Carisma - Techniczne - siłowniki klapy bagażnika hatchback
misibiczi - 31-12-2009, 12:55
Krogoth napisał/a: | mogę się na nich uwiesić całym ciałem a one nawet nie drgną |
I bardzo dobrze, tak powinno być
Pozdrawiam.
Anonymous - 31-12-2009, 14:55
Krogoth napisał/a: | Przepraszam za odgrzebanie tematu, ale właśnie kurier przytaszczył moje siłowniki (POLCAR 37zł za sztukę ) wypakowałem i nie mogę ich złożyć nawet o milimetr mogę się na nich uwiesić całym ciałem a one nawet nie drgną... To normalne? |
A po co chcesz je skladac?? Niech Ci ktos przytrzyma klape i zakladasz je takie wysuniete. Nie trzeba ich chowac do zalozenia... przynajmniej tak bylo w moj przypadku.
Pozdro i szczesliwego Nowego Roku
ciniak - 31-12-2009, 15:41
Krogoth napisał/a: | mogę się na nich uwiesić całym ciałem a one nawet nie drgną |
To chyba nie jesteś zbyt ciężki W mojej cari (przed liftem) siłowniki mają 490 N.
Krogoth - 31-12-2009, 16:32
marcinmarcin napisał/a: | A po co chcesz je skladac?? |
Z ciekawości zanim montowałem
ciniak napisał/a: | To chyba nie jesteś zbyt ciężki W mojej cari (przed liftem) siłowniki mają 490 N. |
Moje mają teraz 520N, ja ok 80kg i nawet nie drgneły Ale po zamontowaniu działaja jak trzeba
robertdg - 31-12-2009, 18:19
Weźcie jeszcze pod uwage fakt, że wraz ze spadkiem temperatury otoczenia zaczynaja inaczej pracować sprężyny gazowe/siłowniki bagażnika, szczególnie jest to zauważalne na juz wypracowanych spręzynach, poprostu są one słabsze.
barthez2183 - 02-01-2010, 17:16
post do usunięcia,sorki
Anonymous - 04-01-2010, 14:23
Dokladnie... przy duzych mrozach silowniki bede mniej wydajne i beda słabiej trzymaly klape, tak wiec jezeli ktos ma je troche zużyte musi uwazac zeby mu klapa na glowe nie spadla
remi - 16-11-2010, 02:16
oj widzę, że stary temat ale coś dopiszę, bo mrozy zaczynają panować. Ostatnio zrobiło się trochę zimniej i klapa zaczęła mi się sama zamykać, patrzyłem na allegro za siłownikami ale ceny powalające, patrzyłem na szrotach ale oryginały w cari zajechane a od innych aut zbyt słabe. Przypadkiem wszedłem do zwykłego sklepu motoryzacyjnego a tam w koszu leży masa siłowników, trochę porysowane i brzydkie, sprzedawca tłumaczył, że na giełdę z nimi jeździł i tak się poniszczyły, jednak ręczył, że są sprawne. Nie miał mojej długości, więc kupiłem 1,5 cm krótsze o sile 500 N, fakt klapa otwiera się trochę niżej, jednak nie leci na głowę i przy zamykaniu nie muszę trzymać jej żeby mi sprężyn w zawieszeniu nie połamała , teraz porostu ciągnę ja w dół i puszczam a ona się sama zamyka. Koszt 30 zł za dwie sztuki. HA
Skrzypek - 16-11-2010, 13:22
mnie siłownik klapy bagażnika kosztował 37 zł, więc nie uważam aby było to drogo, a kupiłem w zwykłym sklepie
Enforcer - 14-12-2010, 13:33
Jestem po dzisiejszej wymianie siłowników tylnej klapy. Kupiłem polskie, firmy "Krosno", póki co mogę powiedzieć tylko o jakości wykonania która jest bardzo dobra. Mam nadzieje, że podobnie będzie z trwałością. Producent daje na nie 2 lata gwarancji, więc wiedzą co produkują.
Co do samego montażu to nie zgodzę się z przedmówcami, że potrzebna jest druga osoba do pomocy, mi pomogła najzwyklejsza miotła, którą podpieramy klape na środku o zamek i podłogę bagażnika. Najpierw wymieniamy jeden a później drugi siłownik (odradzam demontażu obu jednocześnie). W demontowanych siłownikach wystarczy lekko, płaskim śrubokrętem podważyć te blaszki (nie trzeba ich całkowicie demontować) i siłownik ładnie schodzi z mocowania. Nowe zakładamy na wcisk, nic nie podważamy, bo również elegancko wskakują. Jeśli wszystko wykonamy z należytą dokładnością i ostrożnością to zajmie nam to ok 5 min. i nie będziemy nikogo do tego fatygować.
kamir - 14-12-2010, 14:02
Enforcer, a możesz mi napisać jakie są koszta takich siłowników ??
I czy to jest rzeczywiście 490N??
Anonymous - 15-12-2010, 09:33
Ja swojego czasu w moim zamontowałem siłowniki 520N. Zimą pracują idealnie, ale latem trzeba mieć sporo siły aby uciągnąć klapę w dół. Jakbym wiedział jakie są mocne, to chyba zdecydowałbym się na słabsze.
Enforcer - 16-12-2010, 17:47
kamir napisał/a: | Enforcer, a możesz mi napisać jakie są koszta takich siłowników ??
I czy to jest rzeczywiście 490N?? |
Zapłaciłem 39 zł za szt.
Miałem zamówić 520N ale przez niedopatrzenie zamówiłem 490N (takie zresztą miałem do tej pory) i odnosząc się do do wypowiedzi byczeks'a, dobrze stało się jak się stało. Przy dzisiejszych mrozach (prawie - 15) działają świetnie i rzeczywiście 520N mogłyby okazać się w lecie zbyt mocne.
Póki co z czystym sumieniem polecam siłowniki tego producenta.
misibiczi - 16-12-2010, 17:51
Ja też mam KROSNO już ponad rok i bardzo sobie chwalę.
kamir - 16-12-2010, 21:14
Enforcer, Dzięki za odpowiedź
|
|
|