To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Witam wszystkich...!

Slaw - 19-11-2008, 15:58

a więc jednak sie myliłem :P .Całkowicie zapomniałem o TPS-ie.
sebi629 - 19-11-2008, 17:39

Zaraz zaraz wiec jezeli dobrze rozumiem to trace control i TCL to dwa rozne systemy??? Jakos ciezko mi w to uwierzyc skoro o bydwa wyczuwaja poslizg kol i obydwa redukuja wtedy moc ( pomijam juz w jaki sposob to robia ) to po co nam dwa takie systemy??? I co wogole znaczy skrot TCL ???
Pawel79 - 19-11-2008, 18:03

Witam

Z tego co zaobserwowałem u mojej sigmy TCL dziła nastepująco:

Gdy przednie koła stracą przyczepność z podłożem, czujnik ABS-u wykrywa to i "porównuje" to z predkością kół tylnich i następnie wysyła "polecenie" do pompy
ABS-u. Pompa ABS-u pompuje płyn hamulcowy do przednich zacisków, nastepnie zaciski zaciskają klocki hamulcowe na tarczy hamulcowej i to powoduje, że koła przednie mają ciężej się obacać i zmniejsza się ich prędkość obrotowa, wolniej się kręcą i następnie zostaje przywrócona przyczepnośc z podłożem.
TCL poprostu pomaga ruszyć z śliskiej nawierzchni w trakcie zimy ;) i jest przeciwnością ABS-u
I nie jestem przekonany aby TCL kontrolował położenie przepustnicy

Anonymous - 19-11-2008, 18:06

Klego Pawel 79 kontroluje polożenie przepustnicy a możesz spróbować ruszyć na lodzie pełnym gazem i spróbuj wcisnąć pedał gazu nawet do oporu a zdziwisz się że wogóle nie reaguje znam z praktyki !
Szymon82 - 19-11-2008, 18:17

Wlasnie mam jeszcze pytanie do kolegi Szymona - jakiej firmy i jaki model reduktora ma u siebie?

Sprawdziłem - u mnie jest reduktor ANA 04

lukasz12 - 19-11-2008, 18:18

sebi629 napisał/a:
Zaraz zaraz wiec jezeli dobrze rozumiem to trace control i TCL to dwa rozne systemy??? Jakos ciezko mi w to uwierzyc skoro o bydwa wyczuwaja poslizg kol i obydwa redukuja wtedy moc ( pomijam juz w jaki sposob to robia ) to po co nam dwa takie systemy??? I co wogole znaczy skrot TCL ???

Nie są oddzielne tylko po prostu używane w innym momencie - TCL jest do zapobiegania poślizgowi kół przy ruszaniu. TRACE za to służy do tego żebyś nie mógł wejść ze zbyt dużą prędkością w zakręt przykładowo dając pedał w podlogę na zakręcie - nie pozwoli ci na zbyt duże dodagnie gazu. To jest swietnie pokazane na filmiku z testu sigmy w top gear.
http://www.youtube.com/watch?v=ZyNkyVUEtW4

[ Dodano: 19-11-2008, 18:21 ]
Szymon82 napisał/a:
Wlasnie mam jeszcze pytanie do kolegi Szymona - jakiej firmy i jaki model reduktora ma u siebie?

Sprawdziłem - u mnie jest reduktor ANA 04

Jakiej firmy to jest ? bo to mało mi mówi ale tymniemniej dzięki

Szymon82 - 19-11-2008, 18:24

Zdaje się że Universo
modrolas - 19-11-2008, 20:45

co do gazu to zwykła instalacja , pedał do końca ! na automacie 200 mil musi zrobić ! z 42 litrów gazu żona robi tą samą trasę i jeszcze jej zostaje na :lol: dwa dni po miescie ale ona setki nie przekroczy
Rajek - 20-11-2008, 09:07

to nie wiem co z tym spalaniem, pojade na regulacje i zobacze, a co do tcl pisalem ze nie moge nic zmienic otoz dzis rano wsiadam patrze a tam zadna kontrolka sie nie pali przelaczam i sie lux przelacza...! nie wiem o co chodzi, dodam ze deszcz padal, a moze juz mi sie na benzyne przelaczyl, ale wydaje mi sie ze nie, szczerze mowiac to nie wydaje mi sie zeby sam sie przelanczal na benzyne ostatnio jak nie mialem gazu to po prostu mi praktycznie stanal samochod i sie na bank na benzyne nie przelaczyl...zmuszony sam to zrobilem :oops: , musze ta maszyne chyba poznac :)
Slaw - 20-11-2008, 16:33

A odpala Ci się check engine?
Pi@ST - 20-11-2008, 16:38

u mnie jeste tak jak przelaczy sie na gaz to za kilka chwil zapala mi sie ten check engine - ale podobno to jest normalne - bo jak jezdze na benzynie to wszytsko jest ok ... instalacja lavato - sekwencja. spalanie okolo 15 jak sie bawie na miescie to do 20 potrafi :P po trasie do 12 litrow zszedlem bardzo sokojna jazda do 100.
Rajek - 20-11-2008, 16:41

Slaw napisał/a:
A odpala Ci się check engine?

Tak odpala się na chwileczke...

Slaw - 20-11-2008, 17:08

Bardzo możliwe że wyrzuca Ci TCL jak przełączasz na gaz,możliwe że instalacja gazowa jest nieprawidłowo podłączona
lukasz12 - 21-11-2008, 10:24

Dziwne z tym check - u mnie sie nie paliw w ogole przy przełączaniu - choć oczywiscie działa - nie tak ze gazownik go odciął czy coś bo takie numery też oczywiscie się robi
Pawel79 - 24-11-2008, 20:48

Witam
Znalazlem pare informacji o TCL-u w j.angielskim
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_AWC
http://www.mitsubishi-mot...history/TCL.asp

jest tam wspomiane troche o hamulcach :)