To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Poradźcie najlepszy antywirus i firewall

Anonymous - 19-02-2009, 13:06

Przyłącze się do tematu bo aż mnie oczy zabolały jak sobie poczytałem ;) Opinii o programach antywirusowych itp jest tyle ile osób biorących udział w dyskusji. Wszystko sprowadza się do zachwalania rozwiązania wybranego przez poszczególne indywiduum :P A więc z mojej "krótkiej" (;)) praktyki informatycznej:
Avast - omijać szerokim łukiem. Zabiera ogromną ilość zasobów przy czym już przy instalacji ładuje kilka "syfów" do systemu. Nie wierzycie ? Uno - przelećcie umowę licencyjną, sekundo - przeskanujcie po tym kwiatku ad-awarem...
Symantec i rodzina - dobre programy jeśli chodzi o funkcjonalność i pracę pod zarządzalnym serwerem. Duża cena, beznadziejna heurestyka, zabiera ogromne ilości zasobów. W ogóle odchodzi się od produktów Symanteca. W ślad za opinią niestety nie idzie jakość ...
F-Secure - padaczka. Już nawet nie będę pisał pod jakimi względami. Wystarczy, że program działa w oparciu o dobre "kilka" procesów (zżeranie zasobów) i nic nie wykrywa...
To tyle na temat bardziej znanych programów. Pandy i reszty nie ma sensu opisywać.

Dla wszystkich, którzy potrzebują rozwiązania do domu polecam AVG Free. Świetny program i nic nie kosztuje. Nie trzeba łamać prawa odinstalowując i instalując ponownie wersję 30 dniową ;) Również nie zamula kompa i nie instaluje żadnych syfów. Jedynym dodatkiem jaki instaluje jest google toolbar, ale tylko jak zaznaczymy "ptaszka". Zero przymusu i tym bardziej nic nie instaluje w tle. Jasne zasady. Co do firewalla - cokolwiek, co przytnie porty, czytaj każdy program + jego rzetelna konfiguracja.

Najbardziej jednak polecam rozwiązanie kompleksowe - przytoczony przez Was Nod32 a raczej jego brat - Eset Smart Security. Moim zdaniem najlepszy program antywirusowy, ze świetną herestyką, nie zmula komputera i jest od początku do końca konfigurowalny. Dodatkowo Eset zawiera sympatycznego firewalla w cenie. Przy zakupie większej ilości licencji Eset software dorzuca także programowalną konsolę i serwer programu.

Na rynku liczy się dzisiaj tylko Kaspersky i Eset. Ja wybrałbym Eseta. Czesi miażdżą jeśli chodzi o oprogramowanie antywirusowe (nawiasem mówiąc AVG to firma Grisoft także z Czech...).

Takie są moje doświadczenia. Teraz możecie mnie spalić na stosie :P
Pozdrawiam !

JCH - 19-02-2009, 13:29

Mr_Mar napisał/a:
Teraz możecie mnie spalić na stosie :P
No to palimy ;)
Cytat:
Avast - omijać szerokim łukiem. Zabiera ogromną ilość zasobów przy czym już przy instalacji ładuje kilka "syfów" do systemu. Nie wierzycie ? Uno - przelećcie umowę licencyjną, sekundo - przeskanujcie po tym kwiatku ad-awarem...
Mam Avasta od kilku lat na domowym kompie - po skanowaniu ad-awarem cisza. Na moje potrzeby albo wystarcza, albo żyję w nieświadomości, że coś mam czego nie powinienem.
Cytat:
Czesi miażdżą jeśli chodzi o oprogramowanie antywirusowe
Avast to właśnie Czesi o ile mi wiadomo 8)
Grześku - 19-02-2009, 13:39

Chooper napisał/a:
Anti-Malware (IMO najdokładniejszy skaner na plugastwo trojańskie)

Dzięki Dawid, nie znałem go a on znał trochę plugastwa ;)
Mr_Mar napisał/a:
W ogóle odchodzi się od produktów Symanteca.

Nie to że bronie swojego, ale taka opinia jest częsta na forach dyskusyjnych i baaardzo często wyrażają ją osoby które pracę z Symantec zakończyły parę lat temu.

Ale my tu nie o wyższości świąt...
Z tych niepolecanych to Avira. Mało skuteczna.

vendetta - 19-02-2009, 13:46

Cytat:
Z tych niepolecanych to Avira. Mało skuteczna.

Z moich doświadczeń wynika, że skuteczniejsza od Avasta :)

Co człowiek to opinia 8)

Anonymous - 19-02-2009, 13:49

JCH: Wszystko prawda :) Tak jak mówię - to tylko moja opinia wyrobiona w oparciu o kilkaset stacji roboczych i tyle :) Każdy musi wybrać indywidualnie - warto potestować kilka programów i podjąć decyzję :) To, że na Twoim komputerku może być spokój potwierdza regułę - ŻADEN program nie zastąpi zdrowego rozsądku i higieny komputerowej usera.

Cytat:
Nie to że bronie swojego, ale taka opinia jest częsta na forach dyskusyjnych i baaardzo często wyrażają ją osoby które pracę z Symantec zakończyły parę lat temu.

Pracuję z symantekiem niestety do dziś dzień, bo nie zawsze mam luksus wyboru rozwiązania. W dalszym ciągu zdania nie zmieniam ;)

Wszystko zostało powiedziane :P
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :P

Pis !
Pozdrawiam serdecznie!

Hubeeert - 19-02-2009, 21:34

Moi drodzy - używam Zone Alarma od lat czterech. Wersja pełna, płatna ze wszystkimi wodotryskami. Ale używałem również Avasta, NIS, AVG itd. Tylko Zone Alarm jak dla mnie daje mi spokój z wszelkiego rodzaju paskudztwami. Firewall działa (sprawdzone) program Controll nawet lepiej bo sprawdza co i jak się dzieje w systemie i który program co robi i gdzie. W ten sposób udało mi się wywalić wszelkiego rodzaju sprytne programiki próbujące bez potrzeby uruchamiać się przy starcie systemu, łaczące się z netem bez mojej wiedzy i zgody itd.

Polecam

koszmarek - 19-02-2009, 22:36

Mój tata ostatnio nabył Fsecure. Wiem tylko tyle, że cała jego firma na nim jedzie i nasz Intercars na Płowieckiej :P
W zasadzie dla mnie za często się aktualizuje, ale jak to się da wyłączyć- i to wyłącze- to ojciec będzie miał bulwers.
Ktoś używa?

Juiceman - 20-02-2009, 01:46

turek61 napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami :)

wymieniłes trzy programy a firewall-a. dalej nie ma.

NOD32 posiada w sobie firewalla, co napisał wyżej Mr_Mar, ja zapomniałem to dodać. I tak jak Hubert polecam Zone Alarm - może na początku wkurzać, ale jak się go rozkmini to jest dobrze :)

Anonymous - 20-02-2009, 08:17

jako ze najprostsze rozwiazania zazwyczaj sa najlepsze zaproponuje takie cos:
avg free + windows firewall (wbudowany) + jak najczestsze odwiedzanie windows update + nie korzystanie na co dzien z konta z uprawnieniami admina + odrobina zdrowego rozsadku (nie klikanie we wszystko, nie korzystanie z opcji automatycznego odtwarzania itp..)
z netu korzystam zazwyczaj przez neo/iplusa (czyli po drodze nie mam zadnych firewalli) i wszystko smiga od kilku lat.
avg jest prawie niezauwazalny, mi przypomina o swoim istnieniu jak pozycze komus pendrive'a lub sciagne jakiegos cracka do gry nieznanego pochodzenia :)
czasami dla pewnosci przeskanuje system jakims scanerem online (glownie kaspersky) aby sprawdzic czy avg czegos nie przepuscil (i naszczescie taka sytuacja jeszcze nie miala miejsca)
a do torrentow utorrent

a tak wogule to i love&use linux :)

Anonymous - 20-02-2009, 09:29

Mr_Mar napisał/a:
Avast - omijać szerokim łukiem.
zgadzam sie
Mr_Mar napisał/a:
Kaspersky i Eset.
ja uzywam kasperskiego . narazie mam polroczna wersje (darmowa z gazety PC world -grudzien ).
kiedys mialem roczna wersje kasperskiego a po wygasnieciu aktywacji zaczalem ponownie testowac darmowe programy bo liczylem ze cos sie zmienilo i ktorys z wymienionych przez was programow da rade...lipa ciagle cos nie tak bylo z kompem . avast nie zauwazyl kiedy wkomponowal sie trojan :evil:
wydatek rzedu 140zl na rok przy wykupieniu pierwszy raz i tak sie oplaca , wykupujac aktywacje ponownie dostajemy znizke do ok100zl...

krzychu - 20-02-2009, 09:39

Hubeeert napisał/a:
Moi drodzy - używam Zone Alarma od lat czterech. Wersja pełna, płatna ze wszystkimi wodotryskami.

Ale z Zonem jest problem ponieważ jak każdy program ma błedy i problem jest tego rodzaju że ze wzlgędy na dużą popularność tego programu wychodzi dużo explotów (programów wykorzystujących luki) do tego programu i nawet dziecko neostrady potrafi shakować takiego kompa. Kolega przeżył to na własnej skórze przychodzi kiedyś a dysk mieli i mieli kontrolka od LAN świeci się na całego daje w zone block all a dalej sciaga ktos coś wkońcy wypioł kabel sieciowy z kompa.

Próbowałem kasperskiego ale nie opdowiada mi interfejs (rzecz gustu) oraz mam wrażenie że na dużo szerszej płaszczyźnie grzebie w systemie. Z NOD32 naprawdę od długiego czasu żadnego problemu w pracy i w domu.

Krzychu

atsar - 20-02-2009, 10:27

dla mnie nie ma nic lepszego jak nod32 uzywam go od 4 lat w domu i na firmowych kompach, nigdy nie bylo zadnego problemu, wczesniej mialem NIS, owszem sprawowal sie dobrze, natomiast strasznie zamulal kompy :o
PeAcE

szpala85 - 20-02-2009, 12:20

Ja używam McAfee SecurityCenter ( kupiliśmy zestaw dla firmy na 3 komputery ...z czego 2 aktywacje są w firmie ,a jedną sobie do domu można powiedzieć że zajumałem :wink: ) antyvir + firewall ... używamy go od roku i kłopoty z np. spamem sie skończyły , kłopoty z internet explorerem , mozillą itp. tylko jeden minus ... trzeba płacić niestety za przedłużenie aktywacji :wink:
Krzyzak - 20-02-2009, 20:57

chcialem wszystkim podziekowac
chwilowo zainstalowalem tylko darmowe oprogramowanie - bez reinstalacji kompa, wiec mam czas na potestowanie jak sie bedzie sprawdzac

otoz sciagnalem:
- antywirus AVG
- firewall Zone Alarm

wyglada, ze komp laduje sie duzo dluzej, ale moze jest to kwestia pierwszego uruchomienia po instalacji, wiec i pare rzeczy musi system przetrawic

natomiast zajetosc pamieci i jakosc dzialania jest nieporownywalna - zaczynam podejrzewac, ze po zakonczeniu okresu licencji Norton Personal Firewall zaczal on dzialac dywersyjnie, bo:
- strony ladowaly sie niezmiernie dlugo (w tym nasze forum)
- czesto zrywalo mi polaczenie (mam neta przez blueconnect)
- nie wyswietlaly sie obrazki np. te, ktore Sruba tak pieczolowicie wkleja na konkursy (dlatego nigdy w nich nie uczestniczylem)
- byly rozne problemy z przegladarkami i obsluga sieci, ktore nagle zniknely

mysle, ze jednak zmiana jest na plus - czas pokaze, moze uda mi sie gdzies potestowac NIS 2009 albo polroczna wersje Kaspersky (zawsze myslalem, ze to ruscy a nie czesi), to bede madrzejszy

po testach pewnie zainstaluje caly system od nowa, bo ten misz-masz nie bedzie dla kompa dobry :)

dzieki wszystkim jeszcze raz

a moze ktos sie wypowie w moim nowym temacie???

Hubeeert - 20-02-2009, 21:08

krzychu napisał/a:
Ale z Zonem jest problem ponieważ jak każdy program ma błedy i problem jest tego rodzaju że ze wzlgędy na dużą popularność tego programu wychodzi dużo explotów (programów wykorzystujących luki) do tego programu i nawet dziecko neostrady potrafi shakować takiego kompa.

Starsze wersje może. Ja nigdy tego nie doświadczyłem. Natomiast doświadczam świetego spokoju.

Pozdrawiam