Space Star Techniczne - [MSS ALL] [AKCESORIA] Zamontowanie gasnicy w SS
pozioma1 - 04-07-2009, 22:04
Ja również mam zamontowaną gaśnicę w bagażniku po lewej stronie. Idealnie tam pasuje i siedzi stabilnie nie ma niebezpieczeństwa, że wypadnie. Zapewne ktoś powie zaraz, że powinna być pod ręką ale ja osobiście nie wierzę w te mocowania co koledzy pokazali na fotkach. Przy nawet lekkim "dzwonie" gaśnica wypadnie z zaczepów.
Anonymous - 13-07-2009, 15:05
ja woze w siatce w bagażniku... też wygodnie i nie przeszkadza. Zawsze moge ja sobie przełozyć jak jadę w pełnym załadunku...
cns80 - 13-07-2009, 20:40
Misie...
A ile lat mają wasze gaśnice ???
mirekW - 13-07-2009, 22:01
U mnie mnie również jest w bagazniku w schowku po lewej stronie-mysle ze to bardziej praktyczne miejsce.
Pozdrawiam
A - 13-07-2009, 22:38
cns80 napisał/a: | Misie...
A ile lat mają wasze gaśnice ??? |
Osiem miesięcy
mirekW - 14-07-2009, 21:41
moja ma 6 lat .
jestem ciekaw czy macie aktualnie podbita kontrolke gasnicy!!!
vaciok - 15-07-2009, 00:55
Obowiązkiem kierowcy jest posiadanie gaśnicy, ale wcale nie musi być ona sprawna.
To, że jest sprawna do tylko dla naszego bezpieczeństwa.
"Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu.
Badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy"
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. Obowiązuje nadal.
mirekW - 18-07-2009, 23:05
DZIEKI za informacje - to dlatego policja juz nie kontroluje gasnic!
cns80 - 19-07-2009, 12:05
vaciok, jak się komuś spali samochód z nieważną gaśnicą to może zapomnieć o odszkodowaniu. O własnym bezpieczeństwie nawet nie będę wspominał.
halbog - 19-07-2009, 12:47
Rozmawiałem kiedyś z zaprzyjaźnionym strażakiem o gaśnicach samochodowych. Standartowa starcza na 3 do 5 sekund akcji gaśniczej, co starcza na ugaszenie popielniczki. W aucie, gdzie często ogień jest podsycany przez paliwo, trzeba skoordynowanej akcji min 5 ludzi, żeby zwalczyć ogień, przy założeniu, że ogień będzie w początkowej fazie, bo inaczej to jak gaszenie lasu za pomocą wiadra wody. cns80, myślę, że trzeba przede wszystkim ewakuować zagrożone osoby, bo nawet towarzystwa ubezpieczeniowe nie wymagają narażania się celem ratowania auta. Po pierwsze bezpieczeństwo ludzi .
Pozdrawiam
Bogdan
brutus25 - 19-07-2009, 13:13
Potwierdzam słowa przedmówcy. Gasnica w samochodzie to jeden wielki pic na wodę. Ale przepisy przepisami...trzeba ją mieć w aucie.
JCH - 19-07-2009, 13:29
cns80 napisał/a: | jak się komuś spali samochód z nieważną gaśnicą to może zapomnieć o odszkodowaniu. | Jak sprawdzić ważność gaśnicy skoro autu spalone
brutus25 napisał/a: | Gasnica w samochodzie to jeden wielki pic na wodę. | Gasiłeś kiedyś, byłeś świadkiem gaszenia samochodu? Nie zawsze pali się od razu paliwo, czasem elektryka - odpowiednia reakcja we wczesnej fazie może w niektórych przypadkach wystarczyć.
xjacobs - 19-07-2009, 14:37
JCH napisał/a: | cns80 napisał/a: | jak się komuś spali samochód z nieważną gaśnicą to może zapomnieć o odszkodowaniu. | Jak sprawdzić ważność gaśnicy skoro autu spalone | zawsze moze spalic sie przod samochodu, a gasnica zostac nie ruszona w bagażniku
JCH - 19-07-2009, 18:40
Przy okazji nie bawiąc się w dywagacje "co by było gdyby" pokopałem trochę w archiwum Jak korzystać z gaśnicy.
mirekW - 19-07-2009, 20:57
halbog -masz racje ,co do możliwosci ugaszenia pozaru samochodu standardowa gasnica.
Ja byłem kiedys swiadkiem jak zapalił sie peuegot 206 z instalacja gazowa,gasili go 3-ma
gasnicami i niewiele zdziałli-dobrze ze szybko przyjechała staz i butla nie wybuchła.Ale z przodu i wnetrza samochodu niewiele zostało.
|
|
|