Pajero Ogólne - No i jest wreszcie!
Gene - 18-12-2008, 10:45
Vaiomark napisał/a: | Ubezpieczenie w moim wypadku = 240 Euro | Nie znam sie na stawkach niemieckich ale 240 euro to jest kwota niebywale mala jak na polskie warunki. Chce sie tez tak ubezpieczac.
Anonymous - 26-12-2008, 22:06 Temat postu: Re: No i jest wreszcie! No to gratuluję, że go wreszcie masz!
vaiomark napisał/a: | Wspomnę może najpierw o jedynej, nieco smętniejszej sprawie: Sterowanie skrzyni biegów. Oczekiwałem precyzyjnego i - nazwijmy to - jednoznacznego trybu zmiany biegów.
Lewarek jednak nie ma takiego punktu, w którym mógłbym powiedzieć: "o - włączyłem bieg". Sprzęgło pracuje znakomicie, wszystko jest cacy. Jedynie ta troszkę "gumowa" zmiana biegów mąci wspaniałe wrażenie. | Prawdę powiedziawszy, nie rozumiem idei manualnej skrzyni w takim samochodzie. Dla mnie, w nowym Pajero tylko automat.
Zadowolenia
Anonymous - 27-12-2008, 15:38 Temat postu: To jest tak... Widzisz, z tą skrzynią biegów to jest tak:
w sporej części to przyzwyczajenie. Nieraz jeździłem kolejnymi Hondami ojca, wszytkie to automatiki. I jakoś mi nie leżało. Dla siebie wybierałem zawsze pojazdy z manualną skrzynią biegów.
Tak i teraz.
Do tego doszły jednak i inne aspekty. Często jeżdżę z jachtem na haku. Na końcu takiej jazdy trzeba się ustawić pod dźwigiem. I do tego manewrowania wolę mieć zwykłą skrzynię biegów. Gdy nie żegluję - jeżdżę czasem z przyczepą campingową. I tu też - wolę manewrować po ciasnych czasem miejscach mając ręczną skrzynię.
Do tego dochodzi mniejsze zużycie paliwa. Ale przede wszystkim - lubię decydować, kiedy i na jakim biegu jadę. Kwestia przyzwyczajenia, jak już wspomniałem.
Marek
eys28 - 27-12-2008, 16:55
vaiomark napisał/a: | Ale przede wszystkim - lubię decydować, kiedy i na jakim biegu jadę |
od tego jest tiptronic-wrzucasz jaki bieg chcesz jesli to potrzebne do manewrowania.ogólnie wolę automata-stanie w korkach,sprzęglo sie "nie pali" i ogólnie wygoda
Anonymous - 28-12-2008, 01:41
Ja z kolei zawsze miałem samochody z manualnymi skrzyniami, ale po doświadczeniach z automatem w Pajero nie łatwo będzie mnie znowu namówić na skrzynię ręczną.
i dotyczy to równiez manewrów z moją przyczepą campingową - z automatem o wiele mi łatwiej.
Czyli jak widać nawyki mogą się zmieniać w różne strony
irzej - 28-12-2008, 15:10
zgadzam się z przedmówcą
mam padżeraczka z manualem i nie raz paliłem sprzęgło w terenie
mam też beemkę z automatem i wogle nie rozumiem po co w padżeraczku manual ?
|
|
|