Komputery, RTV, AGD, Komorki - Poradźcie najlepszy antywirus i firewall
Anonymous - 19-02-2009, 13:06
Przyłącze się do tematu bo aż mnie oczy zabolały jak sobie poczytałem Opinii o programach antywirusowych itp jest tyle ile osób biorących udział w dyskusji. Wszystko sprowadza się do zachwalania rozwiązania wybranego przez poszczególne indywiduum A więc z mojej "krótkiej" (;)) praktyki informatycznej:
Avast - omijać szerokim łukiem. Zabiera ogromną ilość zasobów przy czym już przy instalacji ładuje kilka "syfów" do systemu. Nie wierzycie ? Uno - przelećcie umowę licencyjną, sekundo - przeskanujcie po tym kwiatku ad-awarem...
Symantec i rodzina - dobre programy jeśli chodzi o funkcjonalność i pracę pod zarządzalnym serwerem. Duża cena, beznadziejna heurestyka, zabiera ogromne ilości zasobów. W ogóle odchodzi się od produktów Symanteca. W ślad za opinią niestety nie idzie jakość ...
F-Secure - padaczka. Już nawet nie będę pisał pod jakimi względami. Wystarczy, że program działa w oparciu o dobre "kilka" procesów (zżeranie zasobów) i nic nie wykrywa...
To tyle na temat bardziej znanych programów. Pandy i reszty nie ma sensu opisywać.
Dla wszystkich, którzy potrzebują rozwiązania do domu polecam AVG Free. Świetny program i nic nie kosztuje. Nie trzeba łamać prawa odinstalowując i instalując ponownie wersję 30 dniową Również nie zamula kompa i nie instaluje żadnych syfów. Jedynym dodatkiem jaki instaluje jest google toolbar, ale tylko jak zaznaczymy "ptaszka". Zero przymusu i tym bardziej nic nie instaluje w tle. Jasne zasady. Co do firewalla - cokolwiek, co przytnie porty, czytaj każdy program + jego rzetelna konfiguracja.
Najbardziej jednak polecam rozwiązanie kompleksowe - przytoczony przez Was Nod32 a raczej jego brat - Eset Smart Security. Moim zdaniem najlepszy program antywirusowy, ze świetną herestyką, nie zmula komputera i jest od początku do końca konfigurowalny. Dodatkowo Eset zawiera sympatycznego firewalla w cenie. Przy zakupie większej ilości licencji Eset software dorzuca także programowalną konsolę i serwer programu.
Na rynku liczy się dzisiaj tylko Kaspersky i Eset. Ja wybrałbym Eseta. Czesi miażdżą jeśli chodzi o oprogramowanie antywirusowe (nawiasem mówiąc AVG to firma Grisoft także z Czech...).
Takie są moje doświadczenia. Teraz możecie mnie spalić na stosie
Pozdrawiam !
JCH - 19-02-2009, 13:29
Mr_Mar napisał/a: | Teraz możecie mnie spalić na stosie | No to palimy
Cytat: | Avast - omijać szerokim łukiem. Zabiera ogromną ilość zasobów przy czym już przy instalacji ładuje kilka "syfów" do systemu. Nie wierzycie ? Uno - przelećcie umowę licencyjną, sekundo - przeskanujcie po tym kwiatku ad-awarem... | Mam Avasta od kilku lat na domowym kompie - po skanowaniu ad-awarem cisza. Na moje potrzeby albo wystarcza, albo żyję w nieświadomości, że coś mam czego nie powinienem.
Cytat: | Czesi miażdżą jeśli chodzi o oprogramowanie antywirusowe | Avast to właśnie Czesi o ile mi wiadomo
Grześku - 19-02-2009, 13:39
Chooper napisał/a: | Anti-Malware (IMO najdokładniejszy skaner na plugastwo trojańskie) |
Dzięki Dawid, nie znałem go a on znał trochę plugastwa
Mr_Mar napisał/a: | W ogóle odchodzi się od produktów Symanteca. |
Nie to że bronie swojego, ale taka opinia jest częsta na forach dyskusyjnych i baaardzo często wyrażają ją osoby które pracę z Symantec zakończyły parę lat temu.
Ale my tu nie o wyższości świąt...
Z tych niepolecanych to Avira. Mało skuteczna.
vendetta - 19-02-2009, 13:46
Cytat: | Z tych niepolecanych to Avira. Mało skuteczna. |
Z moich doświadczeń wynika, że skuteczniejsza od Avasta
Co człowiek to opinia
Anonymous - 19-02-2009, 13:49
JCH: Wszystko prawda Tak jak mówię - to tylko moja opinia wyrobiona w oparciu o kilkaset stacji roboczych i tyle Każdy musi wybrać indywidualnie - warto potestować kilka programów i podjąć decyzję To, że na Twoim komputerku może być spokój potwierdza regułę - ŻADEN program nie zastąpi zdrowego rozsądku i higieny komputerowej usera.
Cytat: | Nie to że bronie swojego, ale taka opinia jest częsta na forach dyskusyjnych i baaardzo często wyrażają ją osoby które pracę z Symantec zakończyły parę lat temu. |
Pracuję z symantekiem niestety do dziś dzień, bo nie zawsze mam luksus wyboru rozwiązania. W dalszym ciągu zdania nie zmieniam
Wszystko zostało powiedziane
Zdrowy rozsądek przede wszystkim
Pis !
Pozdrawiam serdecznie!
Hubeeert - 19-02-2009, 21:34
Moi drodzy - używam Zone Alarma od lat czterech. Wersja pełna, płatna ze wszystkimi wodotryskami. Ale używałem również Avasta, NIS, AVG itd. Tylko Zone Alarm jak dla mnie daje mi spokój z wszelkiego rodzaju paskudztwami. Firewall działa (sprawdzone) program Controll nawet lepiej bo sprawdza co i jak się dzieje w systemie i który program co robi i gdzie. W ten sposób udało mi się wywalić wszelkiego rodzaju sprytne programiki próbujące bez potrzeby uruchamiać się przy starcie systemu, łaczące się z netem bez mojej wiedzy i zgody itd.
Polecam
koszmarek - 19-02-2009, 22:36
Mój tata ostatnio nabył Fsecure. Wiem tylko tyle, że cała jego firma na nim jedzie i nasz Intercars na Płowieckiej
W zasadzie dla mnie za często się aktualizuje, ale jak to się da wyłączyć- i to wyłącze- to ojciec będzie miał bulwers.
Ktoś używa?
Juiceman - 20-02-2009, 01:46
turek61 napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami |
wymieniłes trzy programy a firewall-a. dalej nie ma. |
NOD32 posiada w sobie firewalla, co napisał wyżej Mr_Mar, ja zapomniałem to dodać. I tak jak Hubert polecam Zone Alarm - może na początku wkurzać, ale jak się go rozkmini to jest dobrze
Anonymous - 20-02-2009, 08:17
jako ze najprostsze rozwiazania zazwyczaj sa najlepsze zaproponuje takie cos:
avg free + windows firewall (wbudowany) + jak najczestsze odwiedzanie windows update + nie korzystanie na co dzien z konta z uprawnieniami admina + odrobina zdrowego rozsadku (nie klikanie we wszystko, nie korzystanie z opcji automatycznego odtwarzania itp..)
z netu korzystam zazwyczaj przez neo/iplusa (czyli po drodze nie mam zadnych firewalli) i wszystko smiga od kilku lat.
avg jest prawie niezauwazalny, mi przypomina o swoim istnieniu jak pozycze komus pendrive'a lub sciagne jakiegos cracka do gry nieznanego pochodzenia
czasami dla pewnosci przeskanuje system jakims scanerem online (glownie kaspersky) aby sprawdzic czy avg czegos nie przepuscil (i naszczescie taka sytuacja jeszcze nie miala miejsca)
a do torrentow utorrent
a tak wogule to i love&use linux
Anonymous - 20-02-2009, 09:29
Mr_Mar napisał/a: | Avast - omijać szerokim łukiem. | zgadzam sie
Mr_Mar napisał/a: | Kaspersky i Eset. | ja uzywam kasperskiego . narazie mam polroczna wersje (darmowa z gazety PC world -grudzien ).
kiedys mialem roczna wersje kasperskiego a po wygasnieciu aktywacji zaczalem ponownie testowac darmowe programy bo liczylem ze cos sie zmienilo i ktorys z wymienionych przez was programow da rade...lipa ciagle cos nie tak bylo z kompem . avast nie zauwazyl kiedy wkomponowal sie trojan
wydatek rzedu 140zl na rok przy wykupieniu pierwszy raz i tak sie oplaca , wykupujac aktywacje ponownie dostajemy znizke do ok100zl...
krzychu - 20-02-2009, 09:39
Hubeeert napisał/a: | Moi drodzy - używam Zone Alarma od lat czterech. Wersja pełna, płatna ze wszystkimi wodotryskami. |
Ale z Zonem jest problem ponieważ jak każdy program ma błedy i problem jest tego rodzaju że ze wzlgędy na dużą popularność tego programu wychodzi dużo explotów (programów wykorzystujących luki) do tego programu i nawet dziecko neostrady potrafi shakować takiego kompa. Kolega przeżył to na własnej skórze przychodzi kiedyś a dysk mieli i mieli kontrolka od LAN świeci się na całego daje w zone block all a dalej sciaga ktos coś wkońcy wypioł kabel sieciowy z kompa.
Próbowałem kasperskiego ale nie opdowiada mi interfejs (rzecz gustu) oraz mam wrażenie że na dużo szerszej płaszczyźnie grzebie w systemie. Z NOD32 naprawdę od długiego czasu żadnego problemu w pracy i w domu.
Krzychu
atsar - 20-02-2009, 10:27
dla mnie nie ma nic lepszego jak nod32 uzywam go od 4 lat w domu i na firmowych kompach, nigdy nie bylo zadnego problemu, wczesniej mialem NIS, owszem sprawowal sie dobrze, natomiast strasznie zamulal kompy
PeAcE
szpala85 - 20-02-2009, 12:20
Ja używam McAfee SecurityCenter ( kupiliśmy zestaw dla firmy na 3 komputery ...z czego 2 aktywacje są w firmie ,a jedną sobie do domu można powiedzieć że zajumałem ) antyvir + firewall ... używamy go od roku i kłopoty z np. spamem sie skończyły , kłopoty z internet explorerem , mozillą itp. tylko jeden minus ... trzeba płacić niestety za przedłużenie aktywacji
Krzyzak - 20-02-2009, 20:57
chcialem wszystkim podziekowac
chwilowo zainstalowalem tylko darmowe oprogramowanie - bez reinstalacji kompa, wiec mam czas na potestowanie jak sie bedzie sprawdzac
otoz sciagnalem:
- antywirus AVG
- firewall Zone Alarm
wyglada, ze komp laduje sie duzo dluzej, ale moze jest to kwestia pierwszego uruchomienia po instalacji, wiec i pare rzeczy musi system przetrawic
natomiast zajetosc pamieci i jakosc dzialania jest nieporownywalna - zaczynam podejrzewac, ze po zakonczeniu okresu licencji Norton Personal Firewall zaczal on dzialac dywersyjnie, bo:
- strony ladowaly sie niezmiernie dlugo (w tym nasze forum)
- czesto zrywalo mi polaczenie (mam neta przez blueconnect)
- nie wyswietlaly sie obrazki np. te, ktore Sruba tak pieczolowicie wkleja na konkursy (dlatego nigdy w nich nie uczestniczylem)
- byly rozne problemy z przegladarkami i obsluga sieci, ktore nagle zniknely
mysle, ze jednak zmiana jest na plus - czas pokaze, moze uda mi sie gdzies potestowac NIS 2009 albo polroczna wersje Kaspersky (zawsze myslalem, ze to ruscy a nie czesi), to bede madrzejszy
po testach pewnie zainstaluje caly system od nowa, bo ten misz-masz nie bedzie dla kompa dobry
dzieki wszystkim jeszcze raz
a moze ktos sie wypowie w moim nowym temacie???
Hubeeert - 20-02-2009, 21:08
krzychu napisał/a: | Ale z Zonem jest problem ponieważ jak każdy program ma błedy i problem jest tego rodzaju że ze wzlgędy na dużą popularność tego programu wychodzi dużo explotów (programów wykorzystujących luki) do tego programu i nawet dziecko neostrady potrafi shakować takiego kompa. |
Starsze wersje może. Ja nigdy tego nie doświadczyłem. Natomiast doświadczam świetego spokoju.
Pozdrawiam
|
|
|