Carisma - Techniczne - odpowietrzenie układu chłodzenia
koniu - 08-11-2011, 20:25
Odnośnie zaworu odpowietrzającego zaznaczonego na zdjęciu. Jak to zrobić metodycznie. Czy ma to być zrobione na pracującym silniku czy nie, odkręcić zawór do końca do połowy, korek z chłodnicy ma być odkręcony czy nie ? Krok po kroku jak miałby ktoś fantazję wytłumaczyć. Pytam ponieważ u mnie słychać jak się płyn z chłodnicy przewala po nagrzewnicy za raz po uruchomieniu silnika. Myślę, że to może być powodem tego, że gazownikowi płyn z układu wyleciał podczas montażu a później go uzupełniał i mógł nie odpowietrzyć go dokładnie. Potrzebuję instrukcji jak to dobrze zrobić.
Jaro1974 - 08-11-2011, 22:00
Nie wiem czy u ciebie jest tak jak u mnie ale do rzeczy. Na przewodzie dochodzącym do nagrzewnicy jest ( przynajmniej u mnie jest) taka plastikowa śruba wkręcona w przewód. To jest odpowietrznik. Odkręcasz go trochę i tędy powinno odejść całe powietrze z nagrzewnicy. Można to robić na wyłączonym silniku ale błędm też nie będzie jak będzie włączony silnik bo wtedy pompa płynu chłodzącego pracuje i pcha płyn w układzie. W momencie gdzy przestanie uchodzić powietrze i zacznie uciekać płyn, zakręcić i rozgrzać do otwarcia termostatu. Jak termostat się otworzy to płyn swobodnie będzie sobie po całym układzie przepływał i powinno wszystkie pozostałości powietrza w układzie przepchnąć do zbiorniczka wyrównawczego. Wyłączyć silnik, odczekać trochę aż deko przestygnie i powolutku dolać płynu do zbiorniczka wyrównawczego. Pozdrawiam.
koniu - 19-11-2011, 12:17
Wczoraj odpowietrzałem układ. Tzn chciałem ale jak odkręciłem ową śrubkę to sam płyn ciekł więc dolałem płynu do zbiorniczka wyrównawczego koncentratem i teraz temp zamarzania zmierzona wynosi niecałe - 45 stopni Jest bajka.
|
|
|