L200 Ogólne - Dlaczego L200 krzywo stoi tzn lekko przechylone?
Student - 18-02-2009, 08:41
Coś Mi się wydaje że kolega Blekota to tylko kij w mrowisko wkłada i czeka aż go jakaś mrówa w t...k dziabnie.
Cały czas narzeka i narzeka a może by tak spojrzał na swoją L-ke z boku, uśmiechnął sie i powiedział " ale mam zaj.....y samochód. Inny niż ta lanserska Toyota i Nissan".
A jak nie to zawsze można sprzedać i odwiedzić Toyotę jeżeli nie masz komfortu posiadania pod czaszką.
Anonymous - 18-02-2009, 08:52
agresja ? . Forum jest od tego żeby wygłaszać na nim różne opinie, także te nie po myśli firmy Mitsubishi, ich użytkowników. W życiu jeździłem samochodami wielu marek więc mam porównanie i staram się oceniać autka bez sentymentów. Z EL dwieście jestem usatysfakcjonowany na razie, jednak staram się być w miarę obiektywny. Po odzewie rozmówców widzę że L200 ma wady jak każdy samochód i rolą serwisu jest je usuwać w miarę możliwości by klient był zadowolony. Hiluksa nie kupiłem bo nie odpowiada mi wygląd, wnętrze, był droższy. Nie uważam by toyota była lanserska ale każdy ma prawo do swoich ocen
p.s.Szerokiej drogi na śniegu i braku mgły Wam życzę!
Gene - 18-02-2009, 09:38
Temat juz wywolal reakcje Administratora. Prosze ograniczyc osobiste wycieczki i mimo tego, ze dzial jest "ogolny" nie kasztanic bez sensu. To, ze ktos ujal swoj wpis jako aluzje nie powinno nikogo denerwowac. Tym bardziej, ze stereotyp mezczyzny i jego auta nadal pokutuje.
Blekota napisał/a: | co to jest OME? |
OME Old Man Emu australijski producent zawieszen Heavy Duty
Blekota napisał/a: | Gdzie mam zmienić, za ile i co mi to da? |
Gdzie? - warsztat samochodowy, najlepiej zajmujacy sie tego typu tuningiem.
Za ile? - pare tysiecy PLN w zaleznosci gdzie i jaki kit wybierzesz.
Co Ci to da? - Zawiecha HD to zmiana zachowania sie auta na drodze. Montując któryś z zestawów dostepnych na rynku a przeznaczonych do L200 po 2006 roku możesz nie martwić się o pogorszenie prowadzenia auta. Sprężyny mają charakterystykę progresywną tak więc w początkowej fazie ugięcia pracują miękko dopiero przy mocnym szybkim skoku pracują twardziej. Analogicznie jest z amortyzatorami. To gazowe olejowe amortyzatory typu High Respons, jeśli auto jedzie wolno i zawieszanie pracuje spokojnie to otwarte są wszystkie zawory przelewowe i auto prowadzi się jak limuzyne, miękko przyjemnie. Choc to teoria bo jak moglem sie przekonac kazde auto z zawieszeniem HD robi sie jak taczka. W przypadku pokonywania z większą szybkością nierówności na drodze amortyzator automatycznie się utwardza. Zawieszenia Heavy Duty to zwiększenie bezpieczeństwa na drodze polepszenie właściwości terenowych a przede wszystkim zwiększanie wytrzymałości i żywotności. Jeśli chodzi a amortyzatory różnica jest kolosalna – amortyzatory Heavy Duty mają prawie dwa razy większą średnicę tłoczyska i cylindra. Ich sprawność jest dużo większa. Nie grzeją się tak jak seryjne – seryjny amortyzator w terenie potrafi się tak zagrzać że się zagotuje i jest do wyrzucenia olej przestaje mieć swoje właściwości. Chodzi o naprawde ostre upalanie a nie o przejazd szutrowka od wsi do wsi. Zawieszenie HD takze zwieksza przeswit auta a bywa, ze poprawia wykrzyz. W L200 przy niezaleznym zawieszeniu przedniej osi raczej nie liczylbym na cuda. "Terenowe" zawieszenie pozwala znosic autu dodatkowe obciazenie stale lub czasowe. Chodzi o "szpej" lub ekwipunek wyprawowy.
Jesli pominale jakies zalety koledzy nie omieszkaja dopisac. Na koniec aby nie bylo tak rozowo. Prawdopodobnie Hugo (mimo dosc osobliwego wpisu) ma racje. To jednak instalacja zawieszenia HD ma tez swoje wady i nie jest gwarancja tego, ze to co Ci krzywo stoi bedzie po zamianie stac prosto.
Anonymous - 18-02-2009, 09:52
Zacząłem zgłębiać temat liftu na www.newtriton.org. Jest z tym pewien problem, bo obydwa kity dostepne w Polsce - Ironman i Dobinsons powoduja wibracje spowodowane zmianą kąta mocowania wału. Prawdopodobnie silniej występuje to w manaulach, niż w automatach ze względu na inną konstrukcję wału. Wygląda na to , że żadna z firm nie wypuściła jeszcze klinów , ani podkładek eliminujących ten problem. Kity w/w. firm oferują ok 40mm liftu- informacje są tu rozbieżne 35-55 mm. Ponadto jest w PL dostępne OME z 10mm liftem przodu.
Dowiedziałem się,że w pewnym stopniu można te drgania wyeliminować przez obrócenie wału o 180 stopni - informacja pochodzi również od kolegów Australiczyków z www.newtriton.org
Anonymous - 18-02-2009, 10:37
Gene napisał/a: | to co Ci krzywo stoi bedzie po zamianie stac prosto. | Właśnie o to chodzi żeby nie władować pieniedzy w coś co mi pogorszy jazdę, będzie wibrować i jeszcze na dokładkę stracę gwarancję. Nikt tu z forum nie zdecydował się jeszcze na modyfikację zawieszenia?
Gene - 18-02-2009, 11:23
Blekota napisał/a: | Właśnie o to chodzi żeby nie władować pieniedzy w coś co mi pogorszy jazdę | i tu wracamy do odwiecznego problemu albo bulwarowka albo terenowka. Bartman zglebiaj, zglebiaj... 1 cm liftu to malo ale przeciez podniesienie auta to nie jedyne zadanie zawieszenia HD. W praktyce moze sie okazac, ze auto pod obciazeniem stoi wyzej niz fabryka na pusto a przy okazji prosto.
zagladales tu: http://www.tjm.com.au/Default.aspx?tabid=73
Zdaje sie na dole jest wspomniane o dostepnosci zestawu dla nowej Elzbiety.
Aby bylo jasne ani nie namawiam do wymiany zawiechy, ani nie sugeruje producenta.Blekota to Twoja decyzja i Twoj wybor. Ja tylko pokazalem Ci droge. W jakim kierunku przebiegac beda Twoje dzialania to juz tylko Twoja sprawa. Wiadomym jest, ze terenowki Mitsubishi
nie sa u nas popularne i istnieje klopot z wszelkimi powaznymi modyfikacjami.
Anonymous - 18-02-2009, 11:31
Blekota napisał/a: | Nikt tu z forum nie zdecydował się jeszcze na modyfikację zawieszenia? |
Większość czeka na koniec gwarancji
Pojedyncze egzemplarze się zdecydowały Ale na tym forum mało się udzielają.
Myślę, że trzeba po imprezach pojeździć bo nie ma to jak kontakt osobisty; organoleptyczne sprawdzenie.
A wirtualne informacje zostawić dla tematów "jak wymienić żarówkę"
Anonymous - 18-02-2009, 11:59
Jest jeszcze jeden mankament...
Koledzy Australijczycy (niektórzy) narzekają, że po pewnym okresie eksploatacji zawieszenia HD obciążone stałym ładunkiem (zderzak, winch) siada, czasem nawet poniżej wartości fabrycznych. Ale....fabryczne usiądzie na 100% po obciążeniu w każdym samochodzie.
HugoOrmo - 18-02-2009, 11:59
Szanowni czytacze/forumowicze itd,
Zglebialem temat OME bo bylem/jestem nim bardzo zainteresowany. Charakterystyke zawieszenia mozna dostosowac - dobrac przy wyborze, na samym poczatku, niezmienne w czasie eksploatacji - do profilu uzytkownika, np.: 80% czarne i na pusto - mozna dobrac miekkie, czescty teren, zaladowany - bedzie tak jak pisze Gene...
pzdr
P.S.
Dzisiejszy wpis sponsorowany przez:
NWD - jak Nigdy Wiecej Dowcipow
JJG - jak Juz Jestem Grzeczny
U - jak Uprzejmy
Anonymous - 18-02-2009, 13:29
Spadnie cena - wzrośnie sprzedaż. Wystarczy że jeden forumowicz zainstaluje nowe zawieszenie i zrobi reklamę a reszta pójdzie za nim
Co do znikającej anegdoty to się nie gniewam, pozdrawiam.
namotore - 18-02-2009, 17:24
jedzcie do salonu MMC i spytajcie o nowa Elzbiete, spytajcie sprzedawce o przeswit. Jesli blysnie i poda go, spytajcie czy to wartosc dla lewej czy prawej strony
ja przed koncem gwarancji nie zamierzam sponsorowac OME, co najwyzej podpompuje lewe opony o jedna atmosfere...
Anonymous - 18-02-2009, 23:04
Gdzies na wyspach byl chyba dostepny kit tylnego zawieszenia na sprezynach srubowych. Rzucilo mi sie cos takiego na oczy.
Anonymous - 19-02-2009, 15:58
Ali-En napisał/a: | Gdzies na wyspach byl chyba dostepny kit tylnego zawieszenia na sprezynach srubowych. Rzucilo mi sie cos takiego na oczy. |
Gdyby znów Ci się rzuciło to podrzuć link. Pewnie kolegów tjuningowców zainteresuje choć dziś funt wysoko stoi
Ale... Kit do wersji wyspiarskiej (RHD?) może nie załatwić sprawy. Jeżeli dobrze podejrzewam, to potrzebny jest kit: prawa strona std, lewa strona +150 kg przód i tył.
Anonymous - 24-02-2009, 14:39
czyli nie ma lekarstwa na dolegliwość krzywizny
HugoOrmo - 24-02-2009, 16:27
Ali-En napisał/a: | Gdzies na wyspach byl chyba dostepny kit tylnego zawieszenia na sprezynach srubowych. Rzucilo mi sie cos takiego na oczy. |
gdzies wyczytalem, ze Triton po fejslifcie bedzie mial na niektorych rynkach jako opcje zamiane pior na sprezynki...a BTW do tematu o fejslifcie w tym samym linku wyczytalem, ze nowy przod pokazany na zdjeciach dotyczy wersji 4X2 na azje w europie przod ma byc ten co teraz ale to tylko zle jezyki, lodzkie pomowienia...
pzdr
|
|
|