[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Problem ze wspomaganiem
Misza666 - 19-06-2010, 14:03
Regeneracje robili w Łodzi i twierdzą, że sprawdzali ciśnienie. Ale jakoś w to nie wierzę i pompa wraca na reklamacje.
Maglownica też była wymieniana bo razem z pompą poszła również maglownica więc tutaj raczej nie problem.
Allegro już przekopałem wielokrotnie i bez rezultatu. To widzę, że pozostaje mi szukać dalej i liczyć, że gdzieś się pojawi taka pompa.
strachota - 21-06-2010, 21:18 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Wspomaganie. Witam!
Przejrzałem inne tematy nt wspomagania i nie znalazłem opisu problemu podobnego do mojego, więc postanowiłem otworzyć nowy temat.
Otóż od pewnego czasu w moim galu poważnie niedomaga wspomaganie. Kierownica ogólnie ciężko chodzi, ale największą udręką jest odkręcanie kierownicy do położenia jazdy na wprost - samoczynnie niemalże w ogóle nie wraca, a podczas odkręcania czuć skokowe szarpanie dające dodatkowy opór. Na wolnych obrotach zauważyłem dodatkowo, że bulgocze cały czas płyn w zbiorniczku (poziom jest ok).
Czy na podstawie tych symptomów można coś powiedzieć o awarii?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
robertdg - 21-06-2010, 23:56
Cięzkie odbijanie, lub nie odbijanie kierownicy może być związane z zatartym sworzniem wahacza, w zbiorniczku płyn nie powinien bulgotać, jednakże powinien swobodnie przepływać.
Hugo - 22-06-2010, 07:57
robertdg napisał/a: | w zbiorniczku płyn nie powinien bulgotać, jednakże powinien swobodnie przepływać. | A czego powodem może być jego bulgotanie?
robertdg - 22-06-2010, 09:06
Wadliwy zawór ciśnieniowy w pompie wspomagania, nieszczelność na ukladzie wspomagania, może to powodować, bulgotanie/pienienie/burzenie/gotowanie
Hugo - 22-06-2010, 13:58
No u mnie wychodzą bomble w zbiorniczku wyrównawczym płynu wspomagania nawet jak nie kręcę kierownicą, układ szczelny. Pompa trochę jęczy, ale tylko przy dużym skręcie. Gdzie dokładnie znajduje się ten zawór cisnieniowy i jak go sprawdzić? A może jak trochę "bąbli" w zbiorniczku to nic nienormalnego?
robertdg - 22-06-2010, 14:14
48125 VALVE,P/S OIL PUMP FLOW CONTROL
Jeżeli są to pojedyńcze bąki i nie wyrzuca Ci płynu ze zbiorniczka to narazie nie ma powodów do obaw
Hugo - 22-06-2010, 16:41
robertdg napisał/a: | Jeżeli są to pojedyńcze bąki i nie wyrzuca Ci płynu ze zbiorniczka | Tak po prostu przelewa się w zbiorniczku, w żadnym innym aucie tego nie zauważyłem, a jeśli chodzi o wyrzucanie płynu to nic takiego nie ma miejsca.
robertdg - 22-06-2010, 20:21
Hugo, będziesz miał okazje, to sprawdź jak to jest w innych autach, powinien być swobodny przepływ, taka natura ukladu wspomagania, musi być wymuszona cyrkulacja
Hugo - 23-06-2010, 23:25
robertdg napisał/a: | powinien być swobodny przepływ, taka natura ukladu wspomagania, musi być wymuszona cyrkulacja | Aha, no to tak właśnie to wygląda, płyn "się kręci" w zbiorniczku. Znowu spanikowałem niepotrzebnie. W innych autach tam nie zaglądałem.
strachota - 04-07-2010, 13:26
robertdg napisał/a: | Cięzkie odbijanie, lub nie odbijanie kierownicy może być związane z zatartym sworzniem wahacza, w zbiorniczku płyn nie powinien bulgotać, jednakże powinien swobodnie przepływać. |
Strzał w dziesiątkę! Ostatnio do listy objawów doszło potworne skrzypienie przy skręcaniu. Podniosłem samochód i okazało się, że to właśnie sworzeń "jęczy"... Czas zatem na wymianę wahaczy... Dzięki za pomoc!
wonsz - 09-07-2010, 16:46 Temat postu: Brak wspomagania? To ja podepnę się pod temat.
Ciężko chodzi kierownica. Gdy kręcę na postoju, nie spadają obroty, dopiero gdy przekręcę do końca kierownicę to spadają. Jak kręcę to słychać że coś pracuje pod maską.
Co może być przyczyną, pozdrawiam
Hugo - 10-07-2010, 10:07
wonsz poziom płynu w układzie wspomagania sprawdzony?
wonsz - 10-07-2010, 11:50
W zbiorniczku ok.
siwygdynia - 15-10-2015, 14:35 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Po wymianie przekladni wspomaganie ledwo chodzi Witam
Mam mały problem z moim Galem
W aucie została zregenerowna przekładnia kierownicza.
Gdy została ona włożona do samochodu galant tak jakby stracił "Wspomaganie układu kierowniczego" Objawia się to tym że kierownica dość z dużym oporem się kręci i może trochę głośniej pracuje pompa wspomagania. ( wcześniej nie było tak tego słychać i kierownica chodziła lżej)
Jest to najbardziej odczuwalne i uciążliwe przy bardzo energicznych/ostrych ruchach kierownicą.
Dodam tylko że układ jest na 99.9% odpowietrzony i pasek klinowy nie piszczy.
Płynu do wspomagania użyłem ATF III.
Może macie jakieś pomysły co może być nie tak ?
Bo nie chce mi się wierzyć że nagle padła pompa od wspomagania.
|
|
|