[97-04]Galant EAxA/W - Przyciemnianie szyb
czekoladka_1981 - 16-02-2009, 08:47
Derpin napisał/a: | szyby drzwiowe zawsze wyciąga się do przyciemnienia |
Nie koniecznie jeśli robi to zakład profesjonalny:
I to przyciemnianie było wykonane parę lat wstecz i nie ma było tam ani mm białego paska
Anonymous - 16-02-2009, 10:31
Derpin napisał/a: | szyby drzwiowe zawsze wyciąga się do przyciemnienia, |
marexi napisał/a: | magika ktory w zielonej gorze robi za mala kasa i naprawde dobry jest i nie wyciaga szyby, u kolegi tylna w |
proszę o czytanie ze zrozumieniem.
nie pisałem nic na temat wyciągania szyby tylnej, bo ta zazwyczaj jest wklejana, i tam da rade zostawić 1-3mm odstępu pomiędzy folią a krawędzią szyby, po szyba tylna prostu jest zazwyczaj wykończona czarną obwódką która doskonale to maskuje.
edit
czekoladka_1981 napisał/a: | Derpin napisał/a:
szyby drzwiowe zawsze wyciąga się do przyciemnienia
Nie koniecznie jeśli robi to zakład profesjonalny: |
powiedzieli że nie wyciągają ? czy widziałaś to ? bo jeżeli zrobili bez wyciągania tzn że nie był to profi zakład, albo byli leniwi.
boczne szyby aby odcięcie folii było właściwe od rantu wyciąga się. (Ci co wyciągali kiedykolwiek boczną szybę wiedzą że to żaden problem)
costa brawa - 16-02-2009, 10:46
to dodam ze bez wyciagania i bez bialych krawedzi ... widzialem dwa gotowe samochody od tego goscia . tak jak piszecie ze wiekszosc wyciaga szyby a tak naprawde nie ma potrzeby .. trzeba wiedziec co i jak zrobic i wyjdzie tak samo dobrze
Anonymous - 16-02-2009, 10:59
costa brawa napisał/a: | tak jak piszecie ze wiekszosc wyciaga szyby a tak naprawde nie ma potrzeby .. trzeba wiedziec co i jak zrobic i wyjdzie tak samo dobrze |
hmm w takim razie wiesz/widziałeś w jaki sposób nakleja się folie tak ? jak zatem wyciągnąć dokładnie wodę spod takiej folii którą jest pryskana szyba ? skoro możliwości są ograniczone przez 3 uszczelki (boczne i dolna) więc zostaje wyciąganie tylko górą ? bez sensu.
skończyłem wypowiadać sie w tym temacie. Profi zakład wyciąga szyby drzwiowe boczne, dlatego że widziałem jak to jest robione, dlatego że pytałem właśnie po co wyciągają też boczne, dlatego że ktoś z pracowników w tym zakładzie dokładnie mi to wytłumaczył, oraz dlatego że zdaję sobie sprawę że zrobiona w ten sposób szyba będzie na pewno zrobiona lepiej. kończę tym postem bez sensową wymianę zdań w stylu wyciąga się - nie wyciaga się, i życzę mało bąbli na szybach
Owczar - 16-02-2009, 11:43
Nie wiem jak robią to "profesjonalne" zakłady, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że łatwiej i lepiej można zrobić boczne szyby po ich wyciągnięciu. Tymbardziej, że sam zabieg wyciągnięcia szyby nie trwa długo...
mar111cin - 16-02-2009, 15:24
pamiętajcie tylko jak będziecie przyciemniać, że boczne przednie szyby nie powinny być obklejane folią, bo to niezgodne z przepisami.
wilk88 - 16-02-2009, 22:27
mar111cin napisał/a: | pamiętajcie tylko jak będziecie przyciemniać, że boczne przednie szyby nie powinny być obklejane folią, bo to niezgodne z przepisami. |
Nie można?! To co ja z nimi zrobię? Czy to pewne?
Anonymous - 16-02-2009, 22:39
pewne
tommyc1 - 17-02-2009, 08:42
tak, pewne, pewne rowniez to ze czesto tak sobie ludzie robia i jezdza
ale jak sie uparty smerf trafi to moze kazac zdzierac z szyby
Ursus - 17-02-2009, 10:50
A ja sobie sam przyciemniałem szyby zwykłą tanią folią. Pierwsze auto w którym to robiłem to Golf III, wyszła trochę lipa, ale głównie z bliska. To była wersja trzydrzwiowa więc szyb nie dało się wyciągnąć i przez to głównie nie wyszło to za fajnie. Tylna szyba to już w ogóle masakra, trzeba folię nakładać w przynajmniej dwóch pasach, w zależności od tego, jak wypukła jest szyba. O dziwo jednak ta tylna wyszła ładniej niż boczne.
Później eksperymentowałem w Clio też w trzydrzwiówce. Z tyły jednak szyby były uchylane, mogłem sobie więc je wyciągnąć i tak też zrobiłem. Wyszło mi to idealnie, żadnej skazy, żadnych bąbli itp. Generalnie co do Galanta miałem taki plan, aby tylne boczne zrobić sobie samemu. Gdy szybę da się wyciągnąć to jest to naprawdę proste i da się to zrobić fajnie - dodatkowo ja się lubię bawić w takie rzeczy. Tylną szybę oddałbym już fachowcom do zrobienia.
Myślałem też o przednich bocznych choć wiem, że to nielegalne. Chciałem założyć bardzo jasną folię, kiedyś widziałem takie na allegro, dają delikatny efekt dający się podpiąć pod fabryczne przyciemnianie a dodatkowo powstrzymują jakąś większą część promieniowania UV. No i trudniej wybić taką szybę, o czym się przekonałem
tommyc1 - 17-02-2009, 11:07
szkoda tylko ze te folie IR nie zatrzymuja, bo to chyba glowna przyczyna nagrzewania samochodu a nie UV
Ursus - 17-02-2009, 11:36
tommyc1 napisał/a: | szkoda tylko ze te folie IR nie zatrzymuja, bo to chyba glowna przyczyna nagrzewania samochodu a nie UV |
Strzeliłem trochę z tą nazwą, bo nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało. W każdym bądź razie producent podawał, że folia ta zmniejsza również nagrzewanie się wnętrza pojazdu i tam było wyszczególnione jakie promieniowanie ogranicza, nawet jakiś wykres był... No a czy tak jest w rzeczywistości to druga sprawa, choć przyznam, że po założeniu folii faktycznie z tyłu dawało się odczuć różnicę w nagrzewaniu się wnętrza.
Anonymous - 17-02-2009, 12:00
promieniowanie w granicy dlugosci fali UV mozna przy doborze przyciemniania zupelnie zignorowac. szklo z ktorego wykonane sa szyby samochodowe nie jest szklem czystym (kwarcowym) wiec zasadniczo "tlumi" 95% do 99% promieniowania ultrafioletowego.
tlumienie widma swiatla widzialnego wspomnianymi wczesniej metodami pociaga za soba samoistne "tlumienie" takze widma fali w pasmie IR i co za tym idzie zmniejszenie stopnia nagrzewania.
producenci pisza sobie rozne takie tam liczas na klienta, ktorym nie bedzie kierowal m.in. zdrowy rozsadek
tommyc1 - 17-02-2009, 12:45
no podczeriwen to inna dlugosc fali-pewnie w jakims stopniu rowniez zatrzymywana, ale ile przez folię na szybie to nie wiem, nie znalazlem danych na ten temat
z moich wlasnych obserwacji wynika, ze ciemne folie w niewielkim stopniu nagrzewanie sie auta ograniczaja, w poprzednim samochodzie polowe szyb mialem wylozonych super czarna folia, w pracy parkowalem w okresie letnim tak, zeby przednia szyba byla skierowana na polnoc, wiec "czarny" tyl byl ustawiony na slonce i w srodku byla parowa straszna, moze bylo 50C zamiast 55C gdyby folii nie bylo, ale ja tego nie czulem, roznice poczulem dopiero w galancie po wlaczenia A/C
wilk88 - 17-02-2009, 12:49
Trochę mnie załamaliście tym, że nie można przednich bocznych zafoliować... przyciemnienie samych tylnych śmierdzi niedoróbką
|
|
|