[92-96]Colt CA0 - [CAxA] fotele
pawela - 04-01-2009, 13:10
SlaVkoEg napisał/a: | Browar napisał/a: | nie są takie same panowie, co wy, oczyunie macie?
fotele z GTi oczywiście różnią się materiałami, ale jak pisze londolut mają inny kształt |
to juz wiem ale mi chodzi teraz o fotele od 1.3 bo moje sa zniszczone i moze niedlugo bede je wymienial. Oczywiscie najchetniej bym wlozyl od GTI ale jak zdazylem zauwazyc to sa praktycznie nie do zdobycia, a tych od 1.3 jest sporo |
fotele i kanapa z GTi są do kupienia na coltmanii za 350zł.
Za tyle samo sprzedałem swoje welury z 1.6
londolut - 04-01-2009, 14:25
Co do różnic w fotelach od 1,3 a 1,6. Fotele z 1,3 z boku i z tyłu całe są obszyte skajem a z 1,6 mają od połowy w górę wstawki materiałowe z materiału jakiego jest siedzisko i oparcie (welur czy tam inne paści). Tak samo zagłówki, w 1,3 mają skajowy tył a w 1,6 są całe materiałowe.
Fotele z 1,3:
Fotele z 1,6 (foto by Hugo):
Jak wyglądają różnice tylnej kanapy nie wiem. Z tyłu pewnie różnic nie ma oprócz zagłówków.
ictus - 04-01-2009, 16:22
tez od jakiegos czasu smigam w pelnym kuble i jest o wiele wygodniej niz w tym coltowskim tapczanie... nawet jak sie na sztywno przypne szelkami
Misiek :) - 04-01-2009, 20:10
ja myśle, że z moich siedziniach z CA4A przy zmianie tapicerki wstawie dodatkowe gąbki, wyprofiluje lekko aby lepiej trzymały na boki.
Tapicerke i tak chce zmieniać:)
londolut - 04-01-2009, 22:21
Misiek , w kwocie zmiany tapicerki dostaniesz parę ładnych kubełków.
Misiek :) - 05-01-2009, 10:13
londolut, W tym rzecz, że chce tapicerke z fioletowego materiału i czarnej skóry... a takie połączenie zdarza się niezwykle rzadko:(
kjscolt - 12-01-2009, 09:00
To i ja dorzucę swoje 3 grosze do tego tematu bo właśnie jestem świeżo po montowaniu swojego fotela. Generalnie poszedłem w stronę najambitniejszego rozwiązania (ale oszczędzającego najwięcej masy) czyli wywaliłem cały fotel z szynami, kupiłem 2 metry kątownika aluminiowego 50x50x5mm i zrobiłem rzeźbę pod fotelem. Powiem tak, 7 godzin cięcia i dłubania żeby ustawić sobie idealną pozycję. Każde mocowanie jest w innym miejscu podłogi :/
Wiem że można jakoś iść łatwiejszą drogą i dorzucić mocowania do oryginalnych szyn samochodu i chyba to rozwiązanie polecam jeżeli ktoś nie ma rzemieślniczego talentu albo tak jak ja nie robi tego pod okiem doświadczonej osoby bo sam na pewno nie dał bym rady.
No ale jedno co teraz wiem, to że jest zupełnie inna jazda. Mimo że nie mam najlepszego fotela na świecie to w połączeniu z 3 calowymi pasami trzyma że aż miło
Najlepiej różnice w rozstawieniu mocowań pokazują zdjęcia...
Jak się przyjrzeć szynom to widać po wysokości mocowania tych łap przy fotelach że prawe i lewe mocowania są na różnych wysokościach. Z przodu to mała różnica koło 1cm, ale z tyłu doskonale widać jak duża jest różnica.
czarnuch23 - 12-01-2009, 12:42
Mam pewne doswiadczenie z montowaniem nieoryginalnych foteli w colcie:
Element rzezbony to fotele HONDA CIVIC TypeR VI (glebsze od zwyklych a nie kubelki)
posiadaly oryginalne szyny hondowskie
1 podejscie bylo zrobic mocowania samemu... pomysl walkowany 4 godziny i poddalem sie
2 podejscie zalatwienie 2 fotele zdezelowanych wyszabrowanie szyn i dalsza rzezba w G...
-2 dni roboty fotele po wielu spawaniach i cieciach mocowana znalazly sie na miejscu.
(1 dzien to wymyslenie sposobu przymocowania szyn tak zeby bylo dobrze = jeden fotel 2 dzien to 2 godziny roboty z drugim fotelem bo jak juz sie wie co sie ma zrobic zajmuje to bardzo malo czasu )
Efekt jest taki:
fotele sie przesowaja i skladaja normalnie (3drzwiowa wersja foteli) czyli dostep do kanapy tylniej jest aczkolwiek nie za wygodny dla osob powyzej 90kg i 180 wzrostu
Fotele siedza troche wyzej niz seryjne ale siedziska nie sa tak glebokie jak w colcie = efekt tai ze siedzi sie dosc wysoko w porownaniu do colta serii.
Wlasciwosci jezdne: Wygodniejsze, przyjemniejsze w dotyku (czarna alcantara), trzymanie boczne na tyle duze ze nie musialem sie nigdy trzymac kierownicy jak szalalem (co mialo wieloktortnie miejsce w seryjnych fotelach 1.6
Przyjemnosc z jazdy duzo wieksza ze wzgledu na pewna pozycje w fotelu
Minusy:
1 brak pamieci pozycji fotela (niewiedziec czemu honda uwaza ze to niepotrzebny bajer)
2 Wysoka pozycja przy nie ustawionym fotelu = problem z wsiadaniem na fotel wysokiej osoby (malo miejsca do sufitu )
3 Wysoka pozycja - osoba powyzej 190 wzrostu juz nie do konca ma komfortowa pozycje (blisko do sufitu)
4 Niewygodnie sie spi na rozlozonych fotelach
Anonymous - 12-01-2009, 22:23
a amsz zdjecie jak to wyglada??
czarnuch23 - 12-01-2009, 22:26
jutro jak wroce z pracy wstawie zdjecia jak sie zmusze do sprzatniecia dywanikow
wyglada bardzo fajnie (moje zdanie) nie widac ze sa jakies wstawiane na chama (nawet seryjne zaslepki na sroby zostaly
Anonymous - 12-01-2009, 23:23
a co z tylnimi siedzeniami?? zostaly seryjne?
ictus - 12-01-2009, 23:59
kjscolt - oj jakos niepewnie wygladaja twoje mocowania...
SlaVkoEg - partycypujesz w jakims przewozie osob????
Anonymous - 13-01-2009, 00:20
ictus napisał/a: | SlaVkoEg - partycypujesz w jakims przewozie osob???? |
Nie ale nie lubie wybebeszac samochodow i jak dla mnie to lepiej jak jest cale wnetrze- nawet jak jezdze sam
czarnuch23 - 13-01-2009, 10:44
siedzenia tyl jeszcze seria ale czeka cala tylnia kanapa od typeR ta wiec na dniach zrobie towkoncu ... bo wczesniej brak czasu minie pozwalal dokonczyc projektu
harpagan - 13-01-2009, 11:34
kjscolt napisał/a: | Najlepiej różnice w rozstawieniu mocowań pokazują zdjęcia... |
O bracie to calkiem ciekawie zes podszedl do tematu
W poprzednim colcie tez montowalem kubel na sztywno, jednak poszedlem klasyczna droga czyli katowniki montowalem tak jak szyny czyli rownolegle do kierunku jazdy.
Zabawa jest naprawde konkretna, a metoda prob i bledow powoduje, ze katownik wyglada po zakonczeniu operacji jak ser szwajcarski.
|
|
|