[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Za wysokie spalanie, kontrolka CHECK ENGINE
wirolek - 16-11-2008, 15:29
na spalanie moze miec wplyw zle ustawiony zaplon... to samo jezeli chodzi o spadek mocy... a reset cpu i silniczek moze pomoc w unormowaniu obrotow
Anonymous - 16-11-2008, 16:29
Czujnik spalania stukowegu sygnalizuje kiepskie paliwo. To może być źródło Twojego problemu. Proponuję dodać jakiś specyfik do paliwa oraz zatankowac porządną benzynę i przepalić to, co masz teraz w zbiorniku. Kilkakrotnie zdarzyło mi się "naprawiać" auto podczas kolejnego tankowania. Dodatkowo sugerowałbym (profilaktyczne) czyszczenie przepustnicy oraz wymianę filtra paliwa. Koszty niewielkie (przepustnicę wyczyścisz we własnym zakresie, zaopatrując sie jedynie w środek czyszczący w cenie ok. 15 PLN, a filtr paliwa kosztuje w granicach 20 PLN). Oczywiście czujnik sam w sobie może również być uszczkodzony, ale zacznijmy poszukiwania od rzeczy najprostszych.
W zbyt wysokim poziomie oleju nie dopatrywałbym się Twoich problemów ale sugeruję spuścić olej do właściwego poziomu. I zapamiętaj sobie na przyszłość i poucz mechanika: poziom oleju sprawdzamy an zimym silniku.
bad811 - 16-11-2008, 18:42
Dziekuje za odpowiedz.
Kontrolka check engine świeciła się już jak kupiłem auto, a własciciel tankował zapewne na innej stacji. Ale fakt faktem- ja tankowałem na razie tylko na jednej Z tymże zanim po raz pierwszy zatankowałem wypróbowałem auto na paliwie, które było juz w zbiorniku- a wiec z innej stacji- efekt był taki sam- przymulenie od 6 tys obrotów. No ale rozumiem, ze filtr paliwa mógł się zabrudzić juz wczesniej, zanim kupilem auto- i niewazne co teraz bede tankował to bedzie ten sam efekt. Czyli wymiana filtra powinna polepszyc sprawę
Jeszcze jedna sprawa- zanim kupiłem auto- ono stało 2 miesiące na parkingu bez przeglądu- nikt nim nie jezdził przez ten czas. Czy to też mogło na coś wpłynąć?
A co jesli chodzi o nadmierne spalanie?
I co z tymi skaczącymi obrotami ? Silniczek krokowy też wyczyścić?
Zresztą nie będę czarował, tylko dam link do aukcji z jakiej go kupiłem
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=478251393
Anonymous - 16-11-2008, 19:35
No nie wiem...
Czy poprzedni właściciel mówił Ci o Check Engine i jakichkolwiek problemach z autem?
Dobrze byłoby podmienić czujnik spalania stukowego z auta, gdzie jest on sprawny i sprawdzić, czy po jego wymianie przestanie świecić CE. Co do zamuły - ten silnik osiąga swoją maksymalną moc przy 6500 rmp, a potem moc spada. Co do spalania w trasie - hmm - z tym bywa całkiem różnie, wiele zmiennych: rodzaj i ilość paliwa, obciążenie, ruch, technika jazdy. Z moich doświadczeń jazdy w różnych trasach: Colt CA1A: 5,19-8,5 l, Colt CJ4A: 6,0-8,8 l, Lancer CB4A: 8,5-10,0 l.
Silniczek krokowy i przepustnicę możesz profilaktycznie wyczyścić, ale nie sądzę, by to wiele zmieniło. Proponuję Ci też sprawdzenie filtra powietrza i plastra miodu w przepływomierzu. Wyjmij filtr powietrza, zdejmij prawą stronę obudowy filtra (stojąc przodem do przodu auta) i obejrzyj dokładnie, jak wygląda wnętrze obudowy. Zobaczysz tam kratkę - sprawdź, czy wszystko jest równe. Przy okazji sprawdź też, czy kostka przepływomierza jest dobrze wpięta.
bad811 - 16-11-2008, 19:56
Jesli chodzi o problemy z autem, to poprzedni właściciel mówił, ze nie miał żadnych od strony mechanicznej. Jedynie ten aparat zapłonowy. Takto standardowe rzeczy. W kontrolce check engine, sam mi powiedizał, mimo że nie zapaliła się podczas moich oględzin. Powiedizał, że wina leży w którejś kostce łączeniowej- ze po prostu coś nie łączy dobrze (tak bynajmniej powiedział mu jego mechanik) On twierdził ze juz dłuższy okres czasu jego żona tak jezdziła i nie było żadnych problemów. Właściciel ściągnął auto w 2005 roku ze Szwajcarii. Sam mi mówił, że auto spala 5.5 litra na trasie przy 120 km- wczesniej palił nieco więcej- ale po założeniu tej niestandarowej cewki przez mechanika- efekt był własnie taki- mniejsze spalanie.
Auto stało 2 miesiące kompletnie nie ruszane, natomiast wczesniej jeżdzone sporadycznie Przez ostatni rok przejechane 8 tys km- wnioskując po naklejce z datą wymiany oleju i ówczesnym stanie licznika. Tak jak napisane- wlasciciel zmienił ostatnio olej - zawsze lał 5w40 mobil 1 - tak było i tym razem (na naklejce z zeszłego roku też taki olej jest opisany).
Człowiek od którego kupiłem auto na chwilę obecną ma jeszcze 2 firmowe samochody, stąd ten stał się dla niego zbędny. Tak jak wczesniej napisałem- 2 miesiące stał bez przeglądu, przed przeglądem (tydzien przed sprzedażą) wymienił klocki, olej i akumulator.
Ot i cała historyja.
Hugo - 16-11-2008, 20:37
bad811 napisał/a: | Sam mi mówił, że auto spala 5.5 litra na trasie przy 120 km- wczesniej palił nieco więcej- ale po założeniu tej niestandarowej cewki przez mechanika- efekt był własnie taki- mniejsze spalanie | Chyba łyknąłeś bajeczkę jak młody pelikan.
Anonymous - 17-11-2008, 22:54
bad811, miałbym dla Ciebie pewną propozycję. Mam mianowicie używaną cewkę, wymontowaną z naszego Lancera CB4A. Jest sprawna (jeszcze wczoraj jeździłem Lancerem z tą cewką). Jeśli chcesz, mogę Ci ją udostępnić do wymiany.
bad811 - 18-11-2008, 20:23
Hugo, nic nie łyknąłem- osobiście będę szczęsliwy jesli autko będzie paliło 6.5 na trasie
A tak nawiasem, to ten człowiek nie wyglądał na takiego co lubi kity wciskać- przeciwnie, sam mi pokazywał co należałoby zrobić i wymieniał wady.
gregorbu - zostawiłem wiadomość na priv
pozdrawiam
Anonymous - 18-11-2008, 21:40
Czujnik spalania stukowego ma na to gigantyczny wpływ.W momencie gdy stukowiec zawodzi i wysyła sygnały do ecu komputer nawet ignoruje sonde lambda i zwiękrza ilość paliwa dramatycznie.
bad811 - 19-11-2008, 21:13
Witam
Auto stoi u mechanika. Zauważona tam, ze jest wyciek z pod głowicy- uszczelka walnięta. Wobec powyższego priorytetem jest jej wymiana, później zajmę się resztą...
[ Dodano: 15-12-2008, 08:21 ]
Witam ponownie
Auto od jakiegoś czasu po remoncie. Teraz przede wszystkim na bieżąco obserwuję wodę i olej. W wodzie zbiera się troche mazi - mam nadzieję, ze to wina osadu, ktory powstał zapewne przed wymianą uszczelki, a nie np (hic!) niefachowa wymiana uszczelki... (jestem przewrażliwiony na tym punkcie )
Poziom wody stoi w miejscu, oleju wlali trochę za dużo, muszę odlać- ale jego poziom tez sie nie zmienia.
Kontrolka ECU nadal się zaświeca. Ostatnio patrzyłem spalanie po miescie i wyszło mi 10.5 litra, mimo zatłoczeonej Warszawy- mysle ze to jednak troche za dużo. Może to faktycznie wina tego czujnika spalania stukowego? Z wydechu czuć za bardzo paliwo- tak jakby mieszanka była za bogata
W czwartek na autko spojrzy Gregorbu swoim fachowym okiem- moze wtedy coś się rozjaśni
[ Dodano: 22-01-2009, 23:28 ]
Witam ponownie, chce nieco odświeżyć temat.
Po wymianie uszczelki pod głowicą wymieniłem w autku także tą cewkę-samoróbkę, o ktorej pisalem wczesniej. Kontrolka CE nadal się zaświeca i gaśnie przy pewnych obrotach. Spalanie nadal bez zmian -10-11 litrów na 100 km. Z rury wydechowej wydaje mi się, ze zbyt intensywnie leci dym (w porównaniu do wiekszości innych aut na drodze)- czuć też nadal zbyt bogatą mieszankę- śmierdzi benzyną. Czy to jednoznacznie może wskazywać na sondę lambda? Czy da się ją jakoś sprawdzić? Wspomne tylko, ze nie wymieniałem jeszcze swiec i przewodów WN (są takie same jak były przed remontem silnika). Czujnik spalania stukowego takze nie wymieniony- nie moge dostac nowego, musze gdzies poszukać używki.
z góry dziekuje za porady
pozdrawiam
|
|
|