Off Topic - Program do rysunku technicznego
Student - 14-11-2008, 11:59
Moim zdaniem ten cały wątek jest zbyt profesjonalny.
Do takiej altanki to się używa: kalkulatora, ołówka i gumki (no i PIWO).
W tym czasie co stracisz na poszukiwanie programu już byś wszystko obliczył i narysował.
Antyey - 14-11-2008, 15:42
Student napisał/a: | Moim zdaniem ten cały wątek jest zbyt profesjonalny.
Do takiej altanki to się używa: kalkulatora, ołówka i gumki (no i PIWO).
W tym czasie co stracisz na poszukiwanie programu już byś wszystko obliczył i narysował. |
I ja powiem, święte słowa! Nie takie rzeczy się projektowało na papierze
Hubeeert - 14-11-2008, 17:08
YourMama napisał/a: | A co z oprogramowaniem niedarmowym?? zawsze mozna zcrackowac i odinstalowac jak nie bedzie juz potrzebne (wiem ze to conajmniej nieetyczne i nie naklaniam do takiego czynu), w Solidworksie mozna robic cuda w 3D nie uzywalem go jeszcze do modelowania obiektow budowlanych ale w mechanice sprawdza sie super jakby Co to moge pomoc w tej kwestii |
Dwie sprawy:
1. Na Forum obowiązuje zakaz działalności niezgodnej z prawem zdodnie z Zasadami Forum
2. Darek (Krzyzak) sam jest informatykiem i to niezłym, nie sądzę żeby ta pomoc była konimeczna.
Ad punktu 1.
Przeczytaj dokładnie Zasady Forum bo pasek może się zacząć szybko wydłużać...
Krzyzak - 14-11-2008, 18:37
Student, to juz przerabialem - kilka wyrzuconych kartek przy zmianie koncepcji skutecznie mnie odrzucilo. Do tego koniecznosc narysowania z kilku stron (bo niektore elementy w rzutach sie zaslaniaja) i juz masz odpowiedz.
Dom tez moglem namalowac olowkiem, ale kupilem program za cale 90 zl (z wyprzedazy) i zrobilem kompletny projekt z rozstawem mebli czy gniazdek wlacznie. Dzieki temu zanim przyjechala koparka juz dokladnie wiedzialem co gdzie ma stac i jakie miec wymiary itd. itp. To naprawde bezcenne przy budowie, gdy nie zastanawiasz sie, gdzie co zrobic tylko od razu rzucasz elektrykowi (na przyklad): tu, tu i tu
YourMama - 15-11-2008, 16:02
No dobra wyglupilem sie z tym crackowaniem zawsze przeciez mozna zainstalowac wersje 30 dniowa myse ze do narysowania altanki 30 dni wystarczy
[ Dodano: 15-11-2008, 16:11 ]
Hubeeert napisał/a: | 2. Darek (Krzyzak) sam jest informatykiem i to niezłym, nie sądzę żeby ta pomoc była konieczna.
|
Nie watpie w umiejetnosci informatyczne kolegi, ale Solidworks to program strikte inzynierski ala Catia, Inventor czy ANSYS i bycie informatykiem tu nie wystarczy, a jesli kolega Darek ma w paluszku wszystkie te programy to chyle czoła .
P.S. Panie Darku przepraszam ze tak tu sie rozwodze na Pana temat
Antyey - 15-11-2008, 17:43
Aj tam SolidWorks, to zabawka dla dzieci Od razu proponuję Catia albo UGS NX... Choć w przypadku altanki to jak strzelanie z armaty... ba, nawet z rakiety balistycznej do muchy Poza tym wszystkie wspomniane programy są świetne do zastosowań w mechanice ale nie za bałdzo w architekturze.
Hubeeert - YourMama ma rację. Nie neguję wiedzy Krzyzka bo jej po prostu nie znam. Ale bycie informatykiem nie ma nic do rzeczy w temacie obsługi wspomnianych aplikacji. Tam wymaga jest wiedza z architekrury/specyfiki/interfejsu konkretnej aplikacji (jak wszędzie) + wiedza z zakresu rysunku technicznego + wiedza z zakresu mechaniki.
Morfi - 15-11-2008, 17:51
Koledzy przedewszystkim wyobrażnia . Co to do Cati i NX to Ja probuje sił na nich i jako dziecko wychowane na Autocadzie i Inwentorze troszke ciężkawo .
P.S Koncze studia na specjalnosci Informatyka w przemyśle.
Solidworks to pośrednie pomiedzy tymi opcjami.
Antyey - 15-11-2008, 18:02
Morfi napisał/a: | Koledzy przedewszystkim wyobrażnia . Co to do Cati i NX to Ja probuje sił na nich i jako dziecko wychowane na Autocadzie i Inwentorze troszke ciężkawo .
P.S Koncze studia na specjalnosci Informatyka w przemyśle.
Solidworks to pośrednie pomiedzy tymi opcjami. |
To Catia powinna być dla Ciebie ciut łatiwjesza, bo (przynajmniej kiedy ostatnio jej używałem czyli w wersji V5R21) jednak jest torchę bardziej oparta na rysowaniu w 2D i 'wyciąganiu' kształtów, podczas gdy NX jest bardziej osadzony w środowisku 3D. Natomiast każdy z tych programów ma swoje plusy i minusy Nic NX'a nie pobije w CAM, zaś Catia była swego czasu niedościgniona w modelowaniu płaszczyznami.
A SolidWorks na pewno jest propozycją znacznie ciekawszą niż AutoCad/Inventor, w którym można wiele zdziałać. Ale i tak uparcie twierdzę, że w żaden sposób nie równa się do wspomnianych wcześniej programów.
Ja osobiście żaluje, że jeszcze w czasach studiów nie miałem dostępu do programiku Kompass. To dzieło programistów Wielkiego Brata ze wschodu, ale podobno jako CAD/CAM/CAE/PLM wymiata
Morfi - 15-11-2008, 18:17
Antyey, Ja ciagle jestem pracownikiem dołowym w sensie produkcyjnym (CNC) ,to tylko moje zainteresowania takie poza ramowe....
Dopiero w tym roku bronie inż.
Mozliwości mojego 8 letniego komputera nie pozwalaja poznac nowszych wersji.
Kierunek moich studiów upowaznia do pracy na w/w programach ale nie wiem czy chciałbym to robić, tz byc konstruktorem programistą.
YourMama - 15-11-2008, 18:53
Antyey napisał/a: | Aj tam SolidWorks, to zabawka dla dzieci |
Hehe no mozliwe ze w porownianiu z np ANSYSEM to zabawka, ale wydaje mi sie ze to glownie z powodu szaty graficznej Solidworks cieszy sie taka opinia , obsluga podstawowych mozliwosci Solida nie jest trudna to fakt, ale opanowanie go od deski do deski wymaga jednak troche czasu , i nie chce tu reklamowac ale Solid daje bardzo duzo mozliwosci, chociazby daje mozliwosc tworenia z modelu 3d dokumentacji technicznej apropos altanki to to oddalem juz pierwsze strzaly z armaty do tej muchy i wydaje mi sie ze jednak zwykly cad (czyt.kapec) by wystarczyl
[ Dodano: 15-11-2008, 18:57 ]
Antyey napisał/a: | Ja osobiście żaluje, że jeszcze w czasach studiów nie miałem dostępu do programiku Kompass. To dzieło programistów Wielkiego Brata ze wschodu |
Apropos braci ze wschodu to widzialem na targach w poznianiu T-flexa , bardzo podobny do solida, mial ktos z tym doczynienia??jakas wersja 30 dniowa by mi sie przydala
Antyey - 15-11-2008, 20:25
Morfi napisał/a: | Ja ciagle jestem pracownikiem dołowym w sensie produkcyjnym (CNC) ,to tylko moje zainteresowania takie poza ramowe.... Dopiero w tym roku bronie inż. Mozliwości mojego 8 letniego komputera nie pozwalaja poznac nowszych wersji. Kierunek moich studiów upowaznia do pracy na w/w programach ale nie wiem czy chciałbym to robić, tz byc konstruktorem programistą. | Szczerze mówiąc też bawiłem się softem PLM raczej hobbystycznie w trakcie studiów. Jak tylko je skończyłem poszedłem za 'żądzą pieniądza' i trzymam się z dala od działów projektowania, w Naszym kraju za mało zarabiają YourMama napisał/a: | Hehe no mozliwe ze w porownianiu z np ANSYSEM to zabawka, ale wydaje mi sie ze to glownie z powodu szaty graficznej Solidworks cieszy sie taka opinia | No ale tutaj akurat to tak trochę nie trafiłeś. Jednak SolidWorks to aplikacja CAD/CAM/CAE (w życiu nie nazwałbym jej PLM), podczas gdy Ansys to czyste FEA. Nie wiem jak SolidWorks ale zarówno Catia jak i NX mają wbudowane jakieś moduły FEA ale to są lata świetle wstecz w porównaniu z Ansys'em. I jestem przekonany, że to samo ma mijesce w SW.
To w ramach kompromisu proponuję powiedzieć tak - Solidworks to świetna aplikacja z średniej półki, ale Catia i NX to czołówka górnej półki aplikacji CAD/CAM/CAE/PLM. YourMama napisał/a: | Apropos braci ze wschodu to widzialem na targach w poznianiu T-flexa , bardzo podobny do solida, mial ktos z tym doczynienia??jakas wersja 30 dniowa by mi sie przydala | Ależ proszę bardzo - http://www.tflex.pl/
gulgulq - 16-11-2008, 13:05
Antyey napisał/a: | Szczerze mówiąc też bawiłem się softem PLM raczej hobbystycznie w trakcie studiów. Jak tylko je skończyłem poszedłem za 'żądzą pieniądza' i trzymam się z dala od działów projektowania, w Naszym kraju za mało zarabiają |
dobry inzynier projektant - nie narzeka na wysokość zarobków
pod warunkiem że najpierw jest się inżynierem a później obsługiwaczem oprogramowania do 3D
do światowej czołówki dołóżcie jeszcze ProEngineera - swego czasu Catia mu nie dorównywała jeśłi chodzi o możliwosci jądra graficznego, choc u nas w Polsce i w Europie nie jest zbyt popularny
ale robimy OT'a a to temat altankowy
Krzyżak:
może to: http://www.zwcad.pl/
AutoCad w wersji Made in China - praktycznie kopia jesli chodzi o interfejs i mozliwości, jak narazie to co przetestwałem to i jądro tez jest w miarę stabilne, cena do rysownia w 3D - 1500 zł netto , czyli 1/10 pełnego Autocada.
Możesz pobrać wersje spolszczoną na 30 dni za free do testów - w sam raz na zmalowanie altanki .
Sm się zastanawiam nad zakupem do firmy bo do zwykłego malowania prostych rysunkow jest idealny a cena atrakcyjna.
Antyey - 16-11-2008, 13:16
gulgulq napisał/a: | dobry inzynier projektant - nie narzeka na wysokość zarobków
pod warunkiem że najpierw jest się inżynierem a później obsługiwaczem oprogramowania do 3D | Jednak ja w swej naturze narzekać strasznie lubię (na zbyt niskie zarobki ) więc, jak wspomniałem, od stanowisk typu inżynier projektant trzymam się na dystans Kolega ostatnio załamany tym co przyszło z projektówki, postanowił się tam przenieść. Przeszło mu dopiero jak usłyszał ile tam zarabiają
gulgulq napisał/a: | do światowej czołówki dołóżcie jeszcze ProEngineera - swego czasu Catia mu nie dorównywała jeśłi chodzi o możliwosci jądra graficznego, choc u nas w Polsce i w Europie nie jest zbyt popularny | No jak mogłem o ProE zapomnieć Rzeczywiście też czołówka. Choć po cichu przyznaje, że nie kojarzę żadnej firmy z mojej branży która go używa
A żeby nie było zupełnie OT, to ja dorzucę takim linkiem, a nóż komuś się przyda. URL=http://www.freecad.com/]http://www.freecad.com/[/URL]. Jest tam trochę linków Tak powiem, do wyboru, do koloru.
YourMama - 16-11-2008, 13:17
Hehe własnie mialem napisac o ZWCADzie tez testujemy w firmie bo trza kilka nowych kompow wyposażyc w kada, tez do rysowania tylko glownie, i chyba faktycznie nie ma sensu przeplacac bo programik dziala jak na takie potrzeby bardzo dobrze.
[ Dodano: 16-11-2008, 13:21 ]
gulgulq napisał/a: | pod warunkiem że najpierw jest się inżynierem a później obsługiwaczem oprogramowania do 3D |
Swiete slowa
gulgulq napisał/a: | dobry inzynier projektant - nie narzeka na wysokość zarobków |
Pewnie ze nie narzeka, najwazniejsze ze robi to co lubi, ale cieszy sie jeszcze bardziej z pracy gdy dostaje za to godne wynagrodzenie , za ktore moze utrzymac siebie i rodzine.
Krzyzak - 16-11-2008, 13:28
Wiecie - najlepiej sie robi w czyms, co juz sie zna. Dlatego zostanie Lightwave, bo juz w nim kiedys robilem. W czasach jeszcze takiego komputera jak Amiga, no i potem na grzybie tez.
Co do moim umiejetnosci informatycznych - Hubert mial na mysli bardziej to, ze gdybym chcial cos scrackowac, zlamac, spiracic itp. itd. to z pewnoscia dalbym sobie rade, bo w branzy siedze od dobrych 18 lat
Na pewno nie chodzilo mu o umiejetnosc obslugi wszystkich programow swiata.
|
|
|