To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Hubeeert - 30-05-2006, 12:26

Homologację mieć musisz.
Nie płaci się już za tzw pozwolenie radiowe.
Antena im dłuższa tym lepszy zasięg - ja na 2m zamontowanej na dachu na stałe w miejscu po antenie rozmawiałem swobodnie do 20km z osobami które miały dobry sprzęt, przy gorszym tak do 12-13km. Ekstremum to był facio który miał popsutą antenę i tez z nim na 3 km gadałem ;-)

Antena na magnes zawsze ma gorsze parametry

Anonymous - 30-05-2006, 12:34

No tak, ale wolalbym nie montowac na stale anteny w colcie, musialbym chyba jakas dziure wiercic, albo cos..? Abo ja sie jakos na skraj montuje? Hm... A wiec radyjko homologacje musi miec, a oplat nie ma - coool :)

M.

Hubeeert - 30-05-2006, 12:39

Im wyżej załozysz tym lepiej - proponuję założyć antenę na klapie bagażnika.
Grześku - 30-05-2006, 12:42

Co do ekstremum to gość w dużym Fiacie z 4m anteną przykręconą do bagażnika... non comment
W normalnym drogowym uzytkowaniu zasięg od 3 do 5 km wzupełności wystarczy, informacje o zdarzeniach drogowych i tak przekazywane są z wyprzedzeniem a wożenie ze sobą bata ma sens tylko jak chcesz rozmawiać w mieście, gdzie zabudowania tłumią fale.
Magnes może porysować lakier, można stosować podkładki żeby tego uniknąć ale prościej, pewniej i skuteczniej, a ponadto nieinwazyjnie jest po prostu antenę przykręcić do brzegu pokrywy bagażnika za pomocą specjalnego uchwytu. Bez wiercenia.
Antenę w środku można wozić ale po co? To nie przestępstwo a jednak metalowa puszka w której podrózujemy raz tłumi fale a dwa lepiej nie siedzieć koło anteny.

Anonymous - 30-05-2006, 12:44

Hm, problem w tym, ze w miejscu w ktorym teraz mieszkam, nie zostawie raczej auta z przykreconą antena pod blokiem...
Z drugiej strony w pazdzierniku sie zmieni i autko bede parkowal... w garazu podziemnym. tutaj pewnie ograniczeniem bedzie wysokosc wjazdu.

A z jeszcze innej bajki - no coz, antene bede montowal tylko raz - dwa razy w miesiacu - przy wyjezdzie poza miasto. Wtedy tez bedzie mi w miare na zasiegu zalezalo - wiec? Magnes?

M.

Hubeeert - 30-05-2006, 12:47

majki napisał/a:
nie zostawie raczej auta z przykreconą antena pod blokiem

A po co masz zostawiać antenę? Antenę odkręcałem codziennie przez 3 lata gdy mieszkałem w Centrum Warszawy. To nie problem.

Grześku - 30-05-2006, 12:56

majki napisał/a:
tutaj pewnie ograniczeniem bedzie wysokosc wjazdu.

antenę o wysokości 0,9m mam przykręconą do bagażnika HB co daje łączną wysokość 1,9m. O ograniczeniach nie może być mowy :D
Poza tym tak jak napisał Hubeeert, zawsze w sposób łatwy i (prawie)przyjemny można ją odkręcić specjalnym kluczykiem, który dostaniesz w komplecie z anteną.

krzysio1972 - 30-05-2006, 12:57

Hubeeert napisał/a:
W tej chwili już taniej. Na hasło "jestem od Huberta - tego dużego" ;-) w Alanie w Jawczycach (wyjazdówka z Warszawy na Poznań po prawej stronie stoi helikopter przy drodze - to tam ) rabat dla Mitsumaniaków na cały asortyment.
www.alan.pl

Kurcze tydzien za pozno podales info ;-)

Ja juz mam unidena 520xl z NewAlaska i 16cm magnesem (540pln), ja osobiscie polecam ten zestaw, mozna wersje tansza np. z hustlerem ic100 to kwota nie wieksza niz 405pln. A sama 520 to to samo co president harry w sporo nizszej cenie (starczy na antene) i wg wielu tez lepsze od wszelakich _nowych_ alanow typu 199+ 100+ czy 78+

Radio cb narazie siedzi sobie w podlokietniku, ale mam zamiar zamontowac pod zwyklym radiem w specjalnej kieszeni.

Student - 30-05-2006, 13:38

Panowie apropo radyjek to wszystko jest dobre oprucz tego nowego badziewia czyli Alany 48 i wyżej, Cobra , Onwa , wszystkie małe Presidenty oczywiście Alan 18, Apache i wiele innych co do anten to wszystkie 5/8 fali, kwestia mocowania to już osobiste preferencje a przyrząd do strojenia to SW-miarka zwana pospolicie, osobiście polecam MAGNUM 2m świetny zasięg do 50km z samochodu przy dobrej propagacji a jeszcze ważne grucha, jak na akumulator to np. DENSEy z echem i pogłosem niesamowite podbicie nawet jak nie używamy bajerków tylko problem jak bateryjka siądzie, a ja już 12 lat nie jestem na CB ale powspominać dobra rzecz.
Anonymous - 30-05-2006, 14:05

ja napisałem o najtańszym zestawie, który możnakupic w polsce :) , jak kogoś stac to moze sobie kupic radyjko nawet za 2000zł :o tylko po co? ja mam Midlanda i jestem zadowolony!
:lol:

arekp - 30-05-2006, 15:19

Wracajac do tematu ... mam na tylnej szybie antenke do GSMa. Nie uzywam jej wiec powstaje pytanie czy daloby sie zaadoptowac to rozwiazanie do CB? Antenka jest niewielka, mysle ze ~20 cm.
Anonymous - 30-05-2006, 16:46

niestety nie mozna przerobic takiej antenki poprostu GSM pracuje na innych duzo wyzszych czestotliwosciach i ta antena ma poprostu inne parametry przypuszczam że napewno nie przenosi tego pasma f :mrgreen:
krzysio1972 - 30-05-2006, 17:09

W ramach naszej dyskusji polecam strone grupy dyskusyjnej pl.rec.radio.cb, a w szczegolnosci link FOTO, gdzie zamieszczane sa zdjecia sposobow montazu sprzetu cb w roznych samochodach, mitsu jeszcze nie ma zadnego.
Anonymous - 30-05-2006, 17:43

Popraw linkowanie, nie dziala poprawnie.

m.

Anonymous - 31-05-2006, 16:07

Ja mam Unidena 520XL i troszkę krótką jak na mój gust antene Hustlera (więc przy zakupie proponuję trochę dłuższą) No i niestety magnes jednak rysuje trochę lakier :cry: A plusy: brak mandatów za prędkość, jazda bez mapy no i unikanie korków :mrgreen: Oj dawno juz sie radyjko zwróciło