Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] OUTLANDER TURBO upgrade ukladu hamulcowego
Anonymous - 01-07-2009, 13:43
Hmmm u mnie wlasnie lipa. Klocki sie rozwarstwily i jest gorzej niz bylo - nie wiem jaka jet przyczyna . Nie mialem okazji ostatnio za to sie wziac, ale autko coraz gorzej hamuje wiec trzeba ruszyc temat. Moze powodem jest to ze mialem zamontowany zestaw klockow ebc red a nie tak jak kolega ebc green. Ciekawy jestem jak obecnie sprawa ma sie u kolegi moriska??
Icewind - 02-07-2009, 17:12
ja jestem na etapie zamawiania kompletu "tarcze DBA z lancera evo IV RS nacinane + klocki EBC green" właśnie przyszły do sklepu, ale po twoim mailu właśnie zaczynam się głębiej zastanawiać bo nie chcę żeby było gorzej... Reklamowałeś rozwarstwione klocki???
krzypolo - 13-09-2009, 19:17
a znacie coś takiego ? Będą pasowały ?
link tutaj
Bartek - 14-09-2009, 07:49
krzypolo, pasować będzie, ale hamowania się nie spodziewaj.....280 km + 1550 kg masy wystarcza do ugotowania zestawu Brembo (sprawdzone ), a standard z Outka (czyli to co VR-4 ma standardowo) ugotowałem po 2 km jazdy.... (na Brembo potrzebowałem 20 km...)
DarPiet - 15-09-2009, 11:46
słabe hamulce to taka przypadłość wersji turbo czy każdego Outka?
mysle nad zakupem wlasnie wersji Turbo ale jak czytam ze slabe hamulce....
do tej pory jeżdżę BMW a tam hamulce to brzytwa
morisek - 12-10-2009, 16:25
Zestaw sprawuje sie dobrze wszystko pasi troche glosniejsze hamulce sa ale problemow z EBC GREEN klockami nie mam i nie wiem czemu Ci sie REDy rozwarstwily.
Inna opcja to kupno zestawu uzywanego brembo z EVo ale przy tym jest wiecej roboty wieksza srednica , trzeba redukcje na zaciski stosowac. I wiekszy koszt ok. 3-5 tys. zl jezeli uda nam sie znalesc uzywany zestaw najlepiej z jakiegos nowego rozbitka
Icewind - 13-10-2009, 16:41
Inna opcja to kupno zestawu uzywanego brembo z EVo ale przy tym jest wiecej roboty wieksza srednica , trzeba redukcje na zaciski stosowac. I wiekszy koszt ok. 3-5 tys. zl jezeli uda nam sie znalesc uzywany zestaw najlepiej z jakiegos nowego rozbitka [/quote]
niestety nie da rady... Jakby tak było to już dawno by u mnie zagościły... W AutoGT jak zmieniają seryjne hamulce z Evo w wersjach 340/400 moża za przyzwoitą cenę kupić, ale jak wspmniałem nie pasują.
U mnie tarcze DBA z lancera evo IV RS nacinane + klocki EBC green sprawują się dalej dzielnie, chociaż ze dwa razy zadymiły przy ostrym hamowaniu z dużych prędkości.
Bartek - 13-10-2009, 16:57
Icewind napisał/a: | trzeba redukcje na zaciski stosowac. |
Nie trzeba.
Co do kosztów przód:
- Klocki 400
- tarcze 1200
tył:
- Klocki 250
- tarcze 800
- zaciski Evo 6-9 1500 zł/ 4 szt.
Koła 17", wszystko bolt-on pasuje
Icewind - 15-10-2009, 16:04
To jak będę następnym razem w AUTOGT to im powiem, że się nie znają bo wszystko pasuje - bo tak na forum napisali....
A i jeszcze jedno, trzeba będzie zawiadomić MOTIV-a, że się niepotrzebnie napocili tworząc jako jedyni zamienniki seryjnych hamulców na przód do Turbo skoro za jedną dziesiątą ich ceny można przerzucić hamulce z Evo...
Ps. o redukcji to był tylko cytat z poprzedniego postu.
Bartek - 16-10-2009, 08:45
Icewind, bardzo chętnie zweryfikuję Twoje dywagacje w praktyce...... Tak się składa, że mam komplet hamulców w miejsce którego założyłem Brembo - jeżeli będzie pasował, to nie ma lewara, żeby Brembo nie pasowało..... Układ hamulcowy Outlandera pochodzi z Legnum VR-4 - tarcze, klocki, zaciski i zestawy montażowe klocków pasują - mają te same nr części - jedyna różnica jaka może mieć miejsce, to sposób mocowania zacisków - ale w tym temacie Mitsu nie wysilało się zbytnio - są 2 typowe dla Mitsu (lift w 1999 roku - zwiększyli rozstaw otworów ze 130 na 170 mm) i z innymi po 1992 roku się nie spotkałem.
[ Dodano: 16-10-2009, 08:58 ]
ps. Oczywiście mogę się mylić i wtedy na pewno przyznam się do błędu
Icewind - 16-10-2009, 10:09
Jeżeli zweryfikujesz pozytywnie i wskażesz miejsce gdzie profesjonalnie wstawią mi Brembo z Evo to następnego dnia tam jedę, a Tobie przysyłam skrzynkę browara... Myślę że jak to załatwisz to dostaniesz ją nie tylko ode mnie, ale także od innych użytkowników Turbo. Wystarczy poczytać tematy dotyczące kłopotów właścicieli Turbo z hamulcami na tym forum. Liczymy na Ciebie...
Bartek - 17-10-2009, 10:28
Zapraszam zatem na pw kogoś chcącego poświęcić godzinę dla sprawdzenia.
Maddox - 01-10-2011, 02:23
Bartek napisał/a: | Zapraszam zatem na pw kogoś chcącego poświęcić godzinę dla sprawdzenia. |
ok, od ostatniego postu spalilismy sporo paliwa ale czy cos sie ruszylo z tymi hamulcami?
przeszczepil ktos zestaw z evo bez wiekszych przerobek?
[ Dodano: 05-11-2011, 15:59 ]
up
[ Dodano: 21-12-2013, 13:43 ]
Panowie, czy cos z tymi hamulcami sie ruszylo?
Pasuja od Evo czy nie, ale tak bez przerobek?
irzo - 25-06-2014, 12:11
znalazłem informację
Cytat: | 4-pot Brembo brakes from an Evo VII. to fit them you need to change the front knuckles and drives shafts (because Evo's are larger in diameter). |
link do tematu tutaj
Afordos - 16-07-2014, 12:50
Odgrzeję kotleta, może ktoś skorzysta
Ja zamierzam w taki zestaw zainwestować, po konsultacjach z pewnym człowikiem, który siedzi tylko w hamulcach.
Zaproponowane zestawy
1) Tarcze Zimmerman, nawiercane + klocki Hawk Performance - koszt przód około 900
2) Tarcze DBA + klocki Hawk Performance - jedna tarcza około 1060, klocki 400
Dlaczego HAWK? Podobno dużo lepiej odbierają ciepło i są kluczem do sukcesu. Nie krzywią tarcz, bo lepiej z nią współpracują.
Tarcze Zimmermana w wersji nawiercanej, też przyczyniają się do zwiększania skuteczności hamowania ( odprowadzenie gazów, brak poduszki powietrznej między klockiem a tarczą ).
Dba z tym systemem chłodzenia, Kangaroo to jednak wyższa półka cenowa i w sumie, nie wiadomo czy warto.
Zimmerman robi wiele na pierwszy montaż w Porsche czy Mercedesach, a ta seria jest wyższa niż standardowy Zimmerman.
Link do testu: LINK
|
|
|