To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Podświetlenie klimatronika

rodman26 - 07-02-2009, 21:19

A propo tego nadmuchu,ja zauważyłem że siła mi się samoistne zmiena więc to może być ten czujnik

[ Dodano: 07-02-2009, 21:23 ]
A propo tego nadmuchu to zauważyłem że samoistnie sie zmienia

demeone - 07-02-2009, 22:04

Ale to w trybie auto? bo jak tak to sila tez mi sie sama zmienia np jak jest jeszcze silnik zimy to jest slabe dmuchanie ale jak sie zagrzeje silnik to dmucha mocniej a gdy juz sie w kabinie nagrzeje to spada.

Dodatkowe pytanie czy jak macie otwarte nawiewy na desce a przelaczycie aby dmuchalo np tylko na nogi albo tylko na szybe to czy i tak czuc podmuch przez te nawiewy bo nie jestem pewien czy po prostu cos mi sie nie domyka dokladnie?

rodman26 - 07-02-2009, 22:22

Tak w trybie Auto.Jest podmuch ale mały na desce kiedy mam włączony nadmuch na nogi i szybe.Ale to tak chyba ma być ale po lewej stronie kratki też jest jakaś regulacja(po prawej otwarte-zamknięte)a po lewej co?
demeone - 07-02-2009, 22:38

Masz na mysli centralna kratke a wiec w podreczniku podstawowym uzytkownika jest to przelaczenie u mnie -anglik- po lewej jest otwarcie i zamkniecie nawiewu a po prawej od kratki pokretlo ktore zmienia na troche zimniejszy nadmuch przynajmniej jak dasz na sama gore (niebieski znaczek) to masz nawiew chlodnego powietrza jak dasz w dol to wylaczasz nawiew chlodnego powietrza
rodman26 - 07-02-2009, 22:46

Rozumiem :P
demeone - 07-02-2009, 22:50

w góre to chlodne (powinienes miec niebieski znaczek) a na dol to wylaczas (bialy znaczek) tylko dziwi mnie ze przy przelaczaniu mozna ustawic srodek, wyraznie czuc ze moze sie tam zatrzymac ale podrecznik nic o tym nie wspomina. poki co za zimno jest aby wyczuc roznice jak sie ociepli to sprawdze
rodman26 - 07-02-2009, 22:50

Dziwne to auto ale piękne
wichura1 - 07-02-2009, 23:10

1. Czujnik optyczny, sprawdza nasłonecznienie, jeżeli jest duże sterownik kieruje nadmuchy na szyby, bo przez nie najbardziej się nagrzewa wnętrze w gorący dzień.

2. Po włączeniu na "auto", siła nadmuchu zmienia się samoistnie i nawiewy się przełączają się na różne położenia. Sterownik ma za zadanie doprowadzić do schłodzenia/nagrzania kabiny do zadanej temperatury, więc miesza tak żeby to osiągnąć.

3. Klimatronic pika przy 3 stopniach Celsjusza, bo od tej temperatury występuje ryzyko gołoledzi. Pika kilka razy, bo jak napisał demeone w różnych miejscach są różne temperatury, po podniesieniu powyżej 3 stopni i ponownym obniżeniu do 3 stopni i mniej ponownie ostrzega o niebezpieczeństwie gołoledzi.

4. po włączeniu świateł ekran się ściemnia, ale po wciśnięciu przycisku rozjaśnia się na około 3-4 sekundy. Ja mam włącznik automatyczny świateł, światła się włączają, a ekran klimatronica się nie ściemnia, bo nie jest przekręcane pokrętło włącznika świateł.

5. Instrukcja obsługi do ściągnięcia w dziale : "Download" http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3939

6. Na środkowej kratce górna pozycja (niebieski znaczek) służy do tego, żeby jadąc z ogrzewaniem wnętrza, móc skierować strumień zimnego powietrza z zewnątrz na twarz kierowcy. Zapobiega to, lub zmniejsza ryzyko zaśnięcia za kierownicą.

demeone - 07-02-2009, 23:19

wichura1 spoko napisane od poczatku do konca i wyraznie ja nie bylem w stanie zbytnio na takie cos. Pozdrawiam
rodman26 - 07-02-2009, 23:37

Juz pobieram instrukcje :P O to mi chodziło.Pozdro
jurekkraków - 14-02-2009, 18:09

rodman26 napisał/a:
Kolego ostatnio climatronik mi taki numer odwalił,światla zapalone w autku włanczam nadmuch a on nie gaśnie(chwila euforii ale tylko przez 5 min)i znowu sie ściemnił.Więc ogólnie uważam że jest to do wykonania tylko muszę to wyczaić :D

Mam wiadomość dla wszystkich ,których wkurza to że klimatronik a dokładnie jego panel po włączeniu świateł się ściemnia.Otóz dziś byłem u speca ,który jak to się mówi zjadł uzębienie na miśkach.Za poświetlenie panelu jest poza swoimi innymi funkcjami odpowiedzialny czujnik na podszybiu po prawej stronie.Kolega doradził mi przeklejenie naklejki numerami rejestracji zupełnie nisko jak się tylko da,żeby nie padał cień na czujnik i tak zrobiłem.Następnie położyliśmy tzw. lampę warsztatową /to tak rurka z neonówkami w środku/ na czujniku i okazało się że działa.przyznam że trwa to dość długo zanim wyświetlacz się rozświeci ,ale działa.Jest on bardzo marudny ,bo jak tylko dostanie trochę cienia ,albo brak światła ,zaraz przechodzi w ściemnienie.Jeżeli koledzy mają naklejkę z numerami właśnie przyklejoną tak że pada cień na czujnik to będzie kiszka.Sposób przeklejenia jest w miarę prosty ale trzeba być cierpliwym.Pierwsze to suszarka do włosów ustawiona na full grzania i nożyk do tapet bez rękojesci w pogotowiu.Jak po podgrzaniu naklejka zaczyna przesuwać się po szybie z łatwością należy ją podciąć nożykiem i przesunąć maksymalnie jak najniżej .U mnie to zadziałało.Sprawdzie u siebie/oczywiście ci który to drażni /i opiszcie na forum.

wichura1 - 14-02-2009, 22:02

Widocznie masz dodakowe wyposażenie, bo klimatronik nie rozjaśnia się w dzień jak masz włączone światła.
demeone - 14-02-2009, 22:06

Moze ktos podlaczyl fotosensor do podswietlenia w Twojej wersji bo ja czegos takiego nie zauwazylem a wiec "a łyżka na to: niemożliwe" :P
jurekkraków - 06-03-2009, 18:47

demeone napisał/a:
Moze ktos podlaczyl fotosensor do podswietlenia w Twojej wersji bo ja czegos takiego nie zauwazylem a wiec "a łyżka na to: niemożliwe" :P

Dziś przy słonecznym dniu sprawdziłem.Otóż gdy wyjechałem z garażu na słońce po krótkim czasie wskażnik klimatronika rozjaśnił się na maxa, a gdy zasłoniłem czujnik na podszybiu zciemnił się.Więc za podświetlenie ma na pewno swój udział ten czujnik.W przyszłą sobotę spróbuję to zrokminić jak zrobić aby wyświetlacz świecił na max również w pochmurne dni,o czym na pewno napiszę.

arturp - 03-03-2011, 22:03

A może mi ktos powie co może być przyczyną że po włączeniu świateł ekran klimatronica nie ściemnia się?