Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Da się założyć elektryczne lusterka?
Charlie - 28-11-2008, 19:52
Co do lusterek, do chyba jest 5 przewodów? 3 do regulacji i 2 do podgrzewania? ;>
A tak przy okazji, podpiąłem włącznik halogenów przednich i tylnego światła, po 1 dniu spaliło mi się podświetlenie pod jednym guzikiem;/ Jak wymienić żaróweczki w tych przyciskach? mam jeszcze spalone od klimy, awaryjnych i szyby tylnej;/ Czy jakieś specjalne są te żaróweczki??;>
wichura1 - 28-11-2008, 22:06
Żaróweczki są normalne 12V kupisz w każdym sklepie elektronicznym (tylko weź na wzór). Problem jest z osłonkami na tych żaróweczkach, bo po tych kilku latach są one zwulkanizowane z żarówkami i ciężko je zdjąć z przepalonych nie uszkadzając ich. Bez osłonek przyciski nie świecą na blado niebiesko tylko na żółto, a jak kupisz takie żaróweczki całe barwione, to świecą bardzo nieładnie.
oczywiście 5 kabli w Lancerze też miałem 5, nie wiem dlaczego napisałem 3
Charlie - 10-12-2008, 15:36
Znowu bym chciał poruszyć pewną kwestię związaną z założeniem tych lusterek..otóż chciałem dziś dojść do miejsca gdzie wchodzą przewody w drzwi prawe i tam się okazało, że to wejście jest zasłonięte jakimś dużym, złotym elementem - wygląda jak jakis komputer, gdyż jest dużo wtyczek od spodu podpiętych. Chciałbym ten element wyjąć, żeby móc się dostać do tych przewodów które wchodzą w drzwi. Może mi ktoś poradzi, jak się tam najskuteczniej dostać? Zdjąłem schowek, osłonę głośnika, głośnik. Należało by najlepiej zdjąć ten plastik pod kokpitem, ale to jest trochę skomplikowane rozkręcanie tego wszystkiego;/ Przy okazji, wstawiłbym zdjęcia o co mi dokładnie chodzi ale nie wiem jak to zrobić najskuteczniej, gdzieś to na forum widziałem opis ale nie mogę już znaleźć.
Chodzi mi o ten element po prawej :
czesiek - 16-12-2008, 15:06
Witam!
Pytanie o lusterka
Lusterko od strony kierowcy:
działa mi tylko sterowanie góra - dół, nie działa lewo prawo, jaka może być przyczyna
Jak zamocowane jest szkło na lusterku i jak można je zdjąć - jaki jest mechanizm poruszający lusterkiem?
Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Wojtasss - 16-12-2008, 21:24
To ja się podpinam do tematu..
Jeśli mam elektrycznie sterowane lusterka to automatycznie mam je ogrzewane??
crimi - 16-12-2008, 22:28
Wojtasss napisał/a: | To ja się podpinam do tematu..
Jeśli mam elektrycznie sterowane lusterka to automatycznie mam je ogrzewane?? |
Tak, warunkiem jest zalaczenie ogrzewania tylnej szyby
Charlie - 16-12-2008, 23:41
czesiek napisał/a: | działa mi tylko sterowanie góra - dół, nie działa lewo prawo, jaka może być przyczyna
Jak zamocowane jest szkło na lusterku i jak można je zdjąć - jaki jest mechanizm poruszający lusterkiem? |
A działa Ci sterowanie lewo-prawo drugiego lusterka? Jeśli tak, to możesz mieć uszkodzone to lewe lusterko, zobacz czy silniczek pracuje, ma styk itp. A jeśli to samo nie działa z drugim, możesz mieć przełącznik uszkodzony. Przynajmniej tak mi się wydaje.
A co do mojego pytania, to nikt nie udzieli mi odpowiedzi? Przeszukałem cały Service manual i nie znalazłem akurat rozbierania kokpitu i wyjmowania ECU...Nie wiem jak sie mam tam dostać;/ a nie mam czasu, żeby rozebrać pół auta ;/
czesiek - 17-12-2008, 12:24
Dzięki za podpowiedź - prawe lusterko działa, a w lewym słychać jak szumią silniczki, jednak lusterko ani drgnie
Wojtasss - 17-12-2008, 13:13
Wow, ale fajnie!!
Dzięki crimi!!
Charlie - 17-12-2008, 15:54
Spróbuj rozebrać to lusterko i zobaczyć co się stało, może się coś przesunęło albo coś takiego, musisz mocno podważyć szkło i zdejmiesz je wtedy.
saphire - 17-12-2008, 17:15
W mojej galerii masz sporo fotek z rozbierania lusterka to sobie pooglądaj co i jak tam w środku wygląda i gdzie są zatrzaski do zdjęcia panelu z łoża silniczków.
Charlie - 17-12-2008, 17:52
Saphire, bardzo podoba mi się Twoje mocne podświetlenie zegarów, powiesz jakie masz tam żarówki włożone? I jeszcze jedno pytania mam odnośnie tych ramek na zegary, gdzie je kupiłeś i jaki był koszt?
saphire - 17-12-2008, 23:15
Żaróweczki są fabryczne z niebieskimi koszulkami a obwódki kupowałem tu:
http://dido.win.pl/sklep/index.php?cPath=21_35
Charlie - 17-12-2008, 23:29
Też mam fabryczne żaróweczki z koszulkami i moje tak ładnie nie świecą jak Twoje, chyba że to tylko foto. No a jeśli chodzi o ramki, to fajne, tylko, że 70zł myślałem, że będą trochę tańsze. No ale fajne ;p
saphire - 18-12-2008, 08:27
Świecą jasno i równomiernie (to chyba zegary high contrast czy jak to się tam zwie?) są ostro, wyraźnie i kontrastowo widoczne przy podświetleniu w nocy tak że jak się nastawiam na długą nocną jazdę to przyciemniam podświetlenie.
|
|
|