[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Docieranie Lancera - jak?
lukas1 - 22-02-2009, 18:01
Witam wszystkich jako nowy forumowicz i zarazem mam pytanie.
Zrobiłem moim sportbackiem 1.8 około 600km i planuje go oszczedzac do 1500km, ale nurtuje mnie pytanie dotyczace wymiany oleju, widze ze niektore osoby robia wymiane po tych 1500km, ale czy trzeba??? jak pytałem w serwisie o taki przeglad wstepny( taki miałem w cytrynce c4 pomiedzy1500 a 2500) to powiedziano mi ze Mitsubishi ma dopiero pierwszy przeglad po 20tys i wtedy wymieniaja olej.
Czy powinienem zrobic to sam po tych 1500???????????????
filippoz - 22-02-2009, 18:12
lukas1 napisał/a: | Czy powinienem zrobic to sam po tych 1500? |
zdania na forum są podzielone więc część może chcieć cię przekonać do wymiany oleju i filtra a druga część wręcz przeciwnie.
to Twoja decyzja
Anonymous - 22-02-2009, 18:14
Moja propozycja jest taka, abyś zrobił 3 do 5 tys. km. Następnie pojedź do serwisu i wymień olej na żądanie. Nie odmówią... Chyba, że nie są o zdrowych zmysłach. Oficjalnie możesz wymieniać olej nawet co 1000km i nikt ci nie może tego zabronić...
lukas1 - 22-02-2009, 18:22
Dzieki za pomoc, pojezdze i mysle ze te 3-4tysie bedzie w sam raz
Anonymous - 22-02-2009, 18:23
Kolejna sprawa; nawet w instrukcji jest informacja o wymianie oleju zależnej od warunków eksploatacji. 20tys.km. na oleju to jest max. jakie można zrobić w bardzo sprzyjających warunkach ( sprzyjających znaczy trasa, trasa,trasa i to bez katowania na równinnym terenie bez obciążenia - to ja dodaję ). Nie rozumiem ludzi co katują swoje silniki z domu do sklepu i z domu do pracy w korkach i ze 20 rozruchów dziennie na interwale 20kkm.... ale to ich "broszka"....
tomekrvf - 22-02-2009, 20:12
jaceksu25 napisał/a: | Nie rozumiem ludzi co katują swoje silniki z domu do sklepu i z domu do pracy w korkach i ze 20 rozruchów dziennie na interwale 20kkm.... ale to ich "broszka".... |
Eeee, Jacek przecież napisane jest że co 20 000km wymiana oleju.
A że jest dopisek że w trudnych warunkach olej trzeba zmienić już po 10 000km to już sie nie liczy....
Ja w swojej białej padlinie zmieniam olej co 3000km
Anonymous - 22-02-2009, 20:30
tomekrvf, jak poznać kierowcę rajdowego...(?)
1. kiedy coś odpada z auta, zastanawiasz się, jak bardzo odelżyło to samochód
2. olej zmieniasz co tydzień
3. kiedy ktoś jedzie z tobą pierwszy raz, wydaje z siebie dziwne dźwięki podczas pokonywania zakrętów
4. kiedy ktoś najeżdża ci na tylny zderzak w jeździe codziennej, czujesz się w obowiązku pokazać mu, jak szybko można przejechać następny zakręt
5. szukasz idealnego toru jazdy wózkiem na zakupy w supermarkecie
6. kupujesz rajdówkę zanim kupisz dom/mieszkanie
7. kupujesz rajdówkę zanim kupisz meble do nowego domu/mieszkania
8. szukasz auta do holowania lawety z rajdówką a nadal nie kupiłeś mebli
9. majątek rodziny przeliczasz na liczbę opon, które można by za niego kupić
10. wiesz, że wizyta u dobrego dentysty to jeden Markgum
11. siedzisz w aucie, wydajesz dźwięki silnika i udajesz, że jedziesz, chociaż dopiero czekasz, aż silnik wróci od Goduli
12. masz tyle części zamiennych, że możesz złożyć z nich przynajmniej jeszcze jedno auto
13. na gwiazdkę chciałbyś dostać B12 Bilsteina albo 275 Świątka, a twoja rodzina wie, o co ci chodzi
14. ludzie poznają cię po twoich dzwonach ("Acha, to ty rozwaliłeś zawieszenie na Wałach Chrobrego?")
15. na pierwszej randce, pytasz się, czy będzie twoim pilotem
16. ludzie nie poznają cię bez kasku na głowie
17. ślub planujesz z uwzględnieniem kalendarza PZM
18. rodzina przenosi tapczan do garażu, bo chce trochę z tobą pobyć
filippoz - 23-02-2009, 00:37
Przepraszam ale muszę.
jaceksu25 - rewelacyjna lista 18 przykazań że tak to ujmę
Adam_T - 23-02-2009, 01:41
Polecam poczytac w instrukcji jak dostaniesz, jest tableka jaka moze byc max. ilosc obrotow na kazdym biegu przez pierwsze 1000km, a z olejem zrob jak chcesz. Na tym forum([07-XX]Lancer CYxA ) jest sporo informacji na ten temat, lacznie z tematem "dedykowanym".
Anonymous - 23-02-2009, 18:30
filippoz napisał/a: | Przepraszam ale muszę.
jaceksu25 - rewelacyjna lista 18 przykazań że tak to ujmę |
Przynajmniej połowa z nich do mnie pasuje
mobista - 23-02-2009, 18:52
Co do wymiany oleju to w HER-GUM Zabrze dostałem info, że lepiej zmienić olej po tych 2 000, bo sami nie wiedzą jaki jest nalany fabrycznie, a poza tym jest kilka wskazań co do tego
pfx - 23-02-2009, 21:49
Nie katuj silnika, staraj sie jeździć z niestałą prędkością obrotową silnika - delikatnie przyspieszać i zwalniać. Absolutnie na początku nie kręcić do odcinki, nie piłować zimnego silnika, ale też do przesady nie rozgrzewać go z rana na wolnych obrotach - benzyna zmywa film olejowy na wolnych jak zimny. Do 1000 km nie holować przyczepy, innych pojazdów i nie przeładowywać bagażem. Jeśśli ciągniesz do 4-5 tys rmp to nie raptownie z butem w podłodze. A... i -- Nie montuj gazu przed 5-6 kkm
Anonymous - 23-02-2009, 21:51
pfx napisał/a: | .....Nie montuj gazu przed 5-6 kkm |
traktuję to jako dowcip
POZDRO
lukas1 - 25-02-2009, 20:13
Apropo co do wymiany oleju, dzwoniłem dzis do mojedo dilera w Elblągu, i powiedziano mi ze silnik jest zalany Jakimś syntetykiem Castrola , zeby wymieniac dopiero po 20 tys. i to samo potwierdzono W serwisie w Kopenhadze, ale szkoda mi troche czekac z tym do 20 tys
Anonymous - 25-02-2009, 20:24
lukas1 napisał/a: | ....dzwoniłem dzis do mojedo dilera w Elblągu, i powiedziano mi ze silnik jest zalany Jakimś syntetykiem Castrola .... |
Zapytałeś może skąd ma takie informacje?
|
|
|