To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Rolki paska wielorowkowego

lukasz12 - 28-11-2008, 02:17

tutaj trochę fotek jak to wygląda http://www.vr4stealth.com/serpentine.htm
i tutaj, jak bede miał okazję popatrzę która rolka jest która ale o ile dobrze się orientuję to na oko w polsce dostępna jest ta mniejsza z tych 2. co do wyważenia to nie rozumiem pytania, a montuje się je na takie same śruby wiec powinny pasować.

BartekWu - 28-11-2008, 09:49

Generalnie chodziło mi ot że jeśli jest większa i mniejsza rolka to chyba nie jest to przypadek. Większa kręci się wolniej - mniejsza szybciej - to oczywiste. Ponadto większa ma większą średnicę więc układa pasek pod innym kątem na kolejnej rolce (trzymam się zdjęć które podałeś - świetna sprawa tak na marginesie). Pytanie zatem jak zachowa się pasek, kiedy wstawimy 2 mniejsze ?

Co do tej rolki, która jest do kupienia MD308882 to ona ma szerokość 27 mm czyli mniej niż te stare - pytanie czy to nie jest cecha dyskwalifikująca, żeby zastosować jako zamiennik ?

sprawdziłem w tym katalogu.

http://www.precisionparts...%20Brochure.pdf

[ Dodano: 29-11-2008, 01:38 ]
Tymczasowa propozycja jaką otrzymałem jest taka - dwie małe rolki plus krótszy pasek - 5K.
Lukasz: Jako ciekawostkę powiem, ze napisałem do faceta, do którego strony zamieściłeś linka, i odpowiedział że nie rekomenduje takiego rozwiązania, argumentując że konstruktorzy nie robią niepotrzebnych rzeczy i że przy mniejszej rolce prowadzącej, pasek może być za luźny.
Nie neguje to rozwiązania z krótszym paskiem, mam tylko wątpliwość dlaczego w takim razie nie zastosowano od poczatku - oryginalnie krótszego paska, skoro w Pajero tak jest, zresztą z tym silnikiem...

[ Dodano: 10-12-2008, 16:09 ]
Zeznam co następuje:)
Otóż te rolki z allegro, okazało się, niestety nie pasują. Sa za wąskie w stosunku do szerokości paska, no i mają inną średnicę. Zastosowanie paska 5K z kolei jest niezasadne ze względu na siły jakie będą działać - taka diagnoza mechanika.
Kupiłem w Jueseju oryginalne, ale i tak taniej niż serwisu albo z holandii.