To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] "Stuki puki"w okolicach przedniego koła

mlun - 10-12-2008, 20:57

Ktoś kiedyś opisywał jak to spradzić. Chodziłio chyba o to żeby położyć na nich rękę i pobujać samochdem na boki albo ktoś kierownicą musi kręcić.
Jarek1970 - 28-12-2008, 15:03

Mialem kiedys podobny problem z moja Cari 1.6 i to jeszcze jak byla na gwarancji. Stuki znikly po wymianie amortyzatorow i zerwanej poduszki silnika. Dzwieki te byly bardzo dokuczliwe i glosne np. przy zjezdzaniu z kraweżnika itp. Pozdr.
MotyF - 28-12-2008, 15:26

Najczęściej to sworzeń. Jak auto stoi na kołach ciężko zauważyć, nie można "wyczuć" a stuka na nierównościach.
repet - 28-12-2008, 21:26

A możecie mi powiedzieć czy idzie wymienić łożyska amortyzatorów w mojej carismie (95rok) czy muszę odrazu cały amortyzator kupić
Jestem na kupnie dwóch nowych amortyzatorów ale myślę że mogą to być te łożyska i niepotrzebnie kupował bym całe amory..
Pozdr

Wojtasss - 30-12-2008, 22:18

Ja też miałem u siebie to bulgotanie. Rozprawiłem się z nim w wakacje wymianą samych górnych mocowań amortyzatorów. Jednak po niespełna 5 miesiącach dźwięki powróciły i teraz ponownie zastanawiam się nad wymianą amorów. Tylko że to już kosztowna inwestycja, a te co mam tłumią prawidłowo.
SHARK1979 - 31-12-2008, 01:20

Witam, posiadam pukanie okolic prawego koła i bardzo mnie to denerwuje, 5 opini mechaników 2x szarpaki po 20 zł i nic nie wykryto :evil: tarcze+klocki nowe, łożysko amora raczej nie bo nie skrzypi, ktoś mi doradził że mimo wszystko wymienić łącznik stabil na prawym kole, podobno ciężko to wykryć że troszke popsute a efekt pukania spory spory :!: pukanie na małych i średnich dziurach
Anonymous - 31-12-2008, 17:23

SHARK1979 sprawdź gumy od stabilizatora. Są zamontowane na saniach. Ciężki dostęp.
SHARK1979 - 02-01-2009, 19:37

wojtec napisał/a:
SHARK1979 sprawdź gumy od stabilizatora. Są zamontowane na saniach. Ciężki dostęp.

Włąśnie o to loto że oglądali i gumki i łączniki stabila i niby sztywno, szok!!

Matejko - 02-01-2009, 20:02

z lacznikami to jest tak ze na jezdni gdy kolo pracuje gora dol - moge byc stuki, a gdy chodzi lewo prawo, przod tyl jak na szarpakach to juz moze nie wyjsc - jak odkad masz auto nie wymieniales - to wymien 80zl 2szt. i wiecej roboty przy zdjeciu kola niz przy wymianie lacznikow - no i jak rozkrecisz to poruszaj drazkiem czy te gumy na sankach nie sa tez do wymiany
repet - 10-02-2009, 16:24

Witam ponownie
Co do pukania doszedłem do miejsca pochodzącego z mcphersona
Zdjęcie dokładam zdjęciu żeby było wiadomo o co mi chodzi bo nie znam fachowych określeń:P
Przy naciskaniu auta w miejscu amortyzatora słychać stuki(przyłożyłem ucho dokładnie obok tego łożyska i tej śruby ewidentnie z niego dochodzą stuki)
Gdy dociskam amortyzatory nie słychać nic dopiero gdy amor odbija do góry słuchać pukniecie czy takie stuki słychać też w waszych Carismach w miejscu tych łożysk?
Jeśli nie to czy odrazu muszę wymieniać amory czy jest możliwość dojścia do tego co to jest ?
Może te łożyska ? i czy można je jakoś sprawdzić i ewentulnie wymienić w moim modelu
Będę wdzieczny za odp
Pozdr

saphire - 10-02-2009, 22:19

No to łożysko McPherson'a albo poduszka - może luz jest i trzeba by dokręcić czy coś...
SHARK1979 - 11-02-2009, 18:46

repet napisał/a:
czy takie stuki słychać też w waszych Carismach w miejscu tych łożysk?

No właśnie, wymieniłem parę elementów z przodu i nadal puka, też obstawiam te zafikane łożysko, w przyszłym tygodniu jadę do mechaniora i to rozkręci, będzie wiadomo czy się rozpada łożysko czy podusia ma dosyć. Bo dźwięk już mnie dobija na dziurach :?

[ Dodano: 11-02-2009, 18:48 ]
repet napisał/a:
ewentulnie wymienić w moim modelu

Jak pytałem dostępne jest osobno łożysko i poduszka

Matejko - 11-02-2009, 21:40

SHARK1979 napisał/a:

Jak pytałem dostępne jest osobno łożysko i poduszka

bodajze w modelu po lifcie tylko

repet - 11-02-2009, 23:15

No możliwe że to poduszka bo jak bujam samochodem na boki to również słychać stuki w tym miejscu...
i przed liftem tak jak pisze kolega trzeba kupić poduszke z łożyskiej razem... :| na allegro widzę za jedyne 200 zł .. :?
No nic może kupie i tylko mieć nadzieje że to akurat to...

loki7777 - 12-02-2009, 09:02

Jesli poduszka silnika to da sie sama gume kupic. Jesli lozysko w kolumnie, to niestety do liftu calosc w cenie jakiej piszesz - bo chyba tylko mitsu. Jesli na allegro jakas podroba to w salonie maja ori w tejs amej cenie(info z innego topicu;).