Carisma - Techniczne - stuki w zawieszeniu albo kolach?
kornel - 09-02-2009, 10:19
ja wlasnie mam zamiar wymienic koncowki stabilizatora.ciezko je dostac w uk. a w mitsubishi chca 50funtow!!!!!!!!! wczesniej mialem problem z zawieszeniem-strasznie cos jakby kwiczalo przy docisku kolem(na muldach).okazalo sie,ze sprezyna pekla na pol ! moze masz ktorys z tych problemow
jolly69 - 09-02-2009, 17:54
Podłączę się pod temat. Właśnie wyszło, że do wymiany są u mnie wahacze i gumy stabilizatora. Generalnie auto jest ciche, nie słychać stuków, więc problem się dopiero zaczyna. I właśnie mam pytanie o wahacze, gdyż mają już luzy na swożniu . Czy w carismie można wymieniać sam swożeń, czy trzeba cały wahacz ?? Dopiero co zamieniłem Colta na Carismę i wiem że w Colcie wymieniało się cały wahacz a jak jest w Cari ?? Dodam, że w serwisie powiedzieli że oni doradzają tylko i wyłącznie wymianę całych wahaczy bo zdarzało się, że wciskane ( na prasie chyba ) swożnie już na starcie dostawały luzy.. powiedzcie, czy ktoś wymieniał tylko swożeń i jak to chodzi ??
Anonymous - 09-02-2009, 18:00
ja u siebie w Cari w ciągu trzech lat użytkowania już 2 razy wymieniałem sworznie i wszystko było ok. Także myślę, że spokojnie możesz wymieniać. Pozdrawiam!
rodman26 - 09-02-2009, 19:21
Witam!Jak już tak piszecie o zawieszeniu a mam jeden problem to może poradzi mi ktoś co zrobić.Mam do wymiany przedni drążek poprzeczny stabilizatorów(chodzi tu o gumy)i z tego co widzialem pod autem to jest ciężko go wydostać z tamtąd i teraz pytanie czy mając kanał samemu idzie to zrobić czy lepiej nie sypać k...... i dać to mechanikowi do zrobienia
jolly69 - 09-02-2009, 21:03
Elektrownik napisał/a: | ja u siebie w Cari w ciągu trzech lat użytkowania już 2 razy wymieniałem sworznie i wszystko było ok. Także myślę, że spokojnie możesz wymieniać. Pozdrawiam! |
Dzięki za radę, chodzi mi przede wszystkim o koszta związane z wymianą wahaczy (coś około 300 zł za sztukę - nie mówię oczywiście o tanich podróbkach). Nawet jeżeli wymiana sworzni nie wystarczy na taki sam czas jak nowe wahacze to i tak uważam że ceny napraw są nieporównywalne i chyba jednak zaryzykuję z samymi sworzniami.. tylko warsztat muszę znaleźć co mi to porządnie zrobią.. ale to temat na inny post..
mlun - 10-02-2009, 18:45
W twojej cari sworznie mżan wymieniać. Dopiero po lifcie trzeba wymieniać cały wachacz.
SHARK1979 - 12-02-2009, 15:12
mlun napisał/a: | W twojej cari sworznie mżan wymieniać |
mam Cari przed liftem i już wymieniałem sam sworzeń.
saphire - 13-02-2009, 15:13
W Cari przed liftem wymieniałem sworznie
na "555" (ThreeFive) kupowane u Japaneze:
SHARK1979 - 13-02-2009, 16:55
Jeszcze jedna sprawa, może koleś w sklepie się pomylił ale są dwa rodzaje, z gładkim brzegiem i z wielowpustem o czym się przekonałem rozbierając u siebie, dostałem gładki a miałem ten drugi
jachacyp - 15-10-2011, 21:19
Witam.Jestem nowy na forum, ale coś na ten temat wiem.Mam problem z drobnymi stukami.Byłem na OSK,trzepali zawieszenie, bujali na boki,sprawdzali amory i ...NIC-dalej stuka.Najbardziej jest to odczuwalne podczas jazdy po drobnych nierównościach, bardzo chropowatym asfalcie,wypłuczynach na drodze.Może ktoś wie co to może być
SHARK1979 - 15-10-2011, 22:37
jachacyp napisał/a: | .Najbardziej jest to odczuwalne podczas jazdy po drobnych nierównościach |
Może Łożysko kolumny Mcphersona, tak miałem nikt nie wiedział co to ale jestem uparty, kupiłem wymienili i cisza
Hugo - 16-10-2011, 09:32
jachacyp napisał/a: | Może ktoś wie co to może być | Luzy na zaciskach hamulcowych. Kopnij w koło a się przekonasz.
SHARK1979 - 16-10-2011, 19:16
jachacyp napisał/a: | .Może ktoś wie co to może być |
Tam gdzie masz z przodu klocki zamontowane w tym kopycie i to całe może mieć luz i grechotać, jak sam nie kumasz mechaniorowi powiedz czy komuś kto troszkę grzebie w tym
Anonymous - 16-10-2011, 19:44
jolly69 napisał/a: | chodzi mi przede wszystkim o koszta |
rok temu wymieniałem kompletne wahacze bo poprzedni właściciel przyspawał sworznie do wahaczy i zmienił geometrie tak że opony wystarczyły na sezon. Koszta to 135 zł za szt. u Japaneze.
502marian - 16-10-2011, 23:37
Koloego jachacyp.
Miałem podobne objawy. OSK nie mogła nic wykryć. Najpierw wymieniłem łączniki stabilizatorów. Stukanie nie ustawało. Nastepna diagnoza to zuzyta prawa końcówka drążka kierowniczego. Wymieniłem po obu stronach i stukanie ustało. Zaczął bym od sprawdzenia tych elementów bo to podstawa. Oczywiście nie mozna wykluczyc że problem lezy w innym miejscu. Musisz znależć tylko fachowca. Ja swój samochód sprawdzałem na SKO trzy razy, bawili się szarpakami i innymi gadzetami i nie mogli znależć przyczyny dziwnych stuków. Pojechałem do innego mechanika i postawił diagnozę po 2 min., pokazał mi od spodu gdzie sa luzy, wymienił koncówki, ustawił zbiezność i jest ok.
|
|
|