[97-04]Galant EAxA/W - siłownik maski do mitsubishi galanta 2.0
raddex - 21-01-2009, 22:18
Czy ktoś zna może wagę maski silnika od Galanta rekina? Oczywiście przybliżoną - nie co do grama.
migro - 21-01-2009, 23:36
Nie całe 20 kg (chyba 17), ale waga to nie wszystko.
Mamy tu do czynienia z dźwignią
Wazna jest odległość siłownika od zawiasu oraz kąt nachylenia.
Co trzeba uwzględnić
Uproszczone oblicznie
Anonymous - 22-01-2009, 00:13
jak czegos szukacie-nie wiecie to pytajcie
cena to 69.95$ dostepne na REDLINETUNING
FILMIK
Mirek Jurek - 22-01-2009, 01:32
No i po co Wam to? Galant to nie Passat - maski codziennie nie trzeba podnosic
Fakt, ze fajny bajer. Nawt mojej Lubej sie podoba Zapytala sie: Czy to bedzie robic takie pssst?
Bartek - 22-01-2009, 07:39
Mirek Jurek napisał/a: | Czy to bedzie robic takie pssst? |
Od robienia pssst są inne elementy pod maską
tommyc1 - 22-01-2009, 08:23
a wlasnie ze w tym okresie (zima) to czesto zagladam pod maske-ot, zeby chociaz plynu do spriskiwaczy dolac:)
i ten patyk tez mnie troszke wkurza, bo nawet w bidnej xsarze mojego ojca sa silowniki;)
Anonymous - 22-01-2009, 11:07
Bartek napisał/a: | Mirek Jurek napisał/a:
Czy to bedzie robic takie pssst?
Od robienia pssst są inne elementy pod maską | owszem sa ale to rowniez zrobi male pssst
[ Dodano: 22-01-2009, 11:16 ]
Mirek Jurek napisał/a: | Galant to nie Passat - maski codziennie nie trzeba podnosic | zaraz do pasata go porownywac
ja pod maske nie zagladam prawie wcale ale jest ona stanowczo zaciezka i gdybym mial troche zbednej kaski pomyslalbym o takim bajerku ...narazie czekam na cos innego co juz do mnie jedzie
Anonymous - 22-01-2009, 12:09
tommyc1, dokladnie plyn do spryskiwaczy .. tera to sie tego syfu zbiera na szybie i swiatlach ze szkoda gadac ... ostatnio mialem 5mm warstwe brudu blota i kurzu na swiatlach i wyszlo na to ze dlugie swiecily gorzej niz krotkie ;p
migro - 07-02-2009, 00:20
Bartek napisał/a: | Zamówiłem siłowniki od Ścerry (485 długości, 500 N siły ).... będę rzeźbił |
Wyrzeźbiłeś już coś, bo ja tak.
Najtrudniejsze było obliczenie, jaką musza mieć te sprężyny siłę (długość łatwo zmierzyć).
Szare komórki aż buzowały, jak przypominałem sobie fizę zprzed kilkunastu lat. Wyszło mi (moge sie mylić), że żeby utrzymać (nie podnosić!!) maskę w pozycji otwartej (zakładając, że punkty mocowania to śruba trzymająca błotnik i koniec (ok. 1cm) zawiasu maski) potrzeba ok. 60kg, czyli ok. 600N, czyli dwie sprezyny po 300N.
No, ale chciałem, żeby maska sie otwierała sama. I tu mały problem, bo zeby się sama otwierała po uchyleniu na ok. 10cm to potrzebowałbym ok. 2x1000N!! Czyli po zamknięciu na zawiasy i na błotnik naciskałbym cały czas z siłą po ok 100kg po każdej stronie!!!!To by nie było chyba za zdrowe dla autka.
Zdecydowałem się na spreżyny z klapy bagażnika Mercedesa klasy C kombi zprzed 2000r.,
dł. 285mm, siła 450N, średnica 18 mm, skok 189mm, Nr. Mercedes Benz 2029800364, które kupiłem tu (firma Botem)
Wygladają one tak. Ten dolny jest juz z nowymi końcówkami.
Niektóre tanie sprężyny nie mają "hamulca", tzn. normalnie siłowniki pod koniec wysuwania się są wolniejsze, jest do dość ważne, ponieważ im bardziej maska jest otwarta, tym mniej siły jest potrzebne i gdyby nie ten "hamulec" pewnie trochę by szarpało.
Montowanie było dość łatwe.
Trzeba tylko wywiercić i nagwintować dziurki M6 w zawiasach, wkrecić w nie i w miejsce śrubek w błotniku (M6) nowe końcówki i zaczepić sprezynę.
Mocowanie w zawiasie (widać jeszcze jedną dziurkę, to była mała pomyłka)Nie zapomnieć o czymś antykorozyjnym.
Widok z boku i od przodu.
Przez to, że błotnik i maska są troche zaokrąglone, a sprężyna prosta, jest ona lekko naciskana (wyginana) przy zamkniętej masce. Muszę jeszcze "porzeźbić".
Tomasz82 - 07-02-2009, 00:36
Migro-po zamontowaniu tych siłowników wyczyść sobie dobrze zamek co zapina maskę,aby był sprawny i trochę smaru nie zaszkodzi.
Moj kolega miał taki przypadek ze na dołku podskoczył i dobrze że wolno jechał i otworzyła mu się maska.Po zamknieciu tam działa siła na tą maskę i zamek musi być sprawny.
A otwarcie maski przy dużej predkości nic miłego ja to przeżyłem.
migro - 07-02-2009, 00:41
Tomasz82 napisał/a: | Migro-po zamontowaniu tych siłowników wyczyść sobie dobrze zamek co zapina maskę,aby był sprawny i trochę smaru nie zaszkodzi. |
Zrobione
Tomasz82 - 07-02-2009, 01:03
migro napisał/a: | Zrobione |
I bardzo dobrze bo nie chciał bym przeczytać za jakiś czas że coś Ci się stało.
SirSinner - 08-02-2009, 19:45
mirgo - nie lubie Cię
Właśnie miałem się pochwalić, że sobie popełniłem otwieranie maski a tu proszę. Moje wtgląda podobnie, z tym że mam inne mocowanie siłowników. Jutro zapodam fotki.
Ale za jedno mszę podziękować, czyli mocowanie do klapy. Ja dorabiałem blaszkę a tu proszę wystarczyło nawiercić i nagwintować i gotowe (a ja ze 2 godziny mocowanie chytoliłem).
jacek11 - 08-02-2009, 20:10
migro, mam pytanie.Czy klapa w miejscu mocowania siłowników nie łamie się?
Przy zamykaniu trzeba użyć pewnej siły
seir - 08-02-2009, 21:16
tommyc1 napisał/a: | frykas napisał/a: | ja bym sie pisał na gotowy zestaw od raddex 'a ... jakby coś się ruszyło w temacie to jestem 1 w kolejce |
ja tez |
To jestem 3 w kolejce Do galanta ofkors...
|
|
|