[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Tempomat
Anonymous - 15-12-2008, 14:06
jaca71 napisał/a: | (...)
W momencie naciśnięcia gazu samochód reaguje na niego a po odpuszczeniu wraca do zadanej prędkości albo przyspieszając albo hamując silnikiem. |
U mnie zupełnie inaczej. Na gaz (nożny) nie reaguje.
jaca71 napisał/a: |
Zmiana biegów bez naciskania hamulca nie robi na nim wrażenia (tylko zmienia obroty). |
W instrukcji pisze, że tylko naciśnięcie sprzęgła lub hamulca wyłącza zapamiętaną prędkość (nie cały cruise) i tak działa.
Gdy naciśniesz hamulec tempomat wyłącza się i nie utrzymuje prędkości. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku (zapomniałem jak się wabi - ten górny d przyspieszania) przywraca ostatnia ustaloną prędkość. |
To prawda.
jaca71 - 15-12-2008, 15:08
wwatto napisał/a: | jaca71 napisał/a: | (...)
W momencie naciśnięcia gazu samochód reaguje na niego a po odpuszczeniu wraca do zadanej prędkości albo przyspieszając albo hamując silnikiem. |
U mnie zupełnie inaczej. Na gaz (nożny) nie reaguje. |
Znaczy co? Wciskasz gaz i zero odzewu, samochód nie przyspiesz? Musisz wcześniej "Cancel" nacisnąć żeby zareagował?
Cytat: |
Zmiana biegów bez naciskania hamulca nie robi na nim wrażenia (tylko zmienia obroty). |
W instrukcji pisze, że tylko naciśnięcie sprzęgła lub hamulca wyłącza zapamiętaną prędkość (nie cały cruise) i tak działa. |
Tu wydaje mi się że sam wracał do działania po zmianie biegu. Bez wyłączania redukuję, wyprzedzam wracam na piątkę i jedzie prędkością sprzed wyprzedzania. Tak mi wydaje. Chociaż najczęściej po tym wciskam SET i zostaje na tej prędkości
Cytat: |
Gdy naciśniesz hamulec tempomat wyłącza się i nie utrzymuje prędkości. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku (zapomniałem jak się wabi - ten górny d przyspieszania) przywraca ostatnia ustaloną prędkość. |
To prawda. |
To chociaż dobrze że tu jest tak samo Ale z tym gazem to mnie zadziwiłeś...[/quote]
Radassss - 15-12-2008, 15:29
eeee reaguje na gaz...
a przy lekkim przychamowaniu sie nie odlacza tylko wraca do predkosci zadanej
dopiero po mocniejszym przychamowaniu sie odlacza,
a "klikajac" mozna sobie zmniejszyc lub zwiekszyc predkosc
Anonymous - 15-12-2008, 16:13
[quote="jaca71"](...)
[quote]
Cóż, odniosłem wrażenie, że naciskanie pedału gazu nic nie dawało, przyspiesza przecież po naciśnięciu guzika. Jak piszesz, redukujesz i wyprzedzasz - przecież własnie naciskasz sprzęgło, więc działa zgodnie z instrukcją.
Co do lekkiego i silniejszego hamowania - nie zwróciłem uwagi.
Ale jeżdżę przecież dopiero 16 dni
bb77 - 15-12-2008, 16:26
Wy tu gadu-gadu, a mi tempomat jak nie działał, tak nie działa
No nic, dziś podjadę do serwisu, zobaczymy co się stało..
jaca71 - 15-12-2008, 16:44
@wwatto:
A może jest tak jak piszesz i po wyprzedzaniu SET naciskam Wydawało mi się że na sprzęgło nie reagował.
Cytat: | Cóż, odniosłem wrażenie, że naciskanie pedału gazu nic nie dawało, przyspiesza przecież po naciśnięciu guzika. |
Ale "spod palca" nie masz gazu do dechy
basik - 15-12-2008, 22:42
Ja miałem dokładnie to samo. Nawet watek założyłem w dziale warsztat. Jak się okazało po wizycie w serwisie rozłączyła się jakaś kostka zasilająca i nie działał. Po ich zabiegu wszystko jest ok działa i nie sprawia problemów.
Radassss - 18-12-2008, 16:38
siema dzisiaj dlugo sie bawilem tempomatem... i musze jednak stwierdzic ze nie udalo mi sie 2 raz zrobic tak zeby bardzo lekkie przychamowanie nie wylaczylo tempomatu wiec chyba tak nie jest jakies zludzenie optyczne musialo byc...
ogolnie jakby sie uprzec to nie trzeba uzywac ani hamulca ani gazu do jazdy tylko przyciskami na kierownicy wsio robic
fajna zabawka hehe
jaca71 - 19-12-2008, 11:50
Radassss napisał/a: |
ogolnie jakby sie uprzec to nie trzeba uzywac ani hamulca ani gazu do jazdy tylko przyciskami na kierownicy wsio robic
fajna zabawka hehe |
Fajna zabawa to fakt, już pisałem że tak mi sie podoba że go nie wyłączam. Dodatkowo oszczędna. Po autostradzie na tempomacie przy prędkościach w okolicy 120-140 spalanie zeszło mi do 6,5 według komputera.
Ale zanim naciśniesz "-" to najpierw zerkaj w lusterko wsteczne bo sie STOP nie zapala
Radassss - 19-12-2008, 14:57
a to nie wiedzialem, ze sie STOP nie pali..
ale to chyba tak samo dziala jak hamowanie silnikiem??
nie jest gwaltowne, ale faktycznie czuc, ze zwalnia, a z tylu
zawsze moze jakis "nietoperz" jechac z popsuta echolokacja
ale zabawka naprawde przednia
tomaszekk7 - 04-02-2009, 08:32 Temat postu: Tempomat
bb77 napisał/a: | Wy tu gadu-gadu, a mi tempomat jak nie działał, tak nie działa
No nic, dziś podjadę do serwisu, zobaczymy co się stało.. | .
Ja miałem podobny problem. Zgasiłem silnik, wyszedłem z auta, włączyłem alarm i po 2 minutach otwarłem samochód, przekręciłem kluczyk w stacyjce i udało mi się włączyć tempomat. Od tego momentu za każdym razem się włącza. Prawdopodobnie problem tkwił na magistrali danych .
Yarec - 06-02-2009, 16:42
Witam.
Odebrałem wczoraj lancerka i wypisz wymaluj ten sam problem .
Pytanko dobb77, jak sprawa się skończyła?
piomic - 06-02-2009, 22:10
wwatto napisał/a: | Na gaz (nożny) nie reaguje. | Mój też nie reaguje. Dopóki nie wcisnę więcej, niż dał komputer żeby utrzymać zadaną prędkość i stąd wynika wrażenie "niereagowania".
tomaszekk7 - 08-02-2009, 11:48 Temat postu: Tempomat
Yarec napisał/a: | Witam.
Odebrałem wczoraj lancerka i wypisz wymaluj ten sam problem .
Pytanko dobb77, jak sprawa się skończyła? |
Popatrz na opis wyżej. Możej jeszcze spróbować wyłączyć główny bezpiecznik zasilający w komorze silnika. Pod czarną pokrywą z bezpiecznikami i przekażnikami, jest bezpiecznik a z białym uchwytem. Pociągnij go do góry i odczekaj chwileczkę. Może się uda.
czarny - 03-03-2009, 20:14
Witam, mam lancera od niecalego tygodnia... ten sam problem, tempomat nie dziala ani nie pali sie kontrolka. Dzwonilem do salonu, powiedzieli mi ze prawdopodobnie musze zglosic sie na naprawe gwarancyjna
|
|
|