Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Wyciek oleju z....?
Anonymous - 08-04-2009, 12:05
u mnie bylo sucho do 85 tys i tez zaczelo sie pocic aktualny prebieg to 91 tys oleju nie ubywa
saphire - 09-04-2009, 14:13
Turbawkę sprawdzałeś czy nie rzyga olejem w kolektor?
Anonymous - 09-04-2009, 14:44
turbinka dziala jak marzenie nic z niej nie cieknie
Anonymous - 10-04-2009, 09:21
a kto powiedział, że musi cieknąć na zewnątrz? przez co? metalowy korpus? Jak już cieknie to "do środka" i stąd pocenie EGR
Ja już wybadałem temat u kilku mechaniorów.
Winna jest turbina, która pluje olejem Szczególnie na zimnym silniku
Turbinkę trzeba by regenerować (koszt ok 800), ale to niestety nie wszystko. Po takiej regeneracji należałoby wymienić katalizatory (w DID-ach są 2 - jeden normalny dolny, drugi wcześniej, zaraz za kolektorem), koszt ok. 1400 gdzie bym się nie pytał. Czemu? Bo są zapchane i ponoć po miesiącu znowu by turbo zaczęło puszczać olej
Byłem w bardzo wielu warsztatach z tą sprawą i wniosek jest prosty nie robić tego :-] albo ew. wspawać rurki zamiast katów (tylko że wtedy ekologia mówi głośne NIE).
Gdyby ktoś jednak chciał robić tą turbinę, to niech pamięta że jak już się ją zregeneruje/wymieni - trzeba wyczyścić układ dolotowy z tego syfu co się nagromadził, wyczyścić intercooler itd
Anonymous - 10-04-2009, 13:09
ale gdyby turbina puszczala olej do srodka to auto by nie dymilo nadmiernie? czy sie myle? moja carisma nie dymi na czarno jak inne diesle mam ja od 1.5 roku i nadal mnie to dziwi, nawet jak wcisne jej do podlogi nie zostawi chmury dymu chodzi jak benzyniak, w waszych DI-Dach tez tak jest?
Tomashi - 10-04-2009, 13:23
Też.
Zmartwiłeś mnie, @andy1e stwierdzeniem, że pocenie w ERG do wina turbiny
Choć może nie jest tak źle...?
Czy jest tu Właściciel DI-Da, któremu "poszła" turbina? I jeśli tak, to ile przebiegu miała?
pawelsonx - 10-04-2009, 14:37
to co na zdjęciu pokazane to normalna przypadłość silników od renault problem też występuje w lagunie nie ma się co martwić na forum laguny jest opisane że można wymienić uszczelki w tym zaworze ale po jakimś czasie wycieki znowu będą.
komplet uszczelek około 25 zł. Wyciek na oryginalnych częściach pojawia się po około 80k km. na forum laguny pisze żeby to zostawić no chyba że już bardzo ostro cieknie.
Co do turbin w lagunie jeżeli jest stosowany dobry olej i systematycznie zmieniany i jeżeli turbo jest schłodzone po ostrej jeździe to awarie zaczynają sie około 280k km.
Zdarzały się wcześniej ale to tylko wtedy kiedy silnik jest katowany a turbina nie jest schłodzona po ostrej jeździe, no i zapomina się o terminowej zmianie oleju w silniku oraz o stosowaniu odpowiedniej jakości olejów
Pieniek - 10-04-2009, 23:40
Uszczelnienie EGR-a to tylko zabieg kosmetyczny i nie załatwia sprawy puszczania oleju przez turbinę. Moja ma przebieg 192 tkm z czego ostatnie 60tkm po chipie, tak więc jest mocniej obciążona niż seria. Mam większy wyciek oleju ale pomiędzy wymianami ubywa ok. 1/4 stanu. Niestety od pewnego czasu obserwuję nieznaczne osłabienie osiągów i dymienie na czarno prze max przyspieszaniu. Powoli będę przymierzał się do regeneracji turbinki.
Może nie wszyscy wiedzą co się dzieje jak w wymęczonej turbince nagle puści uszczelniacz więc przypomnę.
Turbo zasysa gwałtownie duże ilości oleju wtłaczając je do komory spalania co powoduje niekontrolowane wkręcenie się silnika na obroty rzędu 6000-7000. Oczywiście nie pomaga wyjęcie kluczyka, czy wysprzęglenie. Jedyny sposób to zduszenie samochodu hamulcem najlepiej na wysokim biegu aż do zgaśnięcia silnika.
Kolega miał taką akcję w Volvo V40 z takim samym silnikiem jak w Cari i podobno wrażenie jest dość ciekawe. Przydarzyło mu się to podczas oczekiwania na czerwonym świetle i o mało nie skończyło się rozbiciem auta o stojący przed nim samochód.
Pozdrawiam.
pawelsonx - 11-04-2009, 14:06
Ale to na zdjęciu to nie zawór Egr tylko przepustnica gasząca która zamyka dopływ powietrza np w czasie gaszenia silnika. Jak dobrze pamiętam w tych silnikach egr jest z drugiej strony gumowego węża dolotowego.
Co do turbo to bez paniki jak nie kopci na niebiesko i jeżeli nie ma oleju w przewodach powietrznych to raczej nie puszcza oleju.
Premieros - 12-04-2009, 12:48
MIałem to samo. Mechanik stwierdził ze nie opłaca kupować się czegoś tam nowego bo by za drogo wysżło. Sam coś tram kleił i teraz jest spokój
troszkę bez konkretów ale jakieś info masz
Tomashi - 14-04-2009, 21:57
Dziękuje za podpowiedzi
Dziwi natomiast, że dla jednych to zawór ERG, dla innych "przepustnica"...
pozdr.
pawelsonx - 14-04-2009, 22:37
bo to jest przepustnica
w did EGR jest elektrycznie sterowany a tu schemat jak się sprawdza i gdzie się znajduje według schematu to jest zupełnie w innym miejscu niż na zdjęciu na początku posta
I na prawdę więcej informacji na temat tego silnika można znaleźć na forum renault laguna oni mają więcej doświadczenia z tym silnikiem. I polecam ściągnąć manuale do naszych samochodów tam wszystko jest opisane
http://renaultlaguna.pl/forum/index.php
a tu to co jest na zdjęciu
Tomashi - 14-04-2009, 23:50
saphire - 16-04-2009, 09:42
andy1 napisał/a: | Winna jest turbina, która pluje olejem Szczególnie na zimnym silniku |
Mówiłem...
pawelsonx - 16-04-2009, 14:01
andy1 napisał/a: |
Ja już wybadałem temat u kilku mechaniorów.
Winna jest turbina, która pluje olejem Szczególnie na zimnym silniku
|
Ja bym zmienił tych kilku mechaników którzy nie wiedzą gdzie jest egr a gdzie przepustnica gasząca .
Z tego wynika że wszyscy użytkownicy di-d muszą regenerować turbo w przypadku pocenia się mieszka który uruchamia przepustnice gaszącą
|
|
|