To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Tempomat

Anonymous - 15-12-2008, 14:06

jaca71 napisał/a:
(...)
W momencie naciśnięcia gazu samochód reaguje na niego a po odpuszczeniu wraca do zadanej prędkości albo przyspieszając albo hamując silnikiem.

U mnie zupełnie inaczej. :idea: Na gaz (nożny) nie reaguje.
jaca71 napisał/a:

Zmiana biegów bez naciskania hamulca nie robi na nim wrażenia (tylko zmienia obroty).

W instrukcji pisze, że tylko naciśnięcie sprzęgła lub hamulca wyłącza zapamiętaną prędkość (nie cały cruise) i tak działa.
jaca71 napisał/a:

Gdy naciśniesz hamulec tempomat wyłącza się i nie utrzymuje prędkości. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku (zapomniałem jak się wabi - ten górny d przyspieszania) przywraca ostatnia ustaloną prędkość.

To prawda.

jaca71 - 15-12-2008, 15:08

wwatto napisał/a:
jaca71 napisał/a:
(...)
W momencie naciśnięcia gazu samochód reaguje na niego a po odpuszczeniu wraca do zadanej prędkości albo przyspieszając albo hamując silnikiem.

U mnie zupełnie inaczej. :idea: Na gaz (nożny) nie reaguje.

Znaczy co? Wciskasz gaz i zero odzewu, samochód nie przyspiesz? Musisz wcześniej "Cancel" nacisnąć żeby zareagował?
Cytat:

jaca71 napisał/a:

Zmiana biegów bez naciskania hamulca nie robi na nim wrażenia (tylko zmienia obroty).

W instrukcji pisze, że tylko naciśnięcie sprzęgła lub hamulca wyłącza zapamiętaną prędkość (nie cały cruise) i tak działa.

Tu wydaje mi się że sam wracał do działania po zmianie biegu. Bez wyłączania redukuję, wyprzedzam wracam na piątkę i jedzie prędkością sprzed wyprzedzania. Tak mi wydaje. Chociaż najczęściej po tym wciskam SET i zostaje na tej prędkości ;)
Cytat:

jaca71 napisał/a:

Gdy naciśniesz hamulec tempomat wyłącza się i nie utrzymuje prędkości. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku (zapomniałem jak się wabi - ten górny d przyspieszania) przywraca ostatnia ustaloną prędkość.

To prawda.

To chociaż dobrze że tu jest tak samo :) Ale z tym gazem to mnie zadziwiłeś...[/quote]

Radassss - 15-12-2008, 15:29

eeee reaguje na gaz...
a przy lekkim przychamowaniu sie nie odlacza tylko wraca do predkosci zadanej
dopiero po mocniejszym przychamowaniu sie odlacza,
a "klikajac" mozna sobie zmniejszyc lub zwiekszyc predkosc

Anonymous - 15-12-2008, 16:13

[quote="jaca71"](...)
[quote]
Cóż, odniosłem wrażenie, że naciskanie pedału gazu nic nie dawało, przyspiesza przecież po naciśnięciu guzika. Jak piszesz, redukujesz i wyprzedzasz - przecież własnie naciskasz sprzęgło, więc działa zgodnie z instrukcją.
Co do lekkiego i silniejszego hamowania - nie zwróciłem uwagi.
Ale jeżdżę przecież dopiero 16 dni :)

bb77 - 15-12-2008, 16:26

Wy tu gadu-gadu, a mi tempomat jak nie działał, tak nie działa :)
No nic, dziś podjadę do serwisu, zobaczymy co się stało..

jaca71 - 15-12-2008, 16:44

@wwatto:
A może jest tak jak piszesz i po wyprzedzaniu SET naciskam ;) Wydawało mi się że na sprzęgło nie reagował.
Cytat:
Cóż, odniosłem wrażenie, że naciskanie pedału gazu nic nie dawało, przyspiesza przecież po naciśnięciu guzika.

Ale "spod palca" nie masz gazu do dechy ;)

basik - 15-12-2008, 22:42

Ja miałem dokładnie to samo. Nawet watek założyłem w dziale warsztat. Jak się okazało po wizycie w serwisie rozłączyła się jakaś kostka zasilająca i nie działał. Po ich zabiegu wszystko jest ok działa i nie sprawia problemów.
Radassss - 18-12-2008, 16:38

siema dzisiaj dlugo sie bawilem tempomatem... ;) i musze jednak stwierdzic ze nie udalo mi sie 2 raz zrobic tak zeby bardzo lekkie przychamowanie nie wylaczylo tempomatu wiec chyba tak nie jest jakies zludzenie optyczne musialo byc... ;)
ogolnie jakby sie uprzec to nie trzeba uzywac ani hamulca ani gazu do jazdy tylko przyciskami na kierownicy wsio robic ;)
fajna zabawka hehe ;)

jaca71 - 19-12-2008, 11:50

Radassss napisał/a:

ogolnie jakby sie uprzec to nie trzeba uzywac ani hamulca ani gazu do jazdy tylko przyciskami na kierownicy wsio robic ;)
fajna zabawka hehe ;)

Fajna zabawa to fakt, już pisałem że tak mi sie podoba że go nie wyłączam. Dodatkowo oszczędna. Po autostradzie na tempomacie przy prędkościach w okolicy 120-140 spalanie zeszło mi do 6,5 według komputera.
Ale zanim naciśniesz "-" to najpierw zerkaj w lusterko wsteczne bo sie STOP nie zapala ;)

Radassss - 19-12-2008, 14:57

a to nie wiedzialem, ze sie STOP nie pali.. ;)
ale to chyba tak samo dziala jak hamowanie silnikiem??
nie jest gwaltowne, ale faktycznie czuc, ze zwalnia, a z tylu
zawsze moze jakis "nietoperz" jechac z popsuta echolokacja ;)
ale zabawka naprawde przednia :D

tomaszekk7 - 04-02-2009, 08:32
Temat postu: Tempomat
bb77 napisał/a:
Wy tu gadu-gadu, a mi tempomat jak nie działał, tak nie działa :)
No nic, dziś podjadę do serwisu, zobaczymy co się stało..
.
Ja miałem podobny problem. Zgasiłem silnik, wyszedłem z auta, włączyłem alarm i po 2 minutach otwarłem samochód, przekręciłem kluczyk w stacyjce i udało mi się włączyć tempomat. Od tego momentu za każdym razem się włącza. Prawdopodobnie problem tkwił na magistrali danych .

Yarec - 06-02-2009, 16:42

Witam.
Odebrałem wczoraj lancerka i wypisz wymaluj ten sam problem :( .
Pytanko dobb77, jak sprawa się skończyła?

piomic - 06-02-2009, 22:10

wwatto napisał/a:
Na gaz (nożny) nie reaguje.
Mój też nie reaguje. Dopóki nie wcisnę więcej, niż dał komputer żeby utrzymać zadaną prędkość i stąd wynika wrażenie "niereagowania".
tomaszekk7 - 08-02-2009, 11:48
Temat postu: Tempomat
Yarec napisał/a:
Witam.
Odebrałem wczoraj lancerka i wypisz wymaluj ten sam problem :( .
Pytanko dobb77, jak sprawa się skończyła?

Popatrz na opis wyżej. Możej jeszcze spróbować wyłączyć główny bezpiecznik zasilający w komorze silnika. Pod czarną pokrywą z bezpiecznikami i przekażnikami, jest bezpiecznik a z białym uchwytem. Pociągnij go do góry i odczekaj chwileczkę. Może się uda.

czarny - 03-03-2009, 20:14

Witam, mam lancera od niecalego tygodnia... ten sam problem, tempomat nie dziala ani nie pali sie kontrolka. Dzwonilem do salonu, powiedzieli mi ze prawdopodobnie musze zglosic sie na naprawe gwarancyjna :(