[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Galant TD - dymi na czarno
yam1530 - 17-12-2008, 15:26
matyr, jestem dzisiaj wieczorem we wrocławiu możemy porównać kopciuchy
matyr - 17-12-2008, 19:25
yam1530 - pamiętam o mikrospocie... ale kompletnie nie mam teraz czasu, odezwę się mailowo jak tylko mi się polepszy , myślę, że już po Świętach. A co do Jaguara, to puszczenie chmury przy depnięciu, a sprowadzenie zagłady na życie biologiczne na całej ulicy to spora różnica...
marexi - 23-12-2008, 06:58
mialem kilka vw w dieslu dwa silniki 2.5v6 diesel i 1.9tdi i wszystkim dlaem chipa a i bmw mialem 318d bez chipa i w kazdym jak dawalem ostro w gaz to kocpily. wiec jak kpci to zdrowy tylko nie za duzo
sampler - 23-12-2008, 07:17
Jak kopci to znaczy ze nie przepala do konca ropki wiec nei obraz sie ale taki chip tuning to smiech na sali... To cos na wzor tuning rezystorka ktory wlewa w wydech za duzo benzyny.
scb - 16-09-2014, 01:20 Temat postu: Dymiący Diesel Panowie, od jakiegos czasu zauwazam kleby czarnego dymu w lusterkach podczas konkretnego ciskania na pedal gazu. Ja wiem ze diesel ma to do siebie ze dymi, ale jestem pewny ze nie az tak. Dym zauwazylem rowniez podczas spokojnej jazdy (gdy ktos nim ruszal). Dym jest czarny - co to moze byc?
adt81 - 16-09-2014, 06:58
Czarny dym to z reguły problem z układem wtryskowym - pompa paliwa pada lub wtryskiwacze i podają za dużo paliwa czego efektem są właśnie kłęby czarnego dymu. Zdaje się, że EGR (układ recyrkulacji spalin) też może mieć w tym udział. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ale ja bym sprawdził właśnie układ wtryskowy.
bobek28121988 - 16-09-2014, 09:38
Zgadzam się z poprzednikiem ale przed tym sprawdziłbym przewody od IC bo nieraz jak się zbierze olej w przewodach i turbo go wciągnie to dymek jest niezły za autem A jak z mocą nie traci?? bo w seacie miał znajomy tak że mu się wąż poluzował od IC i dymił nie miłosierdzie przy normalnej jeździe ale i przy tym mocy mniej. Pozdrawiam
adt81 - 16-09-2014, 14:36
bobek28121988 napisał/a: | sprawdziłbym przewody od IC bo nieraz jak się zbierze olej w przewodach i turbo go wciągnie to dymek jest niezły za autem |
Tak ale olej dawałby niebieski dym a czarny to ewidentnie niedopalone paliwo.
milo - 16-09-2014, 15:04
scb napisał/a: | Panowie, od jakiegos czasu zauwazam kleby czarnego dymu w lusterkach podczas konkretnego ciskania na pedal gazu. |
Cały układ dolotowy wraz z intercoolerem do czyszczenia i sprawdzenie szczelności przy niskim ciśnieniu doładowania będzie dymił
Zwiększyło się spalanie jak odpala na zimnym nie brakuje mocy
adt81 napisał/a: | olej dawałby niebieski dym a czarny to ewidentnie niedopalone paliwo. |
Nie w dieslu... przepalanie oleju np z oparów odmy nawet pokazne ilości będzie na czarno dymił
adt81 napisał/a: | pompa paliwa pada |
Mało realne bardziej wtryski mogą lać
adt81 napisał/a: | Zdaje się, że EGR (układ recyrkulacji spalin) też może mieć w tym udział |
Bardzo mały... najlepiej zaślepić i kolektor czysty od sadzy
Pompa jest zabezpieczona 3- sitkami na wypadek jak ktoś nie zmieni w czas filtra paliwa
Wszystko można łatwo sprawdzić
scb - 18-09-2014, 00:29
Dzieki Wam za odpowiedzi (gdzie tu jest przycisk "pomogl"?)! Adminowi za przeniesienie tematu (nie znalazlem go, musialem szukac pod innymi kryteriami).
Wiec tak:
Znaczacego spadku mocy nie czuje, przynajmniej nie gwaltownego, ale mam go juz jakies 6 lat wiec przez ten czas pewnie oslabl - wydaje mi sie ze kiedys sie lepiej zbieral.
Ten dym jakos stopniowo zaczalem zauwazac przez jakis czas, az w koncu ludzie mi zaczeli zwracac uwage wiec juz bylem pewny ze cos jest nie halo.
Spalanie w normie, ale aby byc pewnym musialbym zrobic test.
Na zimnym odpala na cyk - odkad go mam ani razu nie mialem problemu, nawet przy -20st. co mnie troche dziwi, bo nic jeszcze w tych rejonach nie wymienialem nigdy (swiece, kable..itp)
Cytat: | Bardzo mały... najlepiej zaślepić i kolektor czysty od sadzy
| nie bardzo rozumiem - zaslepic EGR? gdzie go szukac?
dzieki jeszcze raz!
polaff - 18-09-2014, 05:56
w dieslu?
Nie znam TD w galu, ale biorąc pod uwagę moje dotychczasowe doświadczenia z dieslami na klasycznej pompie ja bym zaczął od porządnego sprawdzenia dolotu. Czyli - stan połączeń - szczelność, czystość doloty i drożność, oraz kondycja turbosprężarki - czy daje dobre ciśnienie, czy nie gubi oleju. Może zawór upustowy stoi i turbosprężarka nie osiąga pełnej wydajności. Rzeczy które wymieniłem są stosunkowo tanie i łatwe w diagnozie, czyli najłatwiej będzie od nich zacząć.
Czy jak na postoju "przegazujesz" to węże za turbiną Ci puchną?
milo - 18-09-2014, 15:13
scb napisał/a: | (gdzie tu jest przycisk "pomogl"? |
Jeśli nie jesteś założycielem tematu nie masz opcji pomógł
scb napisał/a: | jeszcze w tych rejonach nie wymienialem nigdy (swiece, kable..itp) |
Świece to tylko żarowe ale jak Ci odpala przy -20 to są dobre to diesel tu nie ma żadnych kabli WN
scb napisał/a: | nie bardzo rozumiem - zaslepic EGR? gdzie go szukac? |
http://forum.mitsumaniaki...1&highlight=egr
W kolektorze dolotowym na pewno jest dużo sadzy to wina EGR ,więc czas najwyższy wyczyścić cały dolot jak wcześniej nikt tego nie robił a na pewno będzie poprawa
scb - 18-09-2014, 21:50
Dzieki chlopaki:) sprawdze jak tylko znajde chwile.
ps.najprawdopodobniej misiek mi sie powoli sypie, bo dzis dla odmiany zauwazylem inna przypadlosc - przy gwaltowniejszym ruszaniu lub cofaniu cos strzela jakby w lewym kole a inna to jak gasze lub zapalam silnik czuc szarpniecie silnikiem. dzizas, to juz chyba ten wiek :/
milo - 21-09-2014, 09:22
scb napisał/a: | przy gwaltowniejszym ruszaniu lub cofaniu cos strzela jakby w lewym kole |
Przegub
scb napisał/a: | jak gasze lub zapalam silnik czuc szarpniecie silnikiem |
Poduszka silnika lub skrzyni
Dread87 - 23-09-2014, 09:28
scb
W moim przypadku Diesla było tak
Objawy:
- stopniowo tracił moc
- zaczynał kopcić (bez znaczenia było czy silnik zimny czy rozgrzany)
- dochodziły dziwne dźwięki (ale tylko czasem) z silnika
Efekty:
- zaczęły się poważne problemy najpierw z turbiną, później z całą magistrala olejową, tj:
- zapieczone dźwigienki na wałku rozrządu
- rozsypana turbina (dosłownie)
- zniszczona ilość panewek - nie doliczyłem się, ale niemalże wszystkie
Skutki:
- zatarcie silnika i jego... śmierć
Sprawdz:
- smok oleju - znajdziesz go jak zdejmiesz miskę oleju (wyczyść - prosta sprawa a na pewno jest na nim mnóstwo śmieci)
- miskę olejową (wyczyść)
- zdejmij gumowy wąż przy turbinie, od strony zimnej (dolot z filtra powietrza) i dotknij wałka turbiny, zwróć uwagę czy czujesz jakieś luzy na tym wałku, czy nic nie "lata" na boki w tył i w przód
- tak jak pisali poprzednicy sprawdź przewody intercoolera, sam intercooler również wyczyść, ale naprawdę starannie należy go wysuszyć.
- warto rozebrać zawór EGR, wyczyścić go i założyć nowe uszczelki, albo zastosować sylikon
- wymień olej
Ja (nie)stety pożegnałem się z Dieslem z powodu brudnego smoka olejowego, objawy miałem takie jak opisujesz... Kopcenie, spadek mocy itp...
Naprawa wg szacunków moich i kilku mechaników (znajomych, którzy odradzali naprawę ze względów czysto ekonomicznych) wynosiła by około 4-5 tyś zł.
Brudny smok olejowy:
Czysty smok olejowy:
|
|
|