[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
eddi1977 - 11-03-2009, 22:41
Witam.
Ostatnio sytuacja się pogorszyła i jak tylko będę miał więcej funduszy to jadę do jednego z polecanych warsztatów.
Wygląda to tak że jak silnik nie pracuje to jest dobrze,pedał sprzęgła jest trochę wyżej od hamulca i można wrzucać biegi ale jak odpalam silnik to pedał sprzęgła tochę opada i biegu wogule nie można wrzucić.Pozostaje albo czekać aż silnik pochodzi kilka minut albo odpalac na wrzuconej jedynce i później jak się trochę przejedzie sytuacja się poprawia.
Nie wiem tylko czy trzeba regenerować pompkę,wysprzęglik czy też sprzęgło.
Dlatego muszę trochę kasy zgromadzić bo jak sprzęgło słabe to też od razu trzeba będzie wymnienić.Może miał ktoś identyczne objawy?
Kibloo - 12-03-2009, 19:03
exedy u japaneze kosztuje kompletne (inaczej Daikin) około 500 PLN.
najpierw obejrzyj docisk- może łopatki uszkodzone??? albo sprezyny...
trzeba sprawdzić.
pozdro
Anonymous - 12-03-2009, 19:45
sprawdź wysprzęglik ostatnio wymieniałem kompletne sprzęgło w moim GDI (tarcza+docisk+łożysko) koszt 1,800 zł
Anonymous - 12-03-2009, 20:06
Ja po wymianie sprzęgła miałem niewyregulowany pedał sprzęgła i po odpowietrzeniu układu sprzęgło nadal się ślizgało, mimo, że było nowe!! ... wystarczyło cofnąć śrubę regulacyjna wysprzęglika o 2 obroty (kręcić w stronę komory silnika), skontrować drugą, żeby się nie rozregulowała i wszystko działa bez zarzutu....przyznam tylko, że po wymianie wysprzęglika w serwisie nie raczyli go nawet wyregulować...ale to szczegół...sprzęgło też kupiłem od Japaneze, też Exedy i też za ok. 500
eddi1977 - 12-03-2009, 21:40
Trochę namieszałem bo te ostatnie objawy pojawiły się po tym jak grzebałem przy pedale sprzęgła i słabo przymocowałem ten czujnik elektryczny przy pedale ,wczoraj to naprawiłem i wróciło do stanu poprzedniego,jest dużo lepiej poza tym że do wrzucenia biegu sprzęgło muszę wcisnąć na max w podłogę,inaczej jedynka,wsteczny nie wejdzie.
Kibloo - 12-03-2009, 22:53
ja bym stawiał na sprzegło- test ślizgania, ostre przegazowanie na wysokim biegu- sprawdzałeś czy przypadkiem sie nie ślizga??? jakby co to jeszcze regulacja przy pedale sprzęgła, bo jak nie masz regulacji, to pewnie łopatki docisku i łożysko, skończył sie skok widełek łożyska... sprawdź, dokładnie co się dzieje bo skrzyni szkoda, ona i tak potrafi zgrzytnąć...
Wymiana sprzęgła 2 ludzi, w garażu z kanałem to około 8-12 h zaleznie od stanu półosi i ilości piwka
trzeba się zaopatrzyć w linkę, klucz nasadowy (albo oczko) 32mm i zapasowe zawleczki do półosi.
Poza tym: smar miedziany (po demontażu zacisków dobrze jest przesmarować prowadnice) oraz wielowypust półosi (ten w piaście)
Kolejna przydatna rzecz to długa nasadka 17mm (taka 100-120mm długości) do jednej z poduszek skrzyni.
W komplecie ze sprzęgłem od Japaneze jest smar do wałka sprzęgłowego.
Do centrowania tarczy sprzęgła skombinuj sobie długą srubę M12 i taśmę izolacyjną fotka poniżej:
po dokładny opis PW do Krzyżaka
pozdrawiam
Do Hubeeerta- się rozpisałem- prosże przerzuć jesli trzeba do odpowiedniego tematu technicznego, sorki za kłopoty.
eddi1977 - 15-03-2009, 18:52
Próbowałem kiedyś przygazować na jedynce i trochę się poruszał do przodu ale nie ma chyba co dewagować tylko zarezerwować więcej kasy jechać do zaufanego mechanika bo sam się naprawy tego raczej nie podejmę.Jak wrzucam biegi to nic mi nie zgrzyta,czasem trójkę wrzucam delikatnie bo inaczej wchodzi z takim małym "chrobotem" ale jakby wysprzęglanie było dobre to pewnie byłoby z tym dobrze.
Dzięki za zainteresowanie.
Kibloo - 15-03-2009, 22:29
PW do Krzyżaka i dostaniesz namiary na dobrego mechanika w twoim rejonie.
pozdro
Whiteraven - 21-03-2009, 11:23
Mechanik wymieniał mi sprzegło kilka miesięcy temu. Jednak jak stwierdził nie pasował docisk... Tzn z kompletu pasowała tarcza i łozysko oporowe ale docisk jego zdaniem różnił się grubością. Czarna magia. Sprzęgło mam w podłodze. Wymieniłem wysprzęglik, śruba na pedale na maxa odkręcona. Wydaje się że wajcha którą porusza wysprzęglik już dalej nie moze się cofac a mim to zdaży sie że czasem chrupnie mi 2 lub 3. Czy to może byc wina starego docisku? Ile kosztuje docisk do mojego gala?
Kibloo - 21-03-2009, 15:50
Whiteraven napisał/a: | czasem chrupnie mi 2 lub 3. | niestety ten typ tak ma...
pozdro
Whiteraven - 22-03-2009, 14:27
Chodzi mi o to czy zużyty docisk może byc winowajcą niskiego sprzęgła?
Marcino - 22-03-2009, 23:32
Whiteraven napisał/a: | Chodzi mi o to czy zużyty docisk może byc winowajcą niskiego sprzęgła? |
Moze być, a próbowałeś regulować w środku pod deską?
Whiteraven - 23-03-2009, 17:24
Regulowałem, śruba wykręcona do końca. Kiedy mechanik zamontował nowy docisk sprzęgła nie było wcale ale to dlatego że nie mógł odpowietrzyc. Założył więc stary i stwierdził że ten nowy nie pasuje. Sprawdzałem to w katalogu i powinien pasowac więc sądze że poprostu nie do końca wiedział co robi. Tak wygląda URL=http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=578159834]docisk[/URL]
Średnica tarczy 215 mm, po listopadzie 97 montowano już tarcze 225 mm. Czy jest to ten docisk?
Kibloo - 24-03-2009, 18:19
zawsze kilkanascie razy trzeba sprzęgło wcisnąć, potem reką podnieść i tak w koło macieju... aż urośnie... dodatkowo nie zdziw sie, ale przez pierwze kilka tygodni sprzegło będzie chodziło super lekko...
pozdro
metzger - 24-03-2009, 21:31
Marcino napisał/a: | a próbowałeś regulować w środku pod deską? | a gdzie ta śruba się znajduje dokładnie? Ma ktoś zdjęcia? Miałem wymieniane sprzęgło i teraz bierze przy samej podłodze. Biegi elegancko chodzą, ale irytuje mnie to branie przy podłodze ;\
|
|
|