Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Niekomfortowa zmiana biegów
Matejko - 28-11-2008, 13:05
ig_or napisał/a: | W poniedziałek jade do serwisu co japońce niby robią - zobaczymy, może coś wynajdą. |
daj znac jak bedziesz na gadu - napisze co jeszcze mozesz sprawdzic i ew. naprowadzic tych gosci na to co maja zrobic
Machu_NH - 09-12-2008, 12:28
Witam podepnę się pod temat bo mam taki sam problem tzn zmiana z 1>2 lewarek ciężko wchodzi czasem czuć drżenie. Poradziliście sobie jakoś i co to ewentualnie było??
Anonymous - 09-12-2008, 16:38
Witam
U mnie też jest ten problem,ale tylko przy zimnym silniku.Trzeba użyć dużej siły żeby wrzucić z 1 na 2.Później wszystko normalnie.
Czy to może być od temperatury oleju w skrzyni?
Piwor - 09-12-2008, 17:28
artman, mam identycznie, ale jak się rozgrzeje, to już jest ok. Przywyknij.
Machu_NH - 09-12-2008, 18:07
Piwor napisał/a: | artman, mam identycznie, ale jak się rozgrzeje, to już jest ok. Przywyknij. |
Ale wymiana tulejek wybieraka coś pomoże??
ig_or - 09-12-2008, 19:00
Mi troche pomogla wymiana tulejek (nie ma takich luzow na drazku). Teraz jest troche cieplej z rana (ok. 5 stopni w Gdansku) i nie czuje juz drzenia pod drazkiem, a i zmiana biegow jest jakby latwiejsza. Czekam na przymrozki zeby porownac....jak znowu bedzie gorzej to mimo ze olej w skrzyni trzyma poziom i jest przejrzysty to go profilaktycznie wymienie i zobaczymy.....
Piwor - 09-12-2008, 21:39
Machu_NH, możliwe, lecz póki co nie mam na to pieniędzy, więc się za to nie zabieram.
ig_or - 12-12-2008, 14:09
Ostatnio byłem pod autem i namierzyłem ten plastik o którym pisalem w pierwszym poście tego tematu. Jest to częśc, która wg katalogu oznaczona jest po numerem M887706 (BEARING,M/T SELECT LEVER - plastik który wchodzi w obudowe skrzyni biegów). Na allegro tego nie wiedziałem, ale dzwoniłem do ASO i koszt tego to 60 PLN. Chyba sie skusze i wymienie + olej w skrzyni.
Podsumowując. Na razie nie jest lepiej - rano ciągle jest problem. Jak powymieniam to dam znać jakie są efekty
Matejko - 13-12-2008, 13:58
ig_or napisał/a: | rano ciągle jest problem |
ale rano to zawsze bedzie problem, jesli wystepuje to nadal po przejechaniu kilku km to wtedy jest problem, a tak to szukasz pewnie dziury w calym
mowilem ze masz dbac - ale tez nie przesadzaj
PiotrekSL4 - 11-04-2010, 19:00
Czy w Carismie 1.6 ze skrzynią w której, aby wrzucić wsteczny bieg należy dzyndzel na lewarku przesunąć ku górze i wbic bieg tak jak jedynkę, można skrucić drążęk? Trochę przeszkadza mi jego wysokość.
|
|
|