[04-13]Colt CZx - wraca temat "bieg wsteczny", ale jeszcze bardziej
ropas - 04-02-2009, 10:36
35 tys km
Anonymous - 06-02-2009, 22:26
ropas napisał/a: | Najgorzej jest gdy silnik jest zimny. Czy myślicie, że to kwestia tarczy/docisku sprzęgła?? Pomocy! |
Przy zimnym silniku mam również problem z 3. biegiem. Wejdzie albo nie
basia-colt - 30-01-2011, 15:31
Panowie, Panie, jestem nowa na forum także proszę o wyrozumiałość
Mam Colta rocznik 2005, silnik 1,4. Skrzynia manualna. Mam to auto od roku.
Od samego początku biegi ciężko wchodziły, ale teraz jest już masakra, żeby przełączyć bieg muszę czasami użyć dwóch rąk, bo za cholerę nie da się ruszyć lewarkiem :/
Wiecie co może być przyczyną?
Misiek :) - 30-01-2011, 16:03
basia-colt napisał/a: | Mam Colta rocznik 2005, silnik 1,4. |
Ostatni colt produkowany z silnikiem 1,4
1978 do 1983: MITSUBISHI COLT A150
1400GLX 51kW-70KM/5000 106Nm/3500 152km/h 14,5 4G12 820kg
1400Turbo 77kW-105KM/5500 155Nm/3500 180km/h ? ? 860kg
basia-colt, Ty masz 1,3 lub 1,5. chyba, że masz średnią arytmetyczną tych silników
Slaw - 30-01-2011, 18:48
Głównym sprzymierzeńcem tych problemów jest niestety niska temperatura
digidy - 25-09-2016, 13:55
Witam wszystkich:-).
Czy komuś udało się wyeliminować zgrzytanie biegu wstecznego?Zakupiliśmy Mitsubishi Colt 1,3 3d '08 108 tyś przebiegu.Biegi do przodu wchodzą dobrze i bez większego oporu, niekiedy tylko jedynka ciężej, ale to się zdarza przy każdym aucie, jednak ten wsteczny... Słychać go nawet przy delikatnym wbijaniu, będę próbował dziś jeszcze po dłuższym trzymaniu sprzęgła, ale wczoraj tak robiłem i raczej nie pomagało, tak samo przy przebiciu np. z jedynki na wsteczny bez ponownego wciskania sprzęgła (dziwne!). Sprzęgło wg mnie jest w dobrym stanie, 100 tyś przebiegu, łapie w porządku na środku ruchu a nie przy końcu jak to ma miejsce przy kończącej się tarczy... Jeszcze jeden element na który zwróciłęm uwagę. Czytałem, że wiele osób ma takie objawy, tak? Mianowicie: skrzynia/sprzęgło hałasuje przy zwolnionym pedale sprzęgła(na jałowych obrotach), wciskamy sprzęgło i ten hałas po kilku sekundach ustaje, dodatkowo na końcu momentu zwalniania sprzęgła słychać charakterystyczne lekkie puknięcie. Nie słuchałem innych coltów, nie wiem czy to standard... Auto mamy od wczoraj od wieczora. Zamierzam jutro sprawdzić stan oleju w skrzyni i nawet jeśli będzie prawidłowy to mimo wszystko wymienić go na CASTROL BOT 328 SAE 75-90 GL-4 pełny syntetyk. Czytałem, że komuś to pomogło...
Podzielcie się proszę swoimi sposrzeżeniami:-)
klemson - 25-09-2016, 15:47
digidy napisał/a: | Witam wszystkich:-).
Czy komuś udało się wyeliminować zgrzytanie biegu wstecznego?Zakupiliśmy Mitsubishi Colt 1,3 3d '08 108 tyś przebiegu.Biegi do przodu wchodzą dobrze i bez większego oporu, niekiedy tylko jedynka ciężej, ale to się zdarza przy każdym aucie, jednak ten wsteczny... Słychać go nawet przy delikatnym wbijaniu, będę próbował dziś jeszcze po dłuższym trzymaniu sprzęgła, ale wczoraj tak robiłem i raczej nie pomagało, tak samo przy przebiciu np. z jedynki na wsteczny bez ponownego wciskania sprzęgła (dziwne!). Sprzęgło wg mnie jest w dobrym stanie, 100 tyś przebiegu, łapie w porządku na środku ruchu a nie przy końcu jak to ma miejsce przy kończącej się tarczy... Jeszcze jeden element na który zwróciłęm uwagę. Czytałem, że wiele osób ma takie objawy, tak? Mianowicie: skrzynia/sprzęgło hałasuje przy zwolnionym pedale sprzęgła(na jałowych obrotach), wciskamy sprzęgło i ten hałas po kilku sekundach ustaje, dodatkowo na końcu momentu zwalniania sprzęgła słychać charakterystyczne lekkie puknięcie. Nie słuchałem innych coltów, nie wiem czy to standard... Auto mamy od wczoraj od wieczora. Zamierzam jutro sprawdzić stan oleju w skrzyni i nawet jeśli będzie prawidłowy to mimo wszystko wymienić go na CASTROL BOT 328 SAE 75-90 GL-4 pełny syntetyk. Czytałem, że komuś to pomogło...
Podzielcie się proszę swoimi sposrzeżeniami:-) |
Hej , mam tak samo i sie nie przejmuje , w instrukcji pisze , ze to jest normalne
https://naforum.zapodaj.net/df52d15e7a49.jpg.html
Misiek :) - 25-09-2016, 16:22
digidy napisał/a: | jednak ten wsteczny... Słychać go nawet przy delikatnym wbijaniu, będę próbował dziś jeszcze po dłuższym trzymaniu sprzęgła, ale wczoraj tak robiłem i raczej nie pomagało, tak samo przy przebiciu np. z jedynki na wsteczny bez ponownego wciskania sprzęgła (dziwne!). |
bieg wsteczny nie jest zsynchronizowany. Najlepij soowac podwójne wysprzęglenie.
Pawlik84 - 25-09-2016, 17:16
Ja stosuję się do tej instrukcji i nie zawsze to pomaga - mam wrażenie że wszystko odbywa się losowo (ciezko wchodząca jedynka i zgrzytający wsteczny). Osoby które wymieniły sprzęgło nie mają problemów z wrzucaniem jedynki na zimnym-ciepłym silniku i ze zgrzytaniem wstecznego, który faktycznie nie jest synchronizowany - ale nie powinien zgrzytać na postoju gdy przytrzymamy 3 s sprzęgło lub wciśniemy 2 razy pedał..
U mnie wymiana oleju na taki jaki zaleca producent nie poprawiła zmiany biegów - bez rezultatu. Jeżeli uda Ci się rozwiązać problem to podziel się. Jak coś zapraszam na priv.
digidy - 11-10-2016, 14:11
Misiek napisał/a: | digidy napisał/a: | jednak ten wsteczny... Słychać go nawet przy delikatnym wbijaniu, będę próbował dziś jeszcze po dłuższym trzymaniu sprzęgła, ale wczoraj tak robiłem i raczej nie pomagało, tak samo przy przebiciu np. z jedynki na wsteczny bez ponownego wciskania sprzęgła (dziwne!). |
bieg wsteczny nie jest zsynchronizowany. Najlepij soowac podwójne wysprzęglenie. |
Z tego co wiem to nigdzie wsteczny nie jest zsynchronizowany (dlatego wrzucamy go zawsze na postoju auta), a nigdy nie spotkałem się żeby wsteczny zgrzytał podczas wbijania go podczas postoju.
Pawlik84 napisał/a: | Ja stosuję się do tej instrukcji i nie zawsze to pomaga - mam wrażenie że wszystko odbywa się losowo (ciezko wchodząca jedynka i zgrzytający wsteczny). Osoby które wymieniły sprzęgło nie mają problemów z wrzucaniem jedynki na zimnym-ciepłym silniku i ze zgrzytaniem wstecznego, który faktycznie nie jest synchronizowany - ale nie powinien zgrzytać na postoju gdy przytrzymamy 3 s sprzęgło lub wciśniemy 2 razy pedał..
U mnie wymiana oleju na taki jaki zaleca producent nie poprawiła zmiany biegów - bez rezultatu. Jeżeli uda Ci się rozwiązać problem to podziel się. Jak coś zapraszam na priv.
|
Ja też nawet w tym momencie oleju nie wymieniam w skrzyni bo przejechałem się teraz 2razy autem żony na spokojnie i obstawiam sprzęgło. Mam kilka przesłanek:
1. Jedynki co jakiś czas nie można wbić z normalnym oporem, kiedy wbijemy inny bieg i przebijamy na 1nkę możemy ją wbić bez problemu albo kiedy auto jest w powolnym ruchu
2. Kiedy jedynki nie można wbić nie pomaga nawet wielokrotne wysprzęglenie, i tak nie wejdzie z normalnym oporem, musiałbym używać dużej siły (to nie powinno się zdarzać nigdy, nawet jeśli raz na jakiś czas bieg nie chce wejść to po kolejnym wysprzęgleniu powinien wejść bez problemu)
3. Wsteczny często zgrzyta a jeśli nie to słychać że i tak nie wchodzi prawidłowo (typowe lekkie uderzenie - zazębienie się trybów), podwójne czy potrójne wysprzęgalnie nie pomaga nigdy bo sprzęgło się kończy
klemson - 11-10-2016, 18:11
Ktos z wac stosowal ten zbieg ?
KLIKNIJ
Pawlik84 - 11-10-2016, 19:47
digidy napisał/a: |
Ja też nawet w tym momencie oleju nie wymieniam w skrzyni bo przejechałem się teraz 2razy autem żony na spokojnie i obstawiam sprzęgło. Mam kilka przesłanek:
1. Jedynki co jakiś czas nie można wbić z normalnym oporem, kiedy wbijemy inny bieg i przebijamy na 1nkę możemy ją wbić bez problemu albo kiedy auto jest w powolnym ruchu
2. Kiedy jedynki nie można wbić nie pomaga nawet wielokrotne wysprzęglenie, i tak nie wejdzie z normalnym oporem, musiałbym używać dużej siły (to nie powinno się zdarzać nigdy, nawet jeśli raz na jakiś czas bieg nie chce wejść to po kolejnym wysprzęgleniu powinien wejść bez problemu)
3. Wsteczny często zgrzyta a jeśli nie to słychać że i tak nie wchodzi prawidłowo (typowe lekkie uderzenie - zazębienie się trybów), podwójne czy potrójne wysprzęgalnie nie pomaga nigdy bo sprzęgło się kończy |
Mam identycznie opisany problem (w każdym z punktów a najbardziej w 3). Na wiosnę zaryzykuję wymianą sprzęgła. jak Ci pomoże wymiana to pochwal się.
A co do filmiku - to objaw tarcia lewarka zmiany biegów u mnie nie występuje - on chodzi płynnie - problem tkwi prawdopodobnie w opisanym sprzęgle.
|
|
|