[XX-92]Galant E3xA i starsze - Niebezpiecznie wysoka temperatura wody
waldi-1 - 13-04-2009, 08:48
masz tam jakieś cisnienie i robi sie obieg, korek jest tak jakby uszczelniaczem, woda cały czas krązy po całym układzie chłodzenie, jak silnik jest zimny termostat jest zamknięty i woda przemieszcza sie po małym obiegu , gdy sie woda w miare czasu nagrzewa termostat sie otwiera i obieg sie powiększa i krązy woda wtedy po całym układzie chłodzeniaja osobiscie stawiam na termostat , możliwe ze juz niepracuje tak jak trzeba jest zakamaieniony i ten bimetal w termostacie albo niepracuje w ogóle albo bardzo marnie pracuje
[ Dodano: 13-04-2009, 09:06 ]
jeszcze zapomniałem dodać odpowiedz na twoje pytanie, obieg wody tworzy pompa wodna
Maretzky85 - 13-04-2009, 12:02
Pod wpływem ciśnienia. Zasysa do chłodnicy podejrzewam w wyniku podciśnienia które się wytworzy jak jest za mało płynu chłodzącego.
waldi-1 - 13-04-2009, 12:11
najczesciej termostat pada jak zmienia sie płyn chłodzący, ale proponuje sprawdzic od najtańszej rzeczy czyli, ilość płynu w układzie czy przypadkiem niejest zapowietrzony, potem korek wlewy płyny przy zbiorniczku wyrównawczym oraz w chłodnicy, następnie termostat, dalej to juz tylko mechanik jak ty sie na tym nieznasz
Owczar - 14-04-2009, 19:15
kamils może opisz jaki masz problem? Konkretnie co się dzieje, w jakich okolicznościach się grzeje, w jakiej temperaturze, po jamkim czasie?
Odpowiedź na to w jakiej temperaturze się przegrzeje nie jest jednoznaczna tak jak pisali poprzednicy.
Odpowiedź na Twoje pytanie to ciśnieniowo. Pod wpływem cisnienia korek puszcza, a chłodnica napełnia się pod wpływem podciśnienia. Kiedy płyn stygnie to w chłodnicy powstaje podciśnienie, które zasysa płyn ze zbiorniczka.
waldi-1 - 14-04-2009, 20:58
i jeszcze jedno istotne pytanie, czy wentylator ci sie włącza??
koszmarek - 14-04-2009, 22:51
waldi-1 napisał/a: | czy wentylator ci sie włącza?? |
pisał, ze tak
waldi-1 - 15-04-2009, 08:41
mozesz jeszcze zmienić po prostu płyn, stary mógł stracic własciwisci i zaczyna sie gotować w niskiej niz normalnie temperaturze , no ale tego bym nie brał za bardzo pod uwage
Owczar - 15-04-2009, 10:31
Zastanawiam się po co rzucacie rady w ciemno jak kamils nie napisał nawet co się konkretnie dzieje.
waldi-1 - 15-04-2009, 10:49
no to co ze nie napisał, zawsze z którejś rady wniosek wyciągnie, moze akurat któraś bedzie trafna rada
Owczar - 15-04-2009, 10:58
Tak tylko jakby słuchał wszystkich rad to mógłby wymienić połowę układu chłodzenia, a chyba chodzi o to żeby mu doradzić tak, aby wymienił odrazu to co trzeba.
Przyczyn przegrzewania, jak sam napisałeś jest mnóstwo. Grunt żeby wiedzieć jak najwięcej okoliczności i powiedzieć co to powoduje.
Jak będziemy wiedzieli w jakich okolicznościach się grzeje to powiemy mu czemu.
Może grzać się w korku, w trasie, w zależności od obrotów, a może grzać się ciągle itd... w każdym przypadku przyczyny jest inna.
waldi-1 - 15-04-2009, 11:06
no dobra to czekamy az sie odezwie i cos napisze, ale zawsze zaczynalismy rady od najmniejszych kosztów
Anonymous - 19-04-2009, 15:52
.... mi chodzilo tylko oto zeby dowiedziec sie kiedy sie przegrzeje silnik w jakich warunkach ja podlaczylem sie do posta ktos go wczesniej pisal umnie jest wszytko sprawne termostat nowy płyn borygo"nowy" pompa wszystko zmienione temperatury okej tylko z tym wskaznikiem mam problem raz jez na pol skali raz ponad pol albo przed polowa a wczesniej bylo zawsze na godz 11 i bylo tez wszytko okej mialem pare razy problem z czujnikiem ten ktory mam to juz 3 czujnik 2 poprzednie pokazywaly czerwone pole albo prawidlowa pokazywal jak chcial
a stalo sie to wtedy kiedy odpiolem centralke od alarmu ktora miala jakies podlaczenie do odciecia zapłonu wywalilem te centralke przewody zlutowalem zpowrotem przy stacyjce , 1 wyjazd i juz dziwne wskazania wskaznika
Owczar - 19-04-2009, 16:03
Dlatego mówiłem żeby się wstrzymać dopóki nie napiszesz o co chodzi.
Anonymous - 23-06-2009, 18:31
mam problem z tym wskazaniem wskaznik niestoi w miejscu tylko od srodka wzwyz ale na 2 kreske nigdy niewchodzi i niewiem czemu tak jest martwi mnie to troche kiedys zawsze i w kazdej sytuacji bylo na godzinie 11 a teraz wskaznik jest niestabilny dodam ze nawet kiedy jade powoli zatrzymam sie i tentylator chodzi niepewnie sie czuje z ta sytuacja ,moze poradzi ktos
Owczar - 23-06-2009, 18:33
Za nistabilność temperatury może odpowiadać termostat lub jest uszkodzony czujnik temperatury. Ale raczej to pierwsze...
|
|
|