Carisma - Ogólne - Tryb ECO
swistak1983 - 25-01-2009, 19:59
Dzieki.... A co do obrotów. Nie wiem ale zaczyna się coś poprawiać. Ostatnio jak zapaliłem na zimnym silniku obroty wzrosły do 2000 i powoli spadły do około 1000. Może odpowiedzią na to jest rozładowanie akumulatora. Po zakupie auto stało u lakiernika który robił drobne "poprawki" lakieru który rozładował akumulator 2 razy czy po tym trzeba uczyć silnik obrotów...
Moomin - 25-01-2009, 20:04
Są dwie szkoły.:) Jedni uczą, inni po prostu jeżdżą i obroty się same ustawiają. Ja nigdy nie uczyłem tylko po prostu wsiadałem i jechałem. Po czasie sam się nauczy.
swistak1983 - 25-01-2009, 20:06
To ostatnie pytanie i już nie męcze. Ile trzeba przejechać zeby się nauczył... I trzeba przy tym stosować się do jakiś zasad? Mam rozumieć że po rozładowaniu aku trzeba uczyć obrotów
Moomin - 25-01-2009, 20:11
Nie umiem Ci odpowiedzieć ile trzeba przejechać. U mnie w zasadzie nic złego się nie dzieje po odłączeniu akumulatora, tylko automatyczna skrzynia traci ustawienia i przez jakiś czas się uczy na nowo zmieniać poprawnie biegi.
W serwisach wgrywają jakieś tam gotowe ustawienia, ale są tu tacy co prace doktorskie na temat GDI napisali i twierdzą, że to zbyteczne. Użytkuj normalnie samochód bez żadnych specjalnych zasad i jeśli wszystko jest w porządku z autem to się same ułożą.
demeone - 25-01-2009, 20:15
co do nauki to znajdziesz tutaj opis ale tylko poprzez pozostawienie auta odpalonego na luzie:
http://forum.mitsumaniaki...i+nauka+obrotow
mlun - 27-01-2009, 00:18
Ja już dawno stwierdziłem że szkoda czasu na naukę obrotów na postoju. Wsiądź i się przejedź z 5-10km i już. A potem w trakcie jazdy sam już będzie bardziej dokładne dane zbierał.
demeone - 27-01-2009, 00:27
Moj jakos nie pozbieral te Cytat: | bardziej dokładne dane | podczas jazdy lepiej to zrobil na postoju ale kazdy moze robic jak chce
|
|
|