[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Katalizator - Lancer CYxA
Hubeeert - 09-05-2009, 10:53
krzychu napisał/a: | Dobry tuner powinien umieć zrobić indywidualny program. |
Do wolnossącego?
Program robi się pod modyfikacje - bez nich na restrykcyjnym fabrycznym dolocie i wydechu z fabrycznym oprogramowaniem i sterowaniem MIVEC na fabrycznych wałkach duzo nie zwojujesz.
krzychu - 09-05-2009, 11:28
Zgadza się Hubert ale mówię o fakcie że "chip" to nie jest kostka którą się wymienia i gotowe chodź ponoć w dieslach niekiedy tak się da zrobić. Z tym że to jest zły pomysł i najlepiej przygotować indywidualne mapy. Tak samo można zrobić dla wolno saka. Wyprzedzenie zapłonu ustawić tylko na 98 oktanów, olać normy spalin + lekki modyfikacje dolotu i wylotu powinno do 5-10% dać.
Oczywiście opłacalność jest pod dużym znakiem zapytania i lepiej sprzedać i kupić Ralliart-a.
Krzychu
Morfi - 09-05-2009, 14:31
krzychu, to nie takie proste w nowoczesnym benzyniaku. i żadne lekkie modyfikacje i dadzą 5%. To sie dało ale w silnikach z poczatku lat 90 gdzie za 2 tys zł mogłeś podnieść moc nawet o 20KM
patryczek0909 - 15-12-2014, 16:15
Jak już o katalizatorach To ktoś orientuje się cenowo jak to wygląda i gdzie by można kupić?
maleo_m - 23-09-2015, 07:55 Temat postu: [CY3A 1.8] Katalizator - zamiennik Cześć,
Posypał mi się katalizator. Wyciąłem, wstawiłem "emulator sondy lambda". Niestety to rozwiązanie w mojej ocenie się nie sprawda:
a) zapala się dość często check engine - catalyst damaged i trzeba błąd kasować
b) zrobiło się cholernie głośno.
Jako, że nowy oryginalny katalizator kosztuje około 3500 pln, chcę wstawić zamiennik. Czy ktoś już przerabiał ten temat? A może wystarczy wymienić sam wkład? I jakie wartości przepływu powietrza powinny być, aby nie zdusić silnika? Jakich producentów zamienników/wkładów możecie polecić? Jaki warsztat W-wa i okolice - preferowana linia Otwocka.
(Sportback 1.8 143km)
Pozdrawiam,
MM.
mjsystem - 23-09-2015, 09:25
Spróbuj kupić używkę z alledrogo. Chyba najlepsze rozwiązania.
komajaro - 25-04-2017, 10:36
A co z oslona katalizatora ?
Moja jest "lekko" sypiaca sie i wyglada jakby za rok miala sie rozkruszyc.
Co w takim przypadku moge zrobic ?
Oczywiscie kupno katalizatora to jedno z rozwiazan, ale wolalbym cos tanszego rowniez poznac.
Wiec, ze w niektorych hondach mozna taka obudowe po prostu kupic, ale w mitsubishi nie slyszalem.
howardo2 - 13-08-2017, 13:16
komajaro napisał/a: | A co z oslona katalizatora ?
Moja jest "lekko" sypiaca sie i wyglada jakby za rok miala sie rozkruszyc.
Co w takim przypadku moge zrobic ?
Oczywiscie kupno katalizatora to jedno z rozwiazan, ale wolalbym cos tanszego rowniez poznac.
Wiec, ze w niektorych hondach mozna taka obudowe po prostu kupic, ale w mitsubishi nie slyszalem. |
U mnie jest jeszcze gorzej - osłona jest całkowicie luźna i dosyć głośno brzęczy.
Co w takim przypadku - czy da się ją wymienić czy trzeba wymieniać cały katalizator (wydech) ?
Sushi - 22-08-2017, 09:25
Nie wiem czy to jest jakiś żart, ale nikt w ASO (dzwoniłem do kilku), nie potrafi mi powiedzieć jaki katalizator montowany był w Lancerach 2010-2011 1.6 - ale pojemność 1.5, 1.8 pewnie taki sam. Chodzi mi konkretnie o to czy jest to katalizator trójdrożny/trójfunkcyjny TWC czy jakiś inny? W jednym ASO powiedział mi tylko (po nr VIN), że są dwa katalizatory pierwszy za kolektorem SCC drugi UCC - ale co oznaczają te symbole to nie wie. Potrzebuje pilnie inf. jaki/jakie katalizatory są montowane.
|
|
|