[97-04]Galant EAxA/W - Klakson
Hugo - 24-06-2009, 17:40
A powiedzcie mi gdzie w Galu EA znajduje się klakson i jak do niego dotrzeć, bo mogę kupić za grosze kilka trąbek na pobliskim szrocie i bym nimi zastąpił to fabryczne beznadziejne "pierdzidełko".
m6riano - 18-08-2011, 22:48
Spróbowałem znowu wpiąć ten klakson i po kilkunastu minutach znowu zaczął samoistnie trąbić..zmierzyłem napięcie..w stanie wolnym jest 2,5v a przy załączonym normalnie 12v, też tak ktoś może miał?
mariuszmitsu - 13-04-2012, 22:26
Witam.
Mariusz z tej strony, mój klakson nie wydaje żadnego odgłosu może macie popmysł co padło?? bo ciężko mi się poruszać po Wrocławskich drogachbez klaksonu ,pełno tu oszołomów jeździ. Sprawa dotyczy Gala 2,0 benzynka kombi rok 99, czy to może być kwestia bezpieczników czy jakieś kabelki.
Z góry thx za info
m6riano - 13-04-2012, 22:41
A wiesz w ogóle gdzie w galu znajdują sie klaksony?
musisz sprawdzić czy dochodzi do nich napięcie..jeśli tak to masz spalone trąbiki/trąbki/klaksony(jak je zwał tak zwał, wiadomo ocobiega)
mariuszmitsu - 09-08-2013, 14:48
Witam.
Trochę odgrzeję starego kotleta ale cóż klakson nie zrobiony, i tak syrena znajduje sie zaraz przy grilu po stronie kierowcy u mnie jest coś spierdzielone w kierownicy ponieważ jak podpina m klakson to trąbi cały czas myślałem że może przekaźnik ale na innych bz. duża rzeźba jest by wyjąć airbag'a bo pewnie tam coś na taśmie jest nie halo.
Mariusz
Hugo - 09-08-2013, 15:28
mariuszmitsu napisał/a: | duża rzeźba jest by wyjąć airbag'a | Prościzna. Odłączasz akumulator, odkręcasz 2 śrubki typu torx po bokach kierownicy (w takich wgłębieniach), wyjmujesz poduszkę ciągnąc delikatnie do siebie, odpinasz wtyczkę od poduszki i wtyczkę od klaksonu i masz ją w rękach.
Tomii - 20-03-2015, 15:25
mariuszmitsu napisał/a: | i tak syrena znajduje sie zaraz przy grilu po stronie kierowcy |
no dobra, a wie ktoś może gdzie znajduje się drugi klakson ? Bedę miał możliwość podłączenia trabki dwutonowej i nie wiem czy instalacja uciągnie 4 klaksony
robertdg - 20-03-2015, 18:24
Pod lewym reflektorem (strona kierowcy) od strony nadkola
Tomii - 20-03-2015, 20:29
robertdg napisał/a: | Pod lewym reflektorem (strona kierowcy) od strony nadkola |
dojdę tam od góry ?
wyderka - 20-03-2015, 20:32
nie tylko od strony nadkola
Wajcheusz - 24-03-2015, 16:16
Więc tak Panowie i Panie.
Wczoraj rozebrałem kierownicę, wyjąłem ładunek pirotechniczny i doszedłem do złącza klaksonu.
Jak się okazuje żadnych sprężynek nic nie ma, jest coś co przypomina plaster miodu zalepiony z obu stron folią, ich ściśnięcie powoduje włączenie klaksonu.
Żeby to zrobić:
ODŁĄCZAMY AKU !!!
Dzięki temu nie wyzwolimy ładunku, ale też nie wyskoczy nam błąd AirBagów.
Odkręcamy 2 śruby przy manetkach, wyjmujemy poduchę, odkręcamy 4 śrubki na kluczyk 8 i wyjmujemy ładunek, zdejmujemy blachę z zewnątrz, następnie podważając brzegi, wyjmujemy środek, po jego wyjęciu, już na materiale poduchy widać nasz plaster miodu o którym pisałem wyżej.
U Mnie pomogło już samo jego zdjęcie i poprzeciskanie, podejrzewam, że powinien tam być jakiś żel, tak wygląda ...
Składamy w odwrotnej kolejności.
P.S. Oczywiście odłączamy wszystkie przewody itd.
U Mnie jeszcze co jakiś czas się zatnie, ale pomaga ponowne naciśnięcie na kierownicę
Polecam się na przyszłość
Hugo - 25-03-2015, 22:31
Wajcheusz, jak masz Gala wyprodukowanego po marcu 2000 r. (a wnioskując po zdjęciach masz takiego) to możesz odłączać poduszki powietrzne na podłączonym akumulatorze i błąd SRS nie wyskoczy.
|
|
|