Carisma - Techniczne - Zimowa zapaść 1.9TD
blue022 - 18-01-2009, 11:30
W Workplace Carismy jest owszem rozpiska gdzie są złaczki elektryki do pompy... niestety bez opisu do czego kazda z nich
Immobiliser powinien odcinać pompe (chyba elektrozawór paliwowy), tyle że nie wiem gdzie to zmierzyć na złączkach pompy, by to wykluczyć
Jeśli nie bedzie to immobilaiser... to może spróbować na holowanie odpalić?
Premieros - 18-01-2009, 12:32
Sprawdź jeszcze bezpiecznik przy klemie akumulatora 80amper - u mnie było podobnie i okazało się właśnie że bezpiecznik padł. Choć sądzę że jednak to nie to ale warto sprawdzić
blue022 - 18-01-2009, 22:47
Tak jak wspominałem wcześniej, jest napiecie 12V na świecach, więc bezpiecznik 80A przy klemie raczej OK, ale dzięki za sugestie.
[ Dodano: 22-02-2009, 21:55 ]
Więc tak, problem rozwiązano w następujący sposób.
Mechanik przejął autko, przekazałem mu co sprowdziłem i co wymieniłem (świece żarowe). Był to czas słynnych mrozów po -20 wiec mechanik nie specjalnie wnikając, będąc po kilku podobnych przypadkach, postawił na problemy z zasilaniem paliwa. Wyczyszczono durszlak w zbiorniku, wymieniono filtr paliwa, wstawiono zaworek by zapobiec cofaniu ropy.
Autko paliło lepiej, lecz start zimnego silnika był mało sympatyczny, dużo kręcenia rozrusznikiem... nie byłem zadowolony.
Po powtórnej wizycie u mechanika, posprawdzał to i owo, ponoć znalazł jakiś wężyk paliwowy z pęknięciem ale niewiele się zmieniło. Więc zaproponował wizyte u pompiarza, ze wskazaniem na pompe wtryskową
W desperacji przed oddaniem auta do innego warsztatu, poczytałem na forum o diagnostyce poprzez zczytanie błędów komputera. Wykonałem tescik w autku gdzie pojawił się błąd 45 (przekażnik świec żarowych)... bardzo mocno mnie to zastanowiło.
Odpiąłem przewody zasilania świec i sprawdziłem je miernikiem, tu ogromna niespodzianka! wszystkie cztery świeczki spalone!!!(?)
Kupiłem cztery nowe świece NGK i wymieniłem. Autko odżyło, pali bez problemu jak żyletka!
Wnioski:
Nie kupujcie i nie montujcie słowackich świec ISKRA! to szajs, który po 2 tygodniach padł, paląc się jedna po drugiej, totalnie zmyliły mnie i mechanika.
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie w rozwiązania w sumie trywialnej usterki.
pozdrawiam
Blue
|
|
|