkm to w rzeczywistości na liście kontrolnej takiej pozycji nie ma.
doman82 - 12-07-2015, 19:37
Ja w swoim Lancer 1.8 wymieniałem sprzęgło przy 189.000 km, w związku z tym że koszt nowego był wysoki postanowiłem zregenerować swoją zużytą tarcze sprzęgłową. Koszt całej operacji tzn. okładziny LUK + dorobienie sprężynek + przesyłka w dwie strony wyniosło 297 PLN. Do tej pory zrobiłem na nim 40.000 km i chodzi idealnie. Polecam regenerację .
marmach - 11-08-2015, 14:32
Witam,
Zauważyłem, że na gorącym silniku skrzypi sprzęgło podczas wyciskania pedału. Skrzypienie wydobywa się spod maski, słyszalne po wył. silnika. Zauważyliście coś takiego w swoich samochodach?
mjsystem - 11-08-2015, 17:04
marmach napisał/a: | Skrzypienie wydobywa się spod maski, słyszalne po wył. silnika. Zauważyliście coś takiego w swoich samochodach? | Pewnie wysprzęglik tak piszczy.
RalfPi - 16-09-2015, 01:02
Chyba dojechałem tłumik drgań skrętnych (przebieg 98kkm) - na niskich obrotach przy puszczaniu sprzęgła (przy ruszaniu) - zauważyłem wzmożone wibracje i takie szarpane branie sprzęgła (trzesiawkę auta) - jak dodam troszkę więcej gazu, to bez dodatkowych negatywnych efektów samochód rusza.
1) Czy takie czasowe "nieprawidłowe" branie sprzęgła (samochód prawie gaśnie - zdarza się raz na 15km i w szczególności na zimnym - tak mi się wydaje przynajmniej) może powodować zużycie silnika (wału korbowego)?
1a) Czy tłumik drgań skrętnych podlega regeneracji?
2) Po jakim średnim czasie wymienialiście sprzęgła w swoich samochodach?
3) A może to nie sprzęgło tylko jakiś syf w paliwie czy cóś?
4) Czy bardziej "szkodzi" redukcja z 2krpm na 5krpm (z 5'piątki na dwójkę) czy w drugą stronę (z dwójki na piątkę?)
[ Dodano: 16-09-2015, 01:14 ]
z "forum.gazeta":
Szarpania nie powoduje sprzegło czy tym bardziej skrzynia biegów, ale zadławienie silnika (tzw dziura w gazie).
Moze to być układ zapłonowy albo układ biegu jałowego (brudny).
Poszperałem w Necie i widzę,że przyczyn może być mnóstwo Jakieś sugestie?
|
|
|