To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Czym smarujecie zamki na zime???

XL - 29-11-2008, 21:15

Drobna korekta: nie smar silikonowy, lecz OLEJ SILIKONOWY. Najlepiej w aerozolu.
A smar silikonowy jest idealny do uszczelek w drzwiach - nie tylko zapobiega przymarzaniu, ale też konserwuje gumę.

Pozdrawiam, XL

Cichy_WN - 08-12-2008, 06:49
Temat postu: Re: Czym smarujecie zamki na zime???
Morfi napisał/a:
Zamek od kierowcy ciezko zaczoł mi chodzić, i wiem, że niektórzy jakieś olej wstrzykują do zamka np olej do maszyn do szycia, czy olej silnikowy.
Ma to smarowac nie zamarzać i nie reagować z aluminium.
Chetnie wysłucham waszych propozycji :)

NICZYM! 8 lat nie smarowałem zamków zupełnie niczym i podobno to jest najlepsze rozwiązanie. Trzeba tylko z raz w miesiącu pokręcić każdym zamkiem trochę... Tak z 10x otworzyć i zamknąć (to dla tych, używających pilota).

Ewentualnie można do zamka wepchnąć (za pomocą kluczyka) startego ołówka HB. Grafit ma właściwości smarujące a nie jest płynem (jak wszyskie WD i inne oleiste), wiec nie akumuluje w zamku syfu, co wpływa znacznie na jego żywotność. Poza tym jeśli zamek jest suchy, to nie zamarza (jęsli jest szczelny, a zakładam, że jest.

Anonymous - 08-12-2008, 14:48

"Od zawsze" we wszystkich kolejnych autach olej silnikowy. Sposób ten działa nawet na ciężko chodzące zamki na krawędzi zatarcia, tylko nie od razu. W takim przypadku po nasmarowaniu poprawa w działaniu nie następuje natychmiast, ale po pewnym czasie (tygodniu, dwóch).
krzychu - 08-12-2008, 16:56
Temat postu: Re: Czym smarujecie zamki na zime???
Cichy_WN napisał/a:
Poza tym jeśli zamek jest suchy, to nie zamarza (jęsli jest szczelny, a zakładam, że jest.

To tak nie do końca jak ktoś garażuje to ma pewnie suchy ale wystarczy że postoi na wilgoci chwyci mróz albo po myjni i tragedia gotowa.

Ja jakieś specjalny płyn czasem psiknę do zamków. Czasem WD40 nie mam problemów.

Krzychu

XL - 08-12-2008, 21:00

Używałem kiedyś grafitu, ale nie sprawdzał się w zimie. Wystarczył przymrozek po mokrym dniu i zamki łapało. Jeżeli do otwierania auta używacie kluczyka i lewych drzwi, polecam dokładne osuszenie zamków, olej silikonowy i zaklejenie zamka w prawych drzwiach kawałkiem taśmy "scotch". Woda do zamka nie wcieknie, a my mamy "wejście awaryjne". Metodę powinni docenić właściciele samochodów nocujących pod domem.

Pozdrawiam, XL

ratajeq - 12-12-2008, 09:33

ja uzywam oleju silikonowego w sprayu ... trzasnąłem nim wszystkie zamki i chodzą lepiej niz nówki :)
póki co srogiego mrozu nie było ... ale te -5, które było nie dało zadnych znaków

Student - 12-12-2008, 11:24

Niczym wręcz przeciwnie, myję je spirytem aby były czyste i nie miały żadnych śmieci.

Jeżeli już to smarować czymś na bazie silikonu. Jak wyżej.

Tygr - 14-02-2017, 14:24

Czy ten smar będzie dobry?

https://eshop.wurth.pl/Spray-do-cylindrow-zamkowych-OLEJ-DO-ZAMKBEBENKOWYCH-50ML/0893052.sku/pl/PL/PLN/?VisibleSearchTerm=smar+do+zamk&CampaignName=SR001

zamek w bagażniku ciężko chodzi

tyku - 14-02-2017, 15:49

Sonax olej do smarowania zamków 50ml

:wink:

Tygr - 14-02-2017, 18:38

tyku, To jest sam olej, bez odmrażania? Nie zamarza w zimę?
plecho1 - 15-02-2017, 06:29

Najczęściej w zamku zamarza woda z brudem które przykleiły się do resztek smaru.
tyku - 15-02-2017, 10:59

Tygr napisał/a:
To jest sam olej, bez odmrażania?
Tak.
Cytat:
Bezbarwny olej konserwujący do wszystkich zamków i delikatnych mechanizmów.
Utrzymuje zamki w pełnej sprawności i ułatwia ich otwieranie. Tworzy powłokę nieprzepuszczającą wody, pielęgnuje, smaruje, chroni przed rdzą i wilgocią.
Do stosowania w samochodzie i w domu.

Do odmrażania zamków jest taki:

:wink:

Tygr - 23-02-2017, 17:51

tyku, Dzięki, na polskim opakowaniu jest napis "właściwości odmrażające"
Przepraszam, ze dopytuję, ale czytałem o bardzo przykrych komplikacjach po odmrażaczu