[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Koło pasowe wału
robertdg - 14-01-2011, 10:43
Tu jest wszystko napisane http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=49594
Voltron - 14-01-2011, 10:43
Koło pasowe do Galanta pasuje od Mitsubishi Eclipse 1g.
Miałem ten sam problem z uszkodzonym kołem i nigdzie nie mogłem dostać koła do galanta no i gdzieś wyczytałem że pasuje od Eclipsa 1G. Koło trochę się różni tzn. jest chyba 5 rowkowe z tego co pamiętam. Nie pamiętam też dokładnie ceny ale było to w granicach 450 zł za nówkę.
Niestety nie mam też już namiarów na osobę od której kupiłem to koło. Namiar znalazłem na jakimś forum Eclipse.
Tutaj znajdziecie chyba wszystkie potrzebne info na temat koła pasowego:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
stig1 - 14-01-2011, 12:21
nie dawno regenerowałem koło w tedgumie i narazie śmiga
minus jest taki że oni tego koła nie wyważają więc dostaniesz gwarancje na rok pod warunkiem że na własną ręke sobie wyważysz i będziesz miał na to paier za co oczywiście trzeba zapłacić
oczywiście na paczątku przy dogadywaniu sie o cene i termin nikt mi nie powiedział z firmy że koła nie ważą w ramach usługi regeneracji. Tylko gościu do mnie zadzwonił już po zrobieniu koła że musze sobie wyważyć sam.
ogółem całe koło fajnie zrobili ale co do kwestii profesjonalizmu wykonania kompleksowej usługi to jestem troche rozczarowany.
Tomek - 14-01-2011, 12:37
używka w granicach 200 zł, przynajmniej ja tyle dostałem za koło z 2.0
tomarek1 - 18-01-2011, 09:51
Mam jeszcze takie pytanko do Was.
Czy wyważenie koła pasowego z dokładnością do 0,1mm jest wystarczające?
Taką informację dostałem w TADGUMie i jeśli chcę wyważyć dokładniej to już na własną rękę.
Pozdrawiam
Tomek
[ Dodano: 19-01-2011, 09:58 ]
Więc dzwoniłem jeszcze raz do firmy TEDGUM,lecz ponownie odebrała miła pani nie bardzo wiedząca o co kaman z tym wyważeniem koła i połączyła mnie z kierownikiem.
Czyli dokładność 0,1mm o której wcześniej mówiła mi ta miła pani to wychylenie w pionie i poziomie (i oni są w stanie taką dokładność uzyskać,przy czym nowe koła są robione z dokładnością do 0,5mm).Dokładność 0,1mm to według kierownika 6 w skali ocen szkolnych.
Jeśli chodzi o wyważenie koła to w Firmie TEDGUM tego nie robią,a jest to warunkiem rocznej gwarancji.Czyli wyważyć powinniśmy we własnym zakresie(koszt od 300 do 1000zł ,czyli całość może wyjść tyle co nowe koło).
Najlepiej takie koło wysłać do regeneracji gdy jeszcze zbyt dużo razy się nie obróciło i widać ślady gumy (rozerwanej) na obu kołach co pozwoli ustalić w jakim położeniu względem siebie były koła.I po natrasowaniu ( czy jak to się tam nazywa ) koło jest wypalane a wcześniej zaznaczone punkty pozwalają przed zawulkanizowaniem ułożyć je w takim samym miejscu względem siebie,a co za tym idzie jest większa szansa na to że koło nie będzie miało bicia ( lub będzie mniejsze).
Co do skutków nie wyważenia koła to pewnie większość wie,ale napiszę jeszcze bo i tak już się rozpisałem.
Czyli szybsze zużycie panewek na wale i łożysk (niby powinno wytrzymać parę lat) ,czy coś jeszcze nie wiem,być może tak...
Generalnie ja swoje koło wysłałem do regeneracji,wyważać raczej nie będę jak większość regenerujących tam koła.
Pozdrawiam
Tomek
dawido - 17-08-2011, 16:45
witam
mam pytanie dot demontarzu
czy sa jakies knyfy by kolko odkrecic typu ze trzeba cos zablokowac?
czy bez problemu je odkrece kluczami?
[ Dodano: 03-09-2011, 15:43 ]
no dobra pytanie ma ktos na sprzedarz kołko pasow do ,4 gdi?
za orgi zadaja 990zeta:(
[ Dodano: 10-09-2011, 19:56 ]
wie moze ktos jaki jest symbol kola do 2.4 gdi w manualu nie moge znalezc
[ Dodano: 10-09-2011, 19:56 ]
wie moze ktos jaki jest symbol kola do 2.4 gdi w manualu nie moge znalezc
tomarek1 - 28-02-2012, 17:50
Witam.
Troszkę zabawię się w górnika odkopując temat,ale pewnie nie jednego zainteresuje.
Jak już wcześniej pisałem wysłałem koło do regeneracji około rok temu i... właśnie się rozsypało. Czyli w moim przypadku koło wytrzymało właśnie rok.
Czy to długo czy krótko,czy warto czy nie pozostawiam do oceny Tych którzy będą się zastanawiać nad regeneracją.
Według mnie lepiej kupić używkę,przynajmniej nie musimy się martwić tym że jest niewyważone.
Pozdrawiam
Tomek
ps.Objawy początkowe rozsypywania się koła i tym razem były takie same jak poprzednio,czyli piszczenie takie jak piszczenie paska,tylko chwilowe i przeważnie w wilgotne dni.
jacekxx - 28-02-2012, 18:53
A ile kilometrow wytrzymało? Bo ja właśnie zastanawiałem sie nad regeneracją swojego koła, któro niestety rozwulkanizowało się całkiem. Teraz to chyba kupię te nowe z allegro które są po 440 złotych, za używane cenią tak samo a nawet trochę drożej.
tomarek1 - 28-02-2012, 19:08
Około 20tyś rodzinnej jazdy.
Pozdrawiam
Tomek
jacekxx - 28-02-2012, 19:12
To rozwiałeś moje wątpliwości co do regeneracji. Jutro pewnie zamówię te z allegro. A może ktoś już kupił te koło i ma jakieś doświadczenie? http://moto.allegro.pl/mi...2097103748.html
m6riano - 28-02-2012, 22:27
Jeśli to rzeczywiście ori to sie opłaca bo używka stoi 250-350 a ori polata ze 300-400 tkm...używka może 50 a może i nie..
do mnie wpadło od 2,4GDi ale niebawem przerzucam z mojego rozbitka na tradycyjne od 4G63
Matik608 - 29-02-2012, 11:29
Ja do mojego 2.0 kupiłem kolo u Japaneze, z tego co mi mówił było regenerowane.
Wymieniałem o ile dobrze pamiętam w 2009 śmiga do dziś.
Pozdrawiam.
m6riano - 29-02-2012, 20:00
Matik608 napisał/a: | z tego co mi mówił było regenerowane. |
A nie wiesz ile kosztuje regeneracja?
Matik608 - 29-02-2012, 20:35
m6riano, ile kosztuje regeneracja nie wiem, odzukałem paragon za części i koło faktycznie kupiłem w sierpniu 2009 i działa do dziś, zapłaciłem za nie 400zł, Japaneze mówił że jeśli odeśle popsute koło zapłace 300zł żeby miał starą sztuke na wymiane ale niestety nie odesłałem bo stare koło mam pospawane na stałe na czarną godzine
tomarek1 - 29-02-2012, 21:41
Rok temu w Tedgum-ie płaciłem za regenerację 300zł. Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to jeśli koło do regeneracji wysyła firma ,a nie osoba prywatna,koszt był niższy o 50 zł.
Pozdrawiam
Tomek.
ps. Pozwolę sobie ponownie zadać pytanie jakie zadał jacekxx. Czy ktoś z użytkowników MM kupował już to nowe japońskie koło i mógłby coś o nim napisać?
|
|
|