[97-04]Galant EAxA/W - Immobilizer
packman13 - 07-07-2009, 22:44
Dzięki wielkie kolego.
Y@nek - 08-07-2009, 22:23
packman13 napisał/a: | To już bardziej prawdopodobne. A gdzie ta kostka dokładnie się znajduję? I czy laik bez doświadczenia jest w stanie ją wymienić? Jeśli masz jakieś wskazówki to będę wdzięczny. |
powinieneś sobie z tym poradzić.
Musisz rozebrać osłonę stacyjki, nie wiem jak jest w "Galu" ale może się to wiązać równierz z demontazem kierownicy.
Sama kostka to dolny element stacyjki, do kostki dochodzą wszystkie kable z wiązki, sama zmiana kostki to pikuś, najwięcej jest pracy przy rozbieraniu tego wszystkiego
roch_27 - 08-07-2009, 23:58
Y@nek napisał/a: | Przyczyną jest kostka stacyjki, | taki sam problem miał mój kumpel w Toyocie Avensis - padła mu kostka stacyjki - więc na 90 % masz ten sam problem
pozdro
luckyluck - 04-06-2010, 10:13
A czy po nr VIN można sprawdzić czy nasza wersja wyposażona jest w immobilizer?
Owczar - 04-06-2010, 11:42
Z tego co wiem- można. Ale 99% aut na EU miało.
luckyluck - 04-06-2010, 14:16
Na dekoderze wychodzi coś takiego.
Nic tam nie widzę o immo...
A ta tabelka po lewo mówi, że moja wersja ma kontrole trakcji?
szubab - 14-08-2010, 22:44
Odświeżę nieco temat. Odkąd koledze z sąsiedniego podwórka buchnęli Seata Ibize, zamartwiam się.
Galanta kupiłem 3 miesiące temu, przyjechał z niemiec 2.0GLS limuzyna, 97r. Piękny, bordowy, no jestem z niego mocno zadowolony. Mam do niego komplet papierów, z każdego przeglądu co było wymieniane, rachunki, książeczki. Wśród tych wszystkich szpargałów nie mogę się doczytać, czy autko posiada immobilizer (w ogóle niewiele pisze tam o wyposażeniu). Przejrzałem wszystko ze dwa razy.
Czy istnieje jakiś prosty sposób by się tego dowiedzieć?
m6riano - 15-08-2010, 14:59
No właśnie chce kupić alarm z kluczykiem i zastanawiam sie czy u mnie też jest immo w kluczyku?
pewnie i tak wybiore pilota z kluczykiem więc wtedy przekonam sie w praktyce.
Owczar - 16-08-2010, 09:52
Panowie, wyciągnijcie radio i spójrzcie czy po lewej stronie jest element jak w tym temacie pod numerem 5:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37164
mariusz00212 - 29-04-2012, 21:47
Witam
W zimę przy mrozach ok -20 i poniżej autko nie chciało odpalić. ecu wywalało błąd i koniec auto nie odpalało.
Gdy temperatura wzrosła do -14 galant jak by nigdy nic odpalał
Ponieważ miałem jeszcze jedno auto do dyspozycji nie za bardzo chciało mi się prowadzić galanta na warsztat.
Ostatnio z nudów podpiąłem piny 1 z 4 i wy mrugało mi błąd 54
Immobilizer- (brak komunikacji immo z ecu)
Diagnoza prosta przy dużych mrozach nie łączy immo z ecu
tylko co robić , i co dokładnie wymieniać ?
m6riano - 30-04-2012, 10:47
mariusz00212 napisał/a: | tylko co robić |
wstawić farelke na godzine do auta i nastawić na okolice stacyjki...;-)
Bartek - 07-05-2012, 12:04
Cytat: | tylko co robić , i co dokładnie wymieniać ? |
Zacząłbym od pętli immo przy stacyjce - groszowa sprawa a większość problemów z immo to właśnie ten element
halbog - 07-05-2012, 21:48
mariusz00212, u mnie powodem był brak połączenia w puszce połączeniowej pomiędzy pętlą immo a ecu. Błąd zaś informował o uszkodzeniu /braku połączenia z immo.
Poprawienie połączenia w puszce, która w MSS znajduje się za pokrętłami nawiewu / ogrzewania rozwiązało sprawę.
Pozdrawiam
Bogdan
mariusz00212 - 08-05-2012, 19:34
Dzięki panowie za informacje wiem już za co mniej więcej się zabrać
uki_2 - 11-11-2012, 19:54
Witam,
Ostatnio pojawiły się u mnie problemy z immobilizerem, tak przynajmniej sądzę po przeczytaniu innych postów na forum.
Od 2 tygodni mój Galant jak ma gorszy dzień nie chce odpalić, a właściwie odpala bez problemu, ale po 2-3 sekundach gaśnie. Silnik pracuje równo, nie przerywa - po prostu jakbym sam go wyłączył.
Czasami zaskoczy jak na pół godziny dam mu spokój, a czasami dopiero następnego dnia.
Zachowuje się tak samo z dowolnym z kluczyków.
Myślałem że to może jakieś kiepskie połączenie więc przejrzałem wszystko, tzn. antenę przy stacyjce i moduł przykręcony do tunelu środkowego. Przez dwa dni wyglądało, że wszystko wróciło do normy, ale dziś znów walczyłem z odpaleniem.
Czy któraś z części może być uszkodzona (antena przy stacyjce lub moduł) albo jeszcze coś innego i czy można to jakoś sprawdzić ?
Wymrugałem sobie błędy w chwili gdy problem występuje, ale CE nic nie pokazuje, tylko ABS 23 + 43.
Z tego wnioskuję, że główny komputer komunikuje się z modułem immo bez problemu.
Czy w razie uszkodzenia którejś z tych części da się ją wymienić na jakąś używkę, czy w grę wchodzi tylko wymiana "kompletu" w serwisie?
|
|
|