[97-04]Galant EAxA/W - [EA6W 2.0D] kontrolka od ręcznego po naciśnięcu pedału hamul
matyr - 26-01-2009, 07:20
nie rozwiązałem, chwilowy brak funduszy... Testowałem to na wszystkie sposoby, jak auto jest na obrotach to nie ma kłopotu, wszystko jest ok. Na jałowym trzeba go podpompować dość powaznie żeby efekt wystąpił... więc staram się o tym po prostu pamiętać i jeździć w miarę ostrożnie.
win_p - 26-01-2009, 19:16
a sprawdzales ten wezyk moze wystarczy tylko go wymienic jak taki wezyk jest stary to lubi stwardniec i peknac a nieszczelny wezyk = slabo dzialajaca vacupompa
sprobuj go oblukac albo nawet wymienic
zobacz tez czy nie wieje z pod denka tej pompy woze tam wydmuchalo uszczelke i stad jest nieszczelnosc
takie operacje raczej nic nie kosztuja wiec warto sprobowac
matyr - 27-01-2009, 07:18
szczerze mówiąc, to nawet nie bardzo wiem gdzie tego ustrojstwa pod maską szukać.... Ale za to potrafię dolac płynu i wymienić wycieraczki...
brzozowski886 - 29-12-2011, 15:01
Witam zapala mi się kontrolka od hamulca ręcznego. Zaczeło się to dziać w trakcie jazdy. Chwile wcześniej było wszystko ok. Stan płynu sprawdziłem jest ok, klocki jeszcze są a wiem bo wymieniałem ostatnio szpilke w kole i widziałem że są. Jeżeli podpompuję hamulcem to po którym razie zapali się kontrolka na sekunde i zgaśnie i tak już bedzie się zapalała dopóki nie zgaszę silnika i odpalę ponownie.
fj_mike - 29-12-2011, 15:26
brzozowski886, stan klocków nie ma nic wspólnego z kontrolką, nie masz czujnika zużycia klocków.
Poczytaj te tematy:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30151
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64962
Do sprawdzenia na początku pływak w zbiorniczku, przewody hamulcowe, zaciski.
Prawdopodobnie masz gdzieś wyciek.
brzozowski886 - 29-12-2011, 15:31
Wiesz pisałem też już na innym forum i pytali mnie o stan klocków ale pisałem im że nie ma tam czujników i cisza, już więcej nikt nic nie wie.
Siedze trochę w mechanice ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.
A co powiesz na to że hamulec też jest inny jak przed ta awarią??
Jest jakiś miękki potem robi się twardy i znów miękki i tak na zminę po parę razy??
Dzisiaj planuję mu wymienić płyn hamulcowy tylko czekam na ojca bo samemu nie da rady.
fj_mike - 29-12-2011, 15:33
brzozowski886 napisał/a: | A co powiesz na to że hamulec też jest inny jak przed ta awarią??
Jest jakiś miękki potem robi się twardy i znów miękki i tak na zminę po parę razy?? |
Masz gdzieś wyciek.
Nie wymieniaj płynu póki nie znajdziesz.
Przejrzyj przewody, zdejmij zaciski i obejrzyj czy nie ma wycieków przy tłoczkach.
brzozowski886 - 29-12-2011, 15:35
No dobrapowiedzmy że wyciek jest. Ale co ma do tego kontrolka od hamulca ręcznego??
Owczar - 29-12-2011, 15:36
Ale skoro stan płynu jest ok to skąd wyciek? Sprawdź czujnik poziomu w zbiorniczku.
fj_mike - 29-12-2011, 15:38
brzozowski886 napisał/a: | No dobrapowiedzmy że wyciek jest. Ale co ma do tego kontrolka od hamulca ręcznego?? |
W zbiorniczku wyrównawczym płynu ham. jest pływak. Kiedy jest niski poziom płynu ham. pływak zapala kontrolkę.
brzozowski886 - 29-12-2011, 15:41
Kolego fj_mike nie doczytałeś mojego posta do końca, płynu jest na maximum, czytałem gdzieś na forum by dolac do pełna bo nawet jak bedzię ponad stan to i tak może się zapalać kontrolka, więc dolałem ile weszło i nadal to samo.
milo - 29-12-2011, 15:47
Prosta zasada co włącza kontrolkę??? czujnik przy hamulcu ręcznym i czujnik w zbiorniczku i tam trzeba szukać jesli jest stan płynu
Owczar - 29-12-2011, 15:47
Sprawdź czy gdy lekko poruszasz ręcznym to kontrolka się zapala. Jeśli czujnik ręcznego jest ok, to odepnij kostkę od czujnika w zbiorniczku. Potem zrób zworkę na kostce od strony przewodów i się przejedź. jeśli będzie ok, to masz winowajcę.
brzozowski886 - 29-12-2011, 15:49
No dobra no to powiedzmy że hamulec ręczny zostawimy w spokoju bo tam jest ok.
Ale co by się stało z tym czujnikiem w zbiorniczku??
Uległ uszkodzeniu od tak, w trakcie jazdy??
A co do układu to jest zapowioetrzony ??
Dodam że lekko wciskałem tłoczek jak wymkienialem tą szpilke.
EDIT: Owczar powiem Ci tak odpinałem tą kostkę o której piszesz i kontrolka się zapalała a po podpięciu gasła ale żadnej zworki nie robiłem bo nie miałem zbytnio czasu na to.
Owczar - 29-12-2011, 15:56
Tam jest pływak i może się zacinać. Podczas jazdy dochodzi do braku styku i stąd to mruganie. Zrób zworkę i zobacz. Ewentualnie wyjmij pływak i zobacz czy się nie zacina.
|
|
|