To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze

poziomka - 18-03-2009, 11:55

Jestem na świeżo po wygłuszeniu drzwi i zmianie głośników.
Robiłem w Bariera dzwięku - tak polecił mi dealer, żeby nie było potem problemów z gwarancją ( chodzi o wygłuszenie ) - posiadają autoryzację Mistubishi.
Wygłuszenie drzwi z przodu 500 pln do 900 pln - zalezy jaka się zechce wersję za 2 drzwi.
Głosniki z przodu FOCAL Polyglass 165V1 - coś około 900 pln.

Wrażenie

Zupełnie inna muzyka z tych samych płyt co słuchałem wcześniej.
Jak ktoś ma trochę gotówki i chce polepszyć audio - polecam warto.
Na miejscu mozna obserwować jak przebiega instalacja i uzyskać wszelkie niezbędne informacje.

igor

pawelek32 - 18-03-2009, 12:34

czyli drogi interes z wygłuszaniem drzwi...
nie myśleliście montować dodatkowych głośników do invite?
mam ze starego auta pioneer 3 drożne (co prawda 13cm) i myślę, że byłyby lepsze do tylnych drzwi niż te co są oryginalne
dokładnie takie: http://www.allegro.pl/ite...ower_150_w.html
co o tym myślicie?
chciałbym je jakoś wykorzystać- może wkomponować w tylną półkę??? ale to nie sedan i chyba byłoby nie bardzo...
poza tym ponoć radio nie jest rewelacyjne i może nie dać rady.
rozmyślam raczej na montażu w tylne drzwi, tylko czy powinna być jakaś różnica???
pzdr

poziomka - 08-04-2009, 02:50

basik napisał/a:
A jak się ma gwarancja do takich zabiegów?

Trzeba to zrobić w BarieraDzwieku - mają autoryzację MMC

igor

Anonymous - 08-04-2009, 23:01

pawelek32 napisał/a:
czyli drogi interes z wygłuszaniem drzwi...
nie myśleliście montować dodatkowych głośników do invite?
mam ze starego auta pioneer 3 drożne (co prawda 13cm) i myślę, że byłyby lepsze do tylnych drzwi niż te co są oryginalne
dokładnie takie: http://www.allegro.pl/ite...ower_150_w.html
co o tym myślicie?
chciałbym je jakoś wykorzystać- może wkomponować w tylną półkę??? ale to nie sedan i chyba byłoby nie bardzo...
poza tym ponoć radio nie jest rewelacyjne i może nie dać rady.
rozmyślam raczej na montażu w tylne drzwi, tylko czy powinna być jakaś różnica???
pzdr
Te głośniki będą dużo gorsze niż oryginalne. Pogorszy się bas a nieznacznie poprawi sopran i średnica którą usłyszą tylko pasażerowie z tyłu.
baszek - 27-06-2009, 11:44

Za tydzień będę odbierał lancera z salonu w wersji invite. Nie zwracałem jakoś szczególnie uwagi na audio, bo z góry założyłem, że te zestawy fabryczne nie są rewelacyjne.
Czy mógłbym kogoś prosić o podsumowanie jakie audio znajduje się w wersji invite?

Z tego co ja wiem to mamy radyjko, i 6 głośników. W boczkach drzwi znajdują się jakieś wysokotonowe. Teraz pytanie czy te 4 głośniki w drzwiach to midbasy? Czy cały zestaw głośników ma jakieś zwrotnice ? Czy wszystkie te głośniki są podłączone bezpośrednio pod radio czy znajduję się tam jakiś osobny wzmacniacz ?

bastek - 27-06-2009, 17:45

baszek napisał/a:
Za tydzień będę odbierał lancera z salonu w wersji invite. Nie zwracałem jakoś szczególnie uwagi na audio, bo z góry założyłem, że te zestawy fabryczne nie są rewelacyjne.
Czy mógłbym kogoś prosić o podsumowanie jakie audio znajduje się w wersji invite?

Z tego co ja wiem to mamy radyjko, i 6 głośników. W boczkach drzwi znajdują się jakieś wysokotonowe. Teraz pytanie czy te 4 głośniki w drzwiach to midbasy? Czy cały zestaw głośników ma jakieś zwrotnice ? Czy wszystkie te głośniki są podłączone bezpośrednio pod radio czy znajduję się tam jakiś osobny wzmacniacz ?

za bardzo nie pomogę :(
gdzieś na forum jest mój wątek o audio. pisałem maila do serwisu, ale też nie odpowiedzieli
myślę, że przy I przeglądzie będę naciskał, (czasowy nie jestem), a przeróbki - raczej na nast. rok (wygłuszenie drzwi, zmiana głośników przednich, czy radia - zobaczymy)

baszek - 27-06-2009, 17:58

Liczyłem na to, że ktoś będzie się orientował - bo z tego co czytałem na forum to parę osób grzebało już w audio. Napisałem też maila z tym samym pytaniem do biura obsługi klientów MMC Car Poland Sp. z o.o, ciekawe czy przyjdzie odpowiedź.
bastek - 27-06-2009, 19:50

jak bedziesz cos wiedzial, daj znac prosze.
ASO lublin nic nie wie...

mazin - 28-06-2009, 18:03

baszek napisał/a:

Według schematu to raczej nie. W drzwiach sa midbasy, niczym nie cięte. Zwrotnic do tweeterów też nie ma ,wyłącznie kondziołki wmontowane w głośniczki. Ale jakość fabrycznych głośników (midbasy) nie jest zła, ja zdecydowałem się - przynajmniej na jakiś czas, na zostawienie fabrycznych, nie charczą, nie mulą - chyba ze ustawisz na maksa głośność, itd. Warto jednak poszerzyć spektrum poprzez montaż tweeterow (jeśli ktoś jeszcze nie ma np. w informie - koszt kilkunastu złotych) no i oczywiscie subwoofer - mnie z montażem kosztował 1100 złotych, ale skrzynię robiłem sam. Mam znajomego "audiofila" - caraudio świra, który w swoim aucie ma sprzęt za kilkanaście, a właściwiw prawie dwadzieśia kafli - i był zachwycony jakością dźwięku w lancerze, zwłaszcza, gdy dowiedział się, że to na fabrycznym radiu i głośnikach. Na moje potrzeby taki zestaw (czyli 7 głośników) jest w sam raz, naprawdę brzmi nieźle - polecam wszystkim, którzy chca niewielkim kosztem poprawić znacznie jakoś odsłuchu - zarówno tweeterki (dla informersów) jak i suba na głośniku hertz ES200 - wystarcza mu skrzynia o pojemnośi 12,8 litra, mnie wyszła prawie 14 litrowa - brzmi naprawdę fajnie, o niebo lepiej niż "goła" fabryka :-) Mam ustawione trochę głośniej z przodu, tony wysokie podbite na radiu, wzmaniacz (podpięty rownolegle do tyłu) na trochę więcej niż 1/2 mocy - miodzio!
Słuchalem ostatnio audio fabrycznego w lexusie znajomego, no i fakt, że temu lancerowemu trochę brakuje, ale niewiele, naprawdę!
A tym, którzy sie wahają przed skrzynią i nie chce im sie robić samodzielnie - pojawiłą się płaska skrzynia Sony EXplode coś tam - naprawdę niewielka, nie zajmie wiele miejsca w aucie - a do trochę innej muzy jak techno czy jakieś trance da spokojnie radę.

baszek - 30-06-2009, 11:57

A mógłbyś zamieścić ten schemat ? Gdzie go znalazłeś - w tym service manualu do lancera co jest na forum? A czemu podpinasz wzmacniacz pod tylne głośniki ? Radio nie ma wyjścia aux ? Z tego co słyszałem to sygnał na wyjściu aux i porządnych kablach RCA jest dużo mocniejszy.

Skoro w obu drzwiach znajdują się midbasy i nie są w ogóle cięte to może lepiej by grało jakby dorobić zwrotnice dedykowaną pod te midbasy i wysokotonowe. Kwestia tylko czy ten kondensator w tweeterach jest gdzieś głęboko w jakieś obudowie plastikowej głośnika i trzeba by było go rozbebeszać. Skoro, jak powiedziałeś ten fabryczny zestaw midbasów i tweetów nie jest zły, to może lepiej by to zagrało jak by się dorobiło takie zwrotnice.
Co o tym myślicie ?

Za tydzień będę się widział ze znajomym, który jest audiofilem i robi różne wynalazki DIY.
Dowiem się też czy w ogóle opłacalne jest robienie takich zwrotnic, bo pomiar głośników i złożenie zwrotnic może być trochę drogie.

mazin - 30-06-2009, 13:17

baszek napisał/a:
A mógłbyś zamieścić ten schemat ? Gdzie go znalazłeś - w tym service manualu do lancera co jest na forum? A czemu podpinasz wzmacniacz pod tylne głośniki ? Radio nie ma wyjścia aux ? Z tego co słyszałem to sygnał na wyjściu aux i porządnych kablach RCA jest dużo mocniejszy.

Skoro w obu drzwiach znajdują się midbasy i nie są w ogóle cięte to może lepiej by grało jakby dorobić zwrotnice dedykowaną pod te midbasy i wysokotonowe. Kwestia tylko czy ten kondensator w tweeterach jest gdzieś głęboko w jakieś obudowie plastikowej głośnika i trzeba by było go rozbebeszać. Skoro, jak powiedziałeś ten fabryczny zestaw midbasów i tweetów nie jest zły, to może lepiej by to zagrało jak by się dorobiło takie zwrotnice.
Co o tym myślicie ?

Za tydzień będę się widział ze znajomym, który jest audiofilem i robi różne wynalazki DIY.
Dowiem się też czy w ogóle opłacalne jest robienie takich zwrotnic, bo pomiar głośników i złożenie zwrotnic może być trochę drogie.

Co do robiebnia zwrotnic, to chyba raczej bez sensu - lepiej kupić zestaw odseparowany, gdzie głośniki i zwrotnice sa dopasowan edo siebie, pociągnąć ładnie kable - grubsze niż fabryczne - i tyle.
Radio fabryczne (w wersji z informa) wyjścia sygnałowego bez wzmocnienia nie posiada, dlatego zostaje albo konwerter, który redukuje poziomy ale zajmuj emiejsce i psuje jakość, albo wzmacniacz z wejściem Hi-input, który bezproblemowo sobie tym radzi. Podpięte pod tył, dlatego, że tył zostaje, to znaczy nie zbudowałem "sceny" - ze względu na dwie małe pasażerki, które własnie z tyłu jeżdżą ze mną b. często. No i dlatego, że skoro nie ma wyjścia, to nie ma sensu ciągnąć sygnału np. od radia, skoro jest w pobliżu wzmacniacza. Wzmacniacz sam sie włązca, kiedy na jego wejściu pojawi się wygnał,. nie musi mieć dociągniętego kabelka "remote" z radia. Polecam takie rozwiązanie.
A schemat ten z działu download, trzeba trochę poszperać, ale wszystko jest.

michaello - 07-03-2010, 21:02

Witam,

Od dluzszego czasu slysze "charczace, wpadajace w rezonans" tylne glosniki. W zasadzie problem w moim przypadku nie jest nowy, ale uciazliwosc tej usterki jest coraz bardziej irytujaca i rzeklabym narastajaca. Nie chce jechac z tym do ASO poniewaz nie do konca wierze w koncowy sukces. Wole to zrobic sam i stad moje pytanie (wymiana glosnika lub tylko likwidacja rezonansow poprzez uszczelnienie gabka wygluszajaca). Czy ktos z Was zdejmowal oslone tylnych glosnikow i jest on na tyle latwa do zdjecia, ze mozna to wykonac we wlasnym zakresie? Nie chcialbym zniszczyc zatrzaskow. No chyba, ze trzeba demontowac poszycie drzwi i wtedy wizyta w ASO jest nieodzowna.

shalafi - 09-03-2010, 10:35

a przypadkiem to nie odzywa sie wpadająca w drgania szyba?
też myślałem że to głośniki czy drzwi...ale jak otworze szybe to nie slychac

Cichy_WN - 10-05-2010, 19:25

poziomka napisał/a:
basik napisał/a:
A jak się ma gwarancja do takich zabiegów?

Trzeba to zrobić w BarieraDzwieku - mają autoryzację MMC

igor

To zależy z jakim serwisem się rozmawia. Mi ostatnio powiedziano w AutoGT, że nie traci się gwarancji od wygłuszenia drzwi.

DjQuest - 15-05-2010, 21:11

U mnie w Invite 2010 zestaw firmowy bardzo fajnie się zachowuje powiem inaczej, wiem że gra :) .Tego co mu brakuje minimalnie zamierzam dołożyć coś takiego Alpine SWE-1000 - pod siedzenie. Fajnie to sobie radzi słyszałem u kumpla.Wielbicieli dudnienia w bagażniku nie powali na kolana, ale do spokojnego odsłuchu w autku rewelacja.