Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Wymieńcie oryginalne klocki hamulcowe na zamien
Anonymous - 09-02-2009, 11:18
C-crosser ma taki sam uklad hamulcowy czyli 294mm przod i 304 mm tyl jak outlander 2.0 DID, peugeot zapewne bedzie mial tak samo.
Anonymous - 09-02-2009, 17:53
Ali-En napisał/a: | Pe.te napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Hmm... tylko X3 ma lepsze hamulce w klasie wg testow AS. Prawie 300 mm tarczy na obie osie to wg mnie wystarczajace jak na auto o masie w granicach 1700 kg |
Natomiast według AMiS i jego Master Testu SUV (nr 10/2008) lepsze hamulce od Oulandera mają: Ford Kuga, Land Rover Freelander, Opel Antara, VW Tiguan, a nawet... brat bliźniak Peugeot 4007. W teście nie brały udziału modele "premium" jak X3 czy Q5.
| Skoro wolisz uwazac ze masz to najgorsze to Twoj problem. A to ze 4007 mimo ze to technologicznie tem sam samochod i hamuje "lepiej" wystarczy mi aby ten test traktowac z przymrozeniem oka. |
Wcale nie uważam, że Outlander ma najgorsze hamulce w klasie, uważam, że ma słabe. Zresztą w ww. teście wypadł w połowie stawki (gorsze były chociażby CR-V czy RAV4).
Jednak nie jest prawdą, że jakoby tylko X3 miał lepsze hamulce...
Chyba sam zresztą przyznasz - że dzisiaj droga hamowania rzędu 42/43 metry to żadna rewelacja. Dobry wynik to hamowanie poniżej 40 metrów...
Ali-En napisał/a: | C-crosser ma taki sam uklad hamulcowy czyli 294mm przod i 304 mm tyl jak outlander 2.0 DID, peugeot zapewne bedzie mial tak samo. |
Sama srednica tarcz to nie wszystko.
Przy jednakowych tarczach wystarczy założyć bardziej miękkie klocki, żeby auto hamowało lepiej... Oczywiście kosztem szybszego zużycia klocków i większego brudzenia felg...
Anonymous - 09-02-2009, 18:57
W tescie AS bylo to 38/39 m, wiec gdzie jest prawda?
Anonymous - 09-02-2009, 20:32
Ali-En napisał/a: | W tescie AS bylo to 38/39 m, wiec gdzie jest prawda? |
Pewnie jak zwykle gdzieś po środku...
krzychu - 09-02-2009, 22:27
Tak się zastanawiam jak oni to testują. Tak można pomysleć i pewnie mają 2 tyczki gość się rozpędza do 100km/h +/- 10km/h stara się hamować po przejechaniu tyczek i jak już tak 20 raz robi to pewnie się mu i noga zmęczy tak że te testy to można sobie o roztłuc. Takie moje zdanie. I fakt faktem z tego co widzę to np. francuzy mają bardzo agresywny hamulec i ciężko go wyczuć trzeba lekko traktować i one często mają najkrótszą drogę hamowania dlatego że najwcześniej przekazuje max moc hamowania ale to takie moje spostrzeżenia oparte na małej próbie więc obarczone dużym błędem statystycznym
Krzychu
bonito - 10-02-2009, 09:17 Temat postu: Zamieniki oryginalnych klocków Na przeglądzie 40 tys wymienili mi klocki na zamienniki Lucasa - hamuje się tak samo, ale przynajmniej nie piszczą jak oryginalne (no i były sporo tańsze). Co do szybkiego zużycia tarcz - przy tak mizernej średnicy na auto ważące ponad 1,6 tony, jest to niestety normalne... Wystarczy spojrzeć na tarcze Q5 (lub Tiguana) - są dużo większe. Dzięki temu wolniej się zużywają i droga hamowania się skraca (Q5 hamuje ze 100 km na dystansie 36m!)
Gunner - 19-02-2009, 16:15
To ja od siebie
Moj Outi zjechal klocki po 44 tys.Stan tarcz jest wciaz nienaganny.
Wymieniono je przy okazji przegladu na "orginaly".Padla tez oferta ze strony servisu dot.innych klockow.
Mialo to sie wiazac ze zmniejszonym zuzyciem tarcz.Bodaj ze klocki LUKASA.O ile dobrze pamietam tansze o jakies 100 zlociszy.
kosiar - 23-02-2009, 11:41
fajnie się czyta te Wasze spory , hamulce - dobre czy nie (może ankieta ?? żartuję) jak widać zdanie są podzielone, niektórzy koledzy tak kochają swoje MIŚKI i nie dopuszczają myśli że coś może być nie tak z ich autami, żadnych wad i tyle
Osobiście mam TURBIKA i też uważam że jak na 200 PS i jego osiągi to układ hamulcowy pozostawia wiele do życzenia
W moim aucie jeszcze nie sprawdzałem stanu tarcz ani klocków ( przebieg 22 000 km ) ale chyba z czystej ciekawości to zrobię
Co do ścieralności klocków i tarcz to koledzy wspomnieli już o stylu jazdy, bardzo ważny jest teren w jakim się poruszamy ( nie wiem czy to dobry przykład ale chyba tak - podczas jednego wyścigu w błocie około 60 km klocki w moim rowerze zostały zużyte do zera oraz 1/4 metalu normalnie okładziny starczają na 1000 - 2000 km ) i jeszcze jedna sprawa chyba nikt o tym nie pisał to obciążenie z jakim podróżujemy
Godlike - 11-10-2011, 09:25
Odświeżam... uważam, że układ hamlucowy w O2 jest bezdyskusyjnie za słaby i z tym się chyba każdy zgodzi. Poniżej moje doświadczenie przy wymianie klocków.
Misiek '10 rok
Przebieg 28 000km
klocki (oczywiście przód) odśrodkowe zjechane niemalże 0.. niestety oczywiście nie ma żadnych czujników do komputera, co miałem w poprzednich kilku autach. Tarcze na szczęscie OK. Z autem na wymianie była żona, więc niestety nie zleciła sprawdzić tyłu, ale wygląda OK.
W ASO zasugerowali wymianę na zamienniki - 350 zł, a wymiana na org. 700! kpina
W pobliskim oddziale FOTY kupiłem zamienniki ATE (w niemieckich autach idzie na pierwszy montaż) za 155 zł (na allegro za 105, ale nie miałem czasu), wymiana kosztowała 50zł. To tyle. Tania impreza..
tylko mam pytanie. czy ktoś ma może instrukcję wymiany klocków? bo przy oryginalnych na zewnętrznej ich stronie, przylegają takie cienkie blaszki w kształcie klocka (luzem) i oddali mi je razem ze starymi, a nie założyli na nowe. Pytanie czy są one potrzebne? szit.. nie zrobiłem zdjęcia. nie wiem czy powinne one tam się znaleźć np. wzmacniają je przed tłoczkami, czy jest to tylko element oryginałów.
Anonymous - 14-10-2011, 16:36
Te blaszki to element oryginalnych klocków.
Ja ostatnio wymieniłem także tarcze z tyłu (przebieg 60.000 km).
Niestety nie na ATE (bo jeśli chodzi o tył do Out2, to ATE jest osiągalne właściwie tylko na zamówienie - komplet z klockami to ponad 800 zł), ale na Bosch'a - komplet z klockami 400 zł.
andrzejGb - 15-10-2011, 11:03
tz. wymieniając oryginalne klocki/ ja mam blaszki i jeszcze cienkie wkładki z tworzywa/ na klocki /jak u mnie /TRW z warstwą antypiskową nie powinno wkładać tych blaszek i jest to na 100% pewne??
TOM65 - 17-10-2011, 11:29
Pe.te napisał/a: | Te blaszki to element oryginalnych klocków.
Ja ostatnio wymieniłem także tarcze z tyłu (przebieg 60.000 km).
Niestety nie na ATE (bo jeśli chodzi o tył do Out2, to ATE jest osiągalne właściwie tylko na zamówienie - komplet z klockami to ponad 800 zł), ale na Bosch'a - komplet z klockami 400 zł. |
Tarcze ate sa 24.0110-0330.1 -280zł
bosch 0 986 479 318 140zł
świr - 18-12-2011, 11:54
Sorki że trochę odgrzebuję ale mam pytanie:
muszę teraz zrobić przeglą 2 lata na outlandera, przebieg 31 tyś km i czy mogę sobie sam przed oddaniem do przeglądu wymienić tarcze i klocki napewno Textar czy stracę gwarancję. Niechodzi mi tu o oszczędność tylko jak widzę jakie łosie tam pracują na warsztacie to aż się płakać chce.
lexus - 18-12-2011, 14:02
Moim zdaniem powinieneś pojechać ze swoimi tarczami i klockami. Na przegląd i tak będziesz musiał pojechać a za wymianę dasz ze 100 a głowę będziesz miał spokojną .Natomiast możesz to zrobić sam bez utraty gwarancji
świr - 18-12-2011, 15:33
Wymiana olejów i filtrów to muszę ale tarcze i klocki wolałbym sam bo po ostatnim jak cztery razy jeździłem na sprawdzenie czemu sciąga w lewo i ich mądrych pomysłów to wolę sam tego typu wymiany robić. Po czwartej wizycie samochód dalej sciągał ale jak im sam mówiłem co może być przyczyną to nie bo to niemożliwe, ustawiali zbieżność i inne nietrafione opcje. Okazało się że winą była wada fabryczna opony co im powiedziałem na wstępie(miałem już taką przygodę z innym autem).
Czyli mogę śmiało sam wymienić i gwarancja nadal będzie.
|
|
|