To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Carisme! - KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik

Siukim - 09-01-2009, 10:43

No wlasnie zobacze jak to bedzie z kasa jeszcze a na zagranicznych tablicach tez nie kupi taniej GDI? Teraz cena paliwa spadla :D Ale nie bawem moze wzrosnać;/ Ale zeby widzial wedlug waszym opini przewage GDI to nie widze ... Sa to troche odmienne silniki wiec jak jest z plynnoscia jazdy czy halasuja czy nie ?
Piwor - 09-01-2009, 10:44

To wg niektórych jest minus, że przy 120/130 słychać silnik. Mi to osobiście nie przeszkadza. :)
marek85 - 09-01-2009, 11:17

Hałas to za dużo powiedziane. To że słyszysz silnik to naturalne (a jak podkręcisz pod czerwone pole to i przyjemne :D )
SHARK1979 - 09-01-2009, 11:24

Też lubie dźwięk silnika na 3 pod czerwonym :twisted:
Siukim - 09-01-2009, 11:48

Kolejne pytanie :biggrin: Wiadome kupie samochod , bede musiał wymienic rozrząd i filtry na wstepie :D patrzyłem na Allegro to sam rozrzad tragicznie drogi nie jest w porownaniu do duzych cen Japonskich samochodow (np. do Mazdy jest znacznie drozszy) Ale zetknelem sie z jedna ciekawa rzecza a mianowicie W silnilnikach GDI oprocz samego paska i walków ropzrzadu trzeba wymienic napinacz hydrauliczny ktory nie jest tani;/ (360 zł) + pasek to troche wychodzi ...

PS. jesli ktos moze to niech sie wypowie jeszcze na moje pierwsze pytania w tym temacie :)

marek85 - 09-01-2009, 12:01

http://forum.mitsumaniaki...+rozrz%B1du+gdi
http://forum.mitsumaniaki...+rozrz%B1du+gdi

rzuć okiem, pownno pomóc :) ja jestem jeszcze przed rozrządem więc własnych doświadczeń brak,
jak z częściami nie wiem przez pierwszy miesiąc jeszcze żadnej nie potrzebowałem ale myślę iż w dobie allegro i dziesiątek "anglików" znajdziesz
gdzieś też na forum jest namiar do użytkownika "japaneze" - czytałem, że wiele osób zamawiało u niego i sobie chwali współpracę

Robson86 - 09-01-2009, 12:45

Siukim napisał/a:
Ale zeby widzial wedlug waszym opini przewage GDI to nie widze ...

GDI mniej pali, w trasie udalo mi sie zejsc wg kompa nie raz do 3,5l/100km :twisted: Ofcors baaardzo powolna jazda po prostym odcinku jezdni :)
W miescie zadko pali mi wiecej niz 8 litrow :)
Przyspieszenie i predkosc max swietna :)
Elastycznosc bardzo dobra :)
Pozdroo

SHARK1979 - 09-01-2009, 22:49

No elastyczność super i jak się kręci na każdym biegu :mrgreen:
tom1312 - 09-01-2009, 23:35

Ja wypowiem się na temat mojego silnika z którego jestem zresztą bardzo zadowolony :biggrin: Jest to 1.8 16v SOHC :) Więc jak dla mnie moc zupełnie wystarczająca i silnik bardzo fajnie sobie radzi z dość dużą karoserią . Wg mnie ten silnik jest także bardzo elastyczny i nawet na piątce bez redukcji można sprawnie wyprzedzić jakiegoś tira :wink: (jeździłem np fordem mondeo z silnikiem 1.8 i silnik w mojej Cari jest zdecydowanie żwawszy) Spalanie też nie jest wcale duże : trasa 6-7 , miasto ok. 9 (benzyna), gaz ok - 8l i 10l. Ze spokojem mogę polecić ten silnik :biggrin:
MotyF - 10-01-2009, 00:00

Polecam Ci GDI pod jednym warunkiem....że nie nie bedziesz żałował 2-3 litry na 100km. Bo jak moja Cari GDI pali 13/14l na 100 dopiero czuje się jak kierowca. To auto potrzebuje obrotów i paliwa. Ci co piszą, że pali im 8 to te same auta, które mijasz ze słowami "kto mu ku..wa dał prawko". Bez urazy chłopaki. :)

Trasa to inna bajka. Rzeszów - Kraków. Bez paru odcinków 150/160 na zegarze, kilkanaście rundek wkoło Wawelka, powrót, wyprzedzanie, odcinki po 190 i średnie spalanie 6,7. Cudo.

Robson86 napisał/a:

GDI mniej pali, w trasie udalo mi sie zejsc wg kompa nie raz do 3,5l/100km :twisted:

Coś kolega nieśmiało to pisał ale to fakt. Tryb ECO jest dobry (o ile się tak zowie). Jadąc 150km/h odciągasz gaz do momentu , żeby nie zaczęło zwalniać auto i pokaże komputer nawe spalanie rzędu 2,5/100km. Dlatego średnie trasowe są czasami bardzo niskie.

marek85 - 10-01-2009, 00:59

MotyF napisał/a:
Ci co piszą, że pali im 8 to te same auta, które mijasz ze słowami "kto mu ku..wa dał prawko".

heheh 8 l /100 to normalna jazda miejska - jedynka dwójka stop, jedynka dwójka stop, no może czasem uda się wrzucić trójkę :mrgreen:

MotyF - 10-01-2009, 01:02

To popatrz na komputer na 1 i 2 biegu. Spalanie chwilowe 25-40 l. To jak Ci 8 wychodzi?
Morfi - 10-01-2009, 07:10

moje max spalanie to bylo teraz 9,6l. 560km.
Ale jazda z klima itd. Dla mnie spalanie to najwiekszy plus tego silnika :D
Wkoncu to byl najwiekszy powód dlaczego GDI :)

Anonymous - 10-01-2009, 09:20

Ja mam 1,8 16v w automacie i spalanie wychodzi mi w trasie 7-8 l a po miescie 9-11 l. Myslę, że to i tak nie jest zły wynik, ale jak wcisnę mu gaz to dopiero jest uciecha.....nic to te 11 litrów :lol:

A co do usterek to odpukać, oprócz wymiany rozrządu, płynów, filtrów, świec itp wszystko gra i buczy, POLECAM!!!

Siukim - 10-01-2009, 09:45

Jestem biednym studentem to raczej spalanie ma dla mnie znaczenie hehe .Mam jeszcze pytanie czy w Carismie I byl jakis lifting jakies zmiany drobne jesli tak to jakie i w ktorym roku :D